Palačinke vole svi

Piše: Redakcija

Priprema smjese za palačinke za neke je jedan od najjednostavnijih poduhvata u kuhinji, ali nekima zadaje glavobolje. Do mekanih i pjenastih palačinki teško će doći, naročito ako nemate dobru tavu ili dobar recept. Zbog toga vam donosimo nekoliko recepata za jednostavne i ukusne palačinke koje će obožavati vaši ukućani

Mini palačinke

Sastojci:

200 g brašna

1/2 kašičice praška za pecivo

1/4 kašičice soli

4 kašičice šećera

300 ml mlijeka

jaje

4 kašike rastopljenog putera

Priprema:

U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj sve tekuće. Zatim ih spojite u jednu smjesu. Zagrijte tavicu za palačinke na srednje jakoj vatri i premažite s malo putera. Pomoću kašike nanesite tijesto na tavicu. Jedna kašika daje jednu palačinku. Pecite palačinke s obje strane dok lagano ne porumene, otprilike 45 sekundi sa svake strane. Uživajte u njima uz omiljene preljeve i dodatke po želji.

Palačinke s grčkim jogurtom, kokosom i voćem

Sastojci:

2 jaja

vanilin šećer

prstohvat soli

3 kašike grčkog jogurta

kašika brašna bez glutena

kašika bademovog brašna

4 kašike kokosovog brašna

pola kašičice praška za pecivo

šaka svježih borovnica

med

 

Priprema:

U velikoj zdjeli dobro izmiješajte jaja i šećer. Dodajte grčki jogurt i ponovno dobro promiješajte. U smjesu dodajte suhe sastojke: brašno bez glutena, bademovo i kokosovo brašno, te pola kašičice praška za pecivo. Dobro promiješajte da se sve sjedini. U tijesto dodajte šaku svježih borovnica. Na tavi za palačinke zagrijte malo kokosovog ulja te palačinke pecite na laganoj vatri, dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane. Servirajte palačinke tako da ih posložite jednu na drugu, kako biste stvorili slatki „palačinkica toranj“. Dodajte svježe borovnice i med, i uživajte.

Pročitajte još