Kako bi vaša bajramska trpeza bila drugačija od ostalih: Pripremite zaboravljena bajramska jela

Piše: Azra

Slika okupljene porodice oko bogate i raznolike trpeze za Bajram prati nas od djetinstva kroz čitav život i grije srce i dušu. Bajramska trpeza je posebna, prave se jela koja uglavnom nisu na svakodnevnom meniju, prostre se najljepši stolnjak i postavi najbolji servis. Bajram je nezamisliv bez baklave, a svaka domaćica je uvjerena da je njena najbolja. Kako bi vaša bajramska trpeza bila drugačija od ostalih, a ipak sačuvala tradicionalni duh, za vas smo pripremili nekoliko recepata za zaboravljena bajramska jela. Nećemo sumnjati da ćete upravo njima iznenaditi svoje goste

Kapama
Sastojci:
850 g mladog janjećeg mesa
100 g masnoće
100 g crvenog luka
50 g brašna
5 g aleve paprike
so
500 g mladog luka
1,25 kg špinata
25 ml kiselog mlijeka
Priprema:
Crveni luk očistite i isijecite na kockice. Prodinstajte ga na malo masnoće. Janjeće meso operite i isijecite na jednake komade, posolite, uvaljajte u brašno, pa ga pecite na polovini masnoće u odvojenoj posudi, dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Potom meso i dinstani luk pomiješajte, dodajte alevu papriku i još malo dinstajte. Mladi luk izrezan na krupne komade dodajte mesu. Kada luk omekša, dodajte i očišćeni i dobro oprani špinat. Sve skupa izmiješajte i zalijte vodom ili temeljcem, toliko da pokrije pripremljenu mješavinu. Poklopite i nastavite kuhati. Kapama je kuhana kada meso i povrće potpuno omekšaju. Servirajte uz dodatak kiselog mlijeka.

Paklama
Sastojci:
500 g brašna za kolače
30 g kvasca
120 ml mlijeka
kašičica šećera
kašičica soli
200 ml milerama
kašika ulja
žumanjak za premazivanje
čurekot i susam za posipanje
Priprema:
U toplom mlijeku rastvorite kvasac s kašičicom šećera i kašičicom brašna, pa ostavite da naraste. U dublju posudu sipajte brašno i dodajte so, pa napravite udubinu u koju potom treba dodati kvasac. Kvasac pokrijte brašnom. Dodajte mileram i ulje, a zatim sve izmiješajte najprije najmanjom brzinom miksera sa spiralnim dodacima, a zatim, kada se kugla tijesta formira, miješajte najvećom brzinom miksera otprilike pet minuta, da tijesto postane mekano i elastično na dodir. Potom ga možete mijesiti ručno, ali ne duže od pet minuta. Umiješano i izgnječeno tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte i ostavite da nadolazi na toplom dok ne udvostruči veličinu. Od tijesta odvojite otprilike jednu osminu. Od ostatka oblikujte valjak i zavijte ga spiralno u tepsiju u kojoj će se paklama peći. Na vrh postavite kapicu od izdvojenog tijesta. Zarežite nožem na osam dijelova od kapice prema kraju. Premažite žumanjkom koji ste razmutili s malo vode. Kapicu pospite čurekotom, a ostatak paklame susamom. Ostaviti da paklama nadolazi u tepsiji još 20 minuta, a za to vrijeme zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Pecite 30-ak minuta. Gotovu paklamu pokrijte krpom i sačekajte da se malo ohladi.

Kajmak baklava
jufka za baklavu
4 jaja
4 kašike meda
300 g slatkog domaćeg kajmaka
100 g mljevenih oraha
1,5 kg šećera za agdu
1 l vode
pola limuna
kesica vanilinog šećera
Priprema:
Prvo skuhati agdu i ostaviti da se hladi. Umutiti jaja, kajmak, orahe i med. Tepsiju pomastiti i pokriti s četiri sloja jufke, a svaki list poprskati s malo rastopljenog putera. Izliti pola fila, prekriti s tri sloja jufke poprskati ih puterom, izliti drugu polovicu fila i staviti opet četiri lista jufke. Premazati puterom i peći na 250 Celzijevih stepeni 10 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći 20-30 minuta. Kad je pečena, isjeći baklavu na rombove, zaliti agdom i do jutra držati u zatvorenoj peći.

Zerde
Sastojci:
250 g riže
120 g meda
1 l vode
100 g mljevenih badema
4 karanfilića
malo cimeta
Priprema:
Stavite rižu da se kuha, pa tokom kuhanja u nju dodajte med i karanfilić. Kada je riža gotova, zerde sipajte u zdjelice za posluživanje, te pospite bademima i cimetom. Servirajte ohlađeno.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti