Otkrijte tajnu sočnog hamburgera

Piše: Redakcija

 

Koliko je teško pronaći i pripremiti meso za hamburger, znaju samo istinski ljubitelji. Jedni tvrde kako je tajna u pečenju, a drugi smatraju da je bitno pronaći odgovarajuće namirnice. Zbog toga smo za sve vas pripremili korak po korak do ukusnog hamburgera

 

Koraci do hamburgera

Tajna dobrog i ukusnog hamburgera je mast. Bez nje je hamburger zdraviji, ali i suh, meso se drobi, a okus je mnogo slabiji. Da bi hamburger bio što ukusniji, u svom sastavu treba imati otprilike 20 posto masti. U ovom slučaju mast služi kao vezivno sredstvo koje osigurava da hamburger ostane ukusan i sočan. Mast ima svoj okus, a također prenosi i intenzivira druge okuse mesa i začina kao i aromu dima.

Prvo meso

Za hamburger je najbolje koristiti svježe mljeveno meso s dovoljno masnoće. Meso istresite u veću zdjelu. Uz blago okretanje ravnomjerno ga začinite solju i biberom. Meso nemojte stiskati, jer što ga više okrećete i obrađujete postaje tvrđe. Masu začinite po želji, možete dodati sjeckani crveni luk, drobljeni bijeli luk, suhe začine poput korijandera, kumina, čilija… Ukratko, vaš ukus i mašta diktiraju kako ćete začiniti masu. Meso podijelite na jednake loptice, a zatim oblikujte hamburgere, tako da su na rubovima debeli približno dva, a u sredini jedan centimetar.

Pečenje

Ono što do sada možda niste znali jeste da trebate hamburgere staviti u frižider prije pečenja, kako bi ostali kompaktni i sočni nakon pečenja. Prije početka pečenja roštilj zagrijte na srednju ili visoku temperaturu, očistite ga i nauljite rešetku. Za vrijeme pečenja ga zatvorite, kako bi se meso peklo s obje strane. Pravi hamburger je izvana dobro ispečen dok je unutrašnjost malo crvenkasta. Vrijeme pečenja ovisi i o stepenu zapečenosti koju želimo. Ukoliko ne volite previše pečeno, hamburger pecite dvije minute sa svake strane, tri minute za midium hamburger, a za well done zapečenost pecite ga pet minuta. Da bi hamburger bio što ukusniji, nakon pečenja treba odstojati do 10 minuta, u kojem periodu se proces kuhanja u mesu nastavlja, a sokovi iz mesa se rasporede po cijelom hamburgeru te na taj način ostave potpunu sočnost.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti