Nebrojivo je mnogo vrsta sendviča, a gotovo svi imaju svoj omiljeni. Bez obzira volite li više suho meso, jaje, sir ili neku vrstu povrća ili voća, vjerujemo da ćete između sljedećih recepata sigurno pronaći jedan za sebe
Sendvič od sira i špinata
Sastojci:
2 kriške hljeba
kašika putera
50 g svježeg špinata
čehno bijelog luka
50 g naribane gaude
so i biber
Priprema:
Kratko popržite bijeli luk na maslinovom ulju, da poprimi boju. Dodajte so, biber, a po želji i nasjeckanu čili papričicu. Začinite pa ubacite špinat, promiješajte pa ga kratko dinstajte dok ne poprimi tamniju boju. Hljeb premažite puterom i lagano ga tostirajte na tavi. Kad malo porumeni, izvadite ga, napunite sirom i špinatom, preklopite drugom kriškom pa još kratko vratite na tavu kako bi se sir otopio. Poželjno je da ga servirate toplog. Napravite dovoljnu količinu špinata za jedan obrok, jer ga nije poželjno ponovo zagrijavati.
Croque madame
Sastojci za dva sendviča:
5 kašika putera
250 ml mlijeka
4 kriške bijelog hljeba
100 g pileće šunke
100 g naribanog tvrdog kravljeg sira
2 kašičice senfa
2 velika jaja
sol, biber
Priprema:
U maloj tavi otopite dvije kašike putera pa ubacite brašno i miješajte sve dok ne poprimi laganu zlatnu boju. Dodajte mlijeko i so i konstantno miješajte dok se ne zgusne. Potom maknite s vatre i po želji u bešamel dodajte 50 g naribanog sira. Dvije kriške hljeba premažite senfom, položite pileću šunku pa premažite bešamelom i raspodijelite preostali sir. Preklopite drugom kriškom hljeba. Otopite dvije kašike putera u tavi pa dodajte sendviče i pecite ih nekoliko minuta, kako bi se sir otopio i korica poprimila smećkastu boju. Oba sendviča prebacite na papir za pečenje, premažite preostalim bešamelom pa stavite u rernu zagrijanu na 200 Celzijevih stepeni. Pecite nekoliko minuta kako bi bešamel poprimio zlatnu boju, a za to vrijeme na tavi pripremite jaje na oko. Na pripremljeni sendvič stavite jaje na oko pa dodatno začinite po želji.
Sendvič s jagodama i sirom
Sastojci:
6 kriški hljeba
3-4 kašike kokosovog putera
100 g svježih jagoda
kašičica maslinovog ulja
½ kašičice balzamičnog sirćeta
malo limunove korice
150 g sira
so i biber
Priprema:
Hljeb s jedne strane premažite kokosovim puterom. Ta će strana doći direktno u dodir s tavom i zapeći se. U maloj zdjeli pomiješajte tanko narezane jagode, bosiljak, maslinovo ulje i balzamično sirće. Dodajte limunovu koricu, so i biber. Na krišku hljeba stavite sir i jagode, poklopite drugom kriškom i pecite nekoliko minuta sa svake strane. Možete poslužiti toplo ili hladno.