Recepti

Neka srijemuš ovom periodu godine što češće bude na vašem meniju

Srijemuš (divlji ili medvjeđi luk) jedna je od najzdravijih namirnica. Ukoliko ga sami berete, budite oprezni, jer su njegovi listovi vrlo slični listovima đurđica koji su otrovni. No, miris srijemuša je nezamjenjiv i vrlo jak poput bijelog luka. Zbog njegovih zdravstvenih dobrobiti neka je u ovom periodu godine što češće na vašem meniju

 

 

Dobro je znati:

U 100 grama srijemuša nalazi se čak 150 mg Vitamina C, što je 180 posto preporučene dnevne doze, te čak tri puta više nego u narandži. Vitamin C jača imunitet, poboljšava apsorpciju željeza, štiti nervni sistem i smanjuje umor. Srijemuš obiluje i Vitaminom A, koji je važan za vid i zdravu kožu. Od minerala sadrži željezo, koje je važno za krvotok i koje štiti tijelo od bolesti i umora, te kalij koji je važan za mišiće, nervni sistem i normalni krvni pritisak

 


Sirni namaz od srijemuša

Sastojci:

paketić krem sira

so i biber

5-6 listova srijemuša

Priprema:

Za sirni namaz u blenderu prvo usitnite srijemuš pa ga dodajte krem siru koji ste posolili i pobiberili prema ukusu. Poslužite na prepečenom hljebu ili kao dip za grickalice od sirovog povrća, poput prutića mrkve, korabice, paprike, krastavca i celera.

Pesto od srijemuša

Sastojci:

2 svežnja srijemuša

2 dl maslinovog ulja

kašika mljevenih pinjola ili blanširanih badema

kašika ribanog tvrdog ovčijeg sira

Priprema:

U blenderu sameljite srijemuš i polako dodajite maslinovo ulje. Pesto može trajati nekoliko sedmica, i ukoliko ga koristite kao začin jelima, napravite ga u većim količinama. Ako pesto želite upotrijebiti odmah, kao umak za tjesteninu, dodajte mu neposredno prije konzumacije mljevene pinjole ili bademe te ribani ovčiji sir. Eventualno još jednom sve sameljite u blenderu.

Proljetna pita od srijemuša i sira

Sastojci za tijesto:

500 g mekog brašna tip 400

300 ml tople vode

kašičica soli

za fil:

500 g sira

3 jaja

2-3 vezice srijemuša

so

100 ml kiselog vrhnja

malo ulja

Priprema:

Brašno posolite, u drugu zdjelu u kojoj ćete mijesiti tijesto nalijte toplu vodu te u malim količinama dodajite brašno pa zamijesite smjesu. Pred kraj, nakon što ste dodali sve bašno, rukama još dodatno zamijesite tijesto i prebacite ga na radnu plohu. Mijesite ga 15 minuta, u početku dodajući vrlo malo brašna, da se ne lijepi. Nakon 15 minuta tijesto stavite u blago nauljenu zdjelu. Nauljite i tijesto, prekrijte prozirnom folijom i pustite da odstoji 30 minuta. Podijelite ga na četiri dijela, svaki rastanjite, premažite uljem, pokrijte folijom i ostaviti još 30 minuta. Možete, naravno, razviti samo jednu jufku. Rernu ugrijte na 200 Celzijevih stepeni. Fil ćete pripremiti tako što ćete zgnječiti sir, dodati jaja, sve dobro pomiješati, dodati kiselo vrhnje, narezan srijemuš i so.

Razvijte jufke i slažite kao klasičnu pitu. Pecite 30 minuta, dok ne porumeni.