Priprema smjese za palačinke za neke je jedan od najjednostavnijih poduhvata u kuhinji, ali nekima zadaje glavobolje. Do mekanih i pjenastih palačinki teško će doći, naročito ako nemate dobru tavu ili dobar recept. Zbog toga vam donosimo nekoliko recepata za jednostavne i ukusne palačinke koje će obožavati vaši ukućani
Mini palačinke
Sastojci:
200 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
4 kašičice šećera
300 ml mlijeka
jaje
4 kašike rastopljenog putera
Priprema:
U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj sve tekuće. Zatim ih spojite u jednu smjesu. Zagrijte tavicu za palačinke na srednje jakoj vatri i premažite s malo putera. Pomoću kašike nanesite tijesto na tavicu. Jedna kašika daje jednu palačinku. Pecite palačinke s obje strane dok lagano ne porumene, otprilike 45 sekundi sa svake strane. Uživajte u njima uz omiljene preljeve i dodatke po želji.
Palačinke s grčkim jogurtom, kokosom i voćem
Sastojci:
2 jaja
vanilin šećer
prstohvat soli
3 kašike grčkog jogurta
kašika brašna bez glutena
kašika bademovog brašna
4 kašike kokosovog brašna
pola kašičice praška za pecivo
šaka svježih borovnica
med
Priprema:
U velikoj zdjeli dobro izmiješajte jaja i šećer. Dodajte grčki jogurt i ponovno dobro promiješajte. U smjesu dodajte suhe sastojke: brašno bez glutena, bademovo i kokosovo brašno, te pola kašičice praška za pecivo. Dobro promiješajte da se sve sjedini. U tijesto dodajte šaku svježih borovnica. Na tavi za palačinke zagrijte malo kokosovog ulja te palačinke pecite na laganoj vatri, dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane. Servirajte palačinke tako da ih posložite jednu na drugu, kako biste stvorili slatki „palačinkica toranj“. Dodajte svježe borovnice i med, i uživajte.