Baklava: Kraljica bajramske trpeze

Piše: Redakcija

Odavno je bajramska trpeza nezamisliva bez tradicionalne baklave na stolu. Kako bi bila što bolja za goste koji nam dolaze, uvijek se priprema nekoliko dana ranije, pa vam upravo iz tog razloga donosimo recepte za ukusne baklave, nešto drugačijih sastojaka nego što ste navikli

 

Baklava s pistacijama i kremom od jogurta

Sastojci:

Za sirup:

300 g šećera

100 g meda

300 ml vode

kašičica sušenih cvjetova naranče

1-2 klinčića

štapić cimeta

limun, narezan na kolutiće

Za baklavu:

150 g neslanih pistacija, očišćenih

100 g badema

kašičica cimeta

300 g vučenih kora

100 g putera, rastopljenog

Za kremu:

koziji bio jogurt

2 kašičice šećera u prahu

mahuna vanilije, ostrugana

malo sjeckanih pistacija

Priprema:

Sirup:

U loncu debljeg dna pomiješajte šećer, med, vodu, cvjetove naranče, klinčiće i cimet. Kuhajte sve na umjerenoj vatri dok ne prokuha. Smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta. Maknite s vatre, dodajte narezani limun i ostavite da se ohladi.

Baklava:

Bademe i pistacije pomiješajte s cimetom i sameljite u sjeckalici. Pravougaoni kalup za kolače približnog promjera 18×30 premažite s malo rastopljenog putera. Prepolovite dvije vučene kore. Prvu polovicu stavite na dno kalupa, premažite s još putera pa na nju položite drugu polovicu. Ponovite postupak s preostala dva komada kora. Na kore rasporedite polovicu mljevenih pistacija i badema. Zatim ponovite postupak slaganja kora. Opet prepolovite dvije kore tako da dobijete četiri komada. Svaki premažite puterom i slažite jedan na drugi. Rasporedite preostale mljevene pistacije i bademe i završite sa slojem kora. Oštrim nožem narežite baklavu na rombove, prelijte sve preostalim puterom i pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni 35 minuta. Ako gornja kora počne previše tamnjeti, prekrijte je listom papira za pečenje. Pečenu baklavu izvadite iz rerne, prelijte je pripremljenim sirupom. Prekrijte sve listom papira za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi.

Krema:

U zdjeli nježno pomiješajte jogurt, šećer u prahu i vaniliju. Ostavite u frižideru da se malo stisne. Poslužite uz baklavu i sjeckane pistacije.

Puding baklava

Sastojci:

500 g gotovih kora za pitu

1 l mlijeka

3 kesice pudinga od vanilije (ili od čokolade)

4 kašike šećera

Za premazivanje jufki:

4 jaja

1 dcl ulja

4 kašike šećera

Za zaljev:

500 g šećera

2 čaše vode

Priprema:

Skuhati tri pudinga od vanilije u litri mlijeka, zaslađen prema ukusu. Puding posuti šećerom u prahu (da se ne formira korica) i ostaviti da se prohladi. Ne mora se ohladiti skroz, može biti i mlak. Odmah staviti zaljev da se kuha. Šećer preliti vodom i staviti da proključa. Od trenutka kad proključa, dovoljno je tri minute, pa skloniti i ostaviti da se ohladi. Umutiti jaja sa šećerom i uljem za premazivanje jufki. Prebrojati jufke i podijeliti kore tako da vam na jedan rolat dođu najmanje tri kore, može i do pet kora. Sveukupno trebate dobiti tri rolata. Uzeti prvu jufku, premazati je smjesom od jaja i ulja, zatim drugu, koju također premazujemo, i treću, koju ne treba premazivati. Na kraj jufke staviti trećinu pudinga i polako zarolati sve u rolat. S koje strane ćete rolati (duže ili kraće) odredite prema dužini svog pleha u kojem ćete peći baklavu. Formiran rolat staviti u podmazan pleh. Postupak ponoviti s ostalim jufkama. Gotovu baklavu malo pouljiti. Rernu zagrijati na 180°C i staviti baklavu da se peče. Peći otprilike 15 minuta, da baklava lijepo porumeni. Ispečenu baklavu zaliti zaljevom koji se već prohladio. Ostaviti da se dobro ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti malo i u frižider. Sjeći na komade željene veličine i poslužiti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti