Probajte izabrati samo jedan: Sendviči kojima nećete moći odoljeti

Piše: Redakcija

Nebrojivo je mnogo vrsta sendviča, a gotovo svi imaju svoj omiljeni. Bez obzira volite li više suho meso, jaje, sir ili neku vrstu povrća ili voća, vjerujemo da ćete između sljedećih recepata sigurno pronaći jedan za sebe

Sendvič od sira i špinata

Sastojci:

2 kriške hljeba

kašika putera

50 g svježeg špinata

čehno bijelog luka

50 g naribane gaude

so i biber

Priprema:

Kratko popržite bijeli luk na maslinovom ulju, da poprimi boju. Dodajte so, biber, a po želji i nasjeckanu čili papričicu. Začinite pa ubacite špinat, promiješajte pa ga kratko dinstajte dok ne poprimi tamniju boju. Hljeb premažite puterom i lagano ga tostirajte na tavi. Kad malo porumeni, izvadite ga, napunite sirom i špinatom, preklopite drugom kriškom pa još kratko vratite na tavu kako bi se sir otopio. Poželjno je da ga servirate toplog. Napravite dovoljnu količinu špinata za jedan obrok, jer ga nije poželjno ponovo zagrijavati.

Croque madame

Sastojci za dva sendviča:

5 kašika putera

250 ml mlijeka

4 kriške bijelog hljeba

100 g pileće šunke

100 g naribanog tvrdog kravljeg sira

2 kašičice senfa

2 velika jaja

sol, biber

Priprema:

U maloj tavi otopite dvije kašike putera pa ubacite brašno i miješajte sve dok ne poprimi laganu zlatnu boju. Dodajte mlijeko i so i konstantno miješajte dok se ne zgusne. Potom maknite s vatre i po želji u bešamel dodajte 50 g naribanog sira. Dvije kriške hljeba premažite senfom, položite pileću šunku pa premažite bešamelom i raspodijelite preostali sir. Preklopite drugom kriškom hljeba. Otopite dvije kašike putera u tavi pa dodajte sendviče i pecite ih nekoliko minuta, kako bi se sir otopio i korica poprimila smećkastu boju. Oba sendviča prebacite na papir za pečenje, premažite preostalim bešamelom pa stavite u rernu zagrijanu na 200 Celzijevih stepeni. Pecite nekoliko minuta kako bi bešamel poprimio zlatnu boju, a za to vrijeme na tavi pripremite jaje na oko. Na pripremljeni sendvič stavite jaje na oko pa dodatno začinite po želji.

Sendvič s jagodama i sirom

Sastojci:

6 kriški hljeba

3-4 kašike kokosovog putera

100 g svježih jagoda

kašičica maslinovog ulja

½ kašičice balzamičnog sirćeta

malo limunove korice

150 g sira

so i biber

Priprema:

Hljeb s jedne strane premažite kokosovim puterom. Ta će strana doći direktno u dodir s tavom i zapeći se. U maloj zdjeli pomiješajte tanko narezane jagode, bosiljak, maslinovo ulje i balzamično sirće. Dodajte limunovu koricu, so i biber. Na krišku hljeba stavite sir i jagode, poklopite drugom kriškom i pecite nekoliko minuta sa svake strane. Možete poslužiti toplo ili hladno.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti