Prhki kolačići od badema i bjelanjaka kojima se divi gotovo cijeli svijet

Piše: Redakcija

Macaronsi su prhki kolačići od badema i bjelanjaka koje poznaje i kojima se divi gotovo cijeli svijet. Možemo ih naći u bezbroj različitih boja ili nijansi jedne boje, a nisu rijetki niti oni prirodni, bez ikakvih dodatka. Možete ih bojiti umjetnim prehrambenim bojama ili onim prirodnim poput praha maline, matcha praha, praha od cvekle ili borovnica, ali i običnim prahom gorkog kakaa. Macaronse možete puniti namazima koje voli vaša porodica. Napravite čokoladni ganache, napunite ih omiljenim kupovnim nougat ili kokos namazom, možete ih puniti i običnom marmeladom ili lemon curdom, odnosno različitim voćnim kremema. Izbor je na vama

 

Sastojci:

3 bjelanjaka srednje velikih jaja

60 g kristal šećera

100 g sitno mljevenih, blanširanih badema

165 g šećera u prahu

malo soli

prirodna boja za bojenje

Za punjenje:

čokoladna ganache krema, nougat krema, bijela kokos krema, marmelada ili lemon curd

 

Priprema:

U zdjelu za miksanje stavite bjelanjke, dodajte im nekoliko zrna soli i lagano ih mutite dok se ne počnu pjeniti, kad se lagano zapjene dodajte prvu turu kristal šećera, koji dodajete postepeno. Mutite dok ne dobijete lijepu, sjajnu i čvrstu smjesu. U posebnoj zdjelici izmješajte sitno mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte sve odjednom u tučene bjelanjke. Ako koristite boju, u ovom trenutku dodajte i boju koju ste izabrali, pa u nekoliko navrata sve izmiješajte naglim pokretima koristeći silikonsku kašiku. Nastavite miješati preklapajući smjesu, dok ne dobijete finu, ujednačenu smjesu u kojoj se boja lijepo povezala sa svim ostalim sastojcima.

Premjestite smjesu u slastičarsku vrećicu i istiskujte manje hrpice smjese koja bi se trebala sama razliti do promjera dva centimetra. Smjesu možete istiskivati na silikonsku podlogu ili na papir za pečenje koji ste stavili na pleh. Kad ste sve istisnuli, dobro izlupajte plehom o stol ili tvrdu podlogu, kako bi izašli mjehurići zraka i ostavite pleh na sobnoj temperaturi da se smjesa suši na zraku između 30 i 60 minuta. Macaronse stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 150°C i pecite između 10 i 15 minuta.

Kad su macaronsi pečeni, izvadite ih iz rerne i odmah prebacite papir ili podlogu na rešetku kako biste zaustavili proces pečenja. Pustite da se macaronsi skroz ohlade i tek onda ih odvojite od podloge, te punite nadjevima po želji.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti