Zarolaj nježno, uživaj snažno

Piše: Redakcija

Postoji bezbroj recepata za spremanje ukusnih rolata. Za vas smo izabrali osam: četiri slatka i četiri slana. Bacite se na posao, a potom na užitak.

Rolat od špinata i sira

rolat2

Sastojci za koru od špinata (za pleh vel. 23-33cm): 2 kašike putera, 1 čehno bijelog luka, 150 g špinata (blanširanog, ocijeđenog, nasjeckanog), 4 žumanjca, malo soli, bibera i muškatnog oraščića, 4 bjelanjca
Za nadjev: 150 g suhog mesa, 250 g krem-sira, čvršćeg, 1 struk prase, bijeli dio, 2 manja paradajza

Priprema: Na zagrijanom puteru kratko propržiti nasjeckani bijeli luk. Zatim dodati špinat, izmiješati i začiniti. Masu ohladiti i umiješati žumanjca. U dubljoj uskoj posudi s malo soli veoma čvrsto umutiti bjelanjca, najjačom brzinom. Ram za pečenje razvući na navedenu veličinu i staviti ga na pleh prekriven papirom. Rernu zagrijati na 190 Celzijevih stepeni. Sada pažljivo umiješati prvo 3-4 kašike snijega od bjelanjaca u masu od špinata, a onda dodati i preostalu količinu. Sve pažljivo izmiješati. Masu istresti na pleh, poravnati i peći 10-12 minuta. Gotovu koru izvaditi, prebaciti je na papir za pečenje i prekriti je vlažnom krpom.
Kada se ohladi, poredati tanke šnite mesa, zatim premazati krem-sirom izmiješanim sa sitno nasjeckanom prasom, kao na slici. Onda preko sira do pola, poredati tanke šnite paradajza, i sve urolati.

Rolat u jufci

rolat3

Sastojci: 1/2 pakovanja jufke, 2 jaja, 100 g sira, 1 i po čaša kisele pavlake, 50 ml ulja, 100 g šunke, 50 g sira kačkavalja, 3 kašike ajvara, 1/2 veze blitve

Priprema: Blitvu oprati, sitno isjeckati zatim propržiti na malo ulja. Skloniti s ringle i posoliti. Sjediniti jaja, ulje, izgnječeni sir i 1/2 čaše kisele pavlake. Kore slagati u pleh od rerne i svaku filovati pripremljenom smjesom dok sve ne utrošite. Na svaku drugu koru preko fila rasporediti pomalo blitve. Peći u rerni na 200 stepeni 8-10 minuta. Zapečenu pitu izvadite iz rerne i stavite na mokru krpu da odstoji 20-25 minuta. Sjediniti kiselu pavlaku, ajvar i rendani kačkavalj. Premazati pitu zatim preko staviti isjeckanu šunku. Uz pomoć krpe uviti u rolat. Rolat premazati ostatkom kisele pavlake i posuti rendanim kačkavaljem.

 Slani rolat s orasima

rolat4

Sastojci za koru: 8 jaja, 4 kašike mljevenih oraha, 4 kašike sjeckanih oraha, 2 kašike brašna, 100 ml mlijeka, 1 kesica praška za pecivo, pola kašičice soli
Za fil: 500 g kisele pavlake, 300 g feta sira, 100 g rendane šunke, 5 kiselih krastavčića, 1 kašika majoneza, origano, začini, peršun

Priprema: Za koru umutiti snijeg od bjelanjaca. Žumanjca umutiti s mlijekom, dodati i mljevene i sjeckane orahe, brašno i prašak za pecivo, posoliti i sjediniti sa snijegom od bjelanjaca. Sipati u prethodno uljem namazan i brašnom posut pleh. Peći koru 30 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Fil: Izrendati šunku. Dodati izmrvljen sir, sjeckane krastavčiće, pavlaku, majonezu i začine. Dobro promiješati. Ohlađenu koru namazati filom. Uviti, namazati umućenom pavlakom i ukrasiti po želji.

Rolovana teletina

rolat5

Sastojci: 2  kg telećeg paufleka, 1 manja glavica crnog luka, 30 g suhog mesa, 200 g mrkve, 200 g korijena peršuna (ili paškanata), 1 kašika senfa, so, biber

Priprema: Crni luk, suho meso, mrkvu i peršun isjeći na sitne kocke. Na dvije-tri kašičice maslinovog ulja prodinstati luk i suho meso, pa dodati mrkvu i peršun. Dinstati, uz povremeno dolivanje malih količina vode, sve dok povrće ne omekša, ali paziti da se ne raspadne. Posoliti i pobiberiti, ostaviti sa strane da se prohladi. Teletinu dobro posoliti i pobiberiti, začine dobro utrljati u meso. Unutrašnju stranu premazati kašikom senfa, posuti mješavinu prethodno spremljenog povrća, ravnomjerno raspoređujući po čitavoj površini mesa. Meso pažljivo urolati i uvezati kanapom ili ubaciti u mrežicu za meso. Rernu ugrijati na 200 stepeni. U posudu u kojoj će se peći, sipati malo ulja i vode da pokriju dno posude, pa položiti meso. Prekriti poklopcem ili folijom i peći sat i po, uz povremeno okretanje mesa i polivanje sokom koji pusti. Poslije sat i po skinuti foliju i peći meso još pola sata do 45 minuta, kako bi se lijepo zapeklo po površini.

Jaffa rolat

rolat6

Sastojci za biskvit: 4 bjelanjca, 4 supene kašike šećera, 1 žumanjce, 3 supene kašike ulja, 2 supene kašike vode, 5 supenih kašika brašna, na vrh noža praška za pecivo
Za žele masu: 3 dcl svježe iscijeđenog soka od narandže, 2 dcl sirupa od narandže, 2-3 supene kašike šećera, 1 kesica želatina (za pola litre tečnosti), pet kašika vode
Krema: 4 žumanjca, 4 supene kašike šećera, 100 g margarina, 60 g čokolade za kuhanje
Glazura: 100 g čokolade za kuhanje, 3 supene kašike ulja

Priprema: Prvo pripremiti žele. Pripremite pleh ili tacnu s ravnim dnom (veličine pleha za biskvit) i obložite je papirom za pečenje. Želatin staviti u pet kašika vode na deset minuta da nabubri. Svježe iscijeđeni sok i sirup od narandže ugrijati s dvije-tri kašike šećera, kad počne da ključa, staviti želatin, skinuti s vatre i dobro razmutiti. Zatim sipati u prethodno obložen pleh. Malo ostaviti da se hladi pa staviti u frižider na dva-tri sata da stegne. Za biskvit pomiješati sastojke jedan po jedan prema redoslijedu i ispeći. Kad je gotovo, skinuti papir i zarolati ga u vlažnu krpu. Skuhati na pari žumanjce sa šećerom uz stalno miješanje. Skinuti s vatre, dodati čokoladu za kuhanje i miješati dok se ne rastopi. Kad se malo prohladi krema, dodati margarin. Mutiti dok ne bude kremasto. Biskvit odmotati, prevrnuti na njega žele, skinuti papir i premazati kremu preko želea. Ponovo pažljivo zarolati i preliti glazurom koju ste dobili od čokolade istopljene na ulju.

Stracciatella rolat

rolat7
Sastojci za biksvit: 3 jaja, 1 žumanjce, 75 g šećera, 75 g brašna, 15 g gustina, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1 kašičica kakaa
Za kremu: 250 g mascarpone sira, 1 kašika šećera u prahu, 300 g stracciatella jogurta,1 i 1/2 vrećica učvrščivaća za šlag

Priprema: Za biskvit jaja i žumanjce umutiti pa dodati šećer i mutiti još 2-3 minute. Dodati brašno s praškom za pecivo i izmiješati. Odvojiti 3 kašike smjese i u to staviti kašiku kakaa. Ostalu smjesu sipati u pleh na papir za pečenje i poravnati. Odvojeni dio smjese s kakaom staviti u špricu za ukrašavanje, pa ubrizgati po malo u svijetlu smjesu na više mjesta, da bi bilo prošarano. Peći na 200 stepeni 10 minuta. Kada je gotovo, odmah prevrnuti na pripremljen papir za pečenje posut šećerom i zarolati, ostaviti da se ohladi. Za kremu: mascarpone sa šećerom, jogurtom i učvršćivačem izmiksati i premazati ohlađen biskvit, zarolati i izrezati na manje komade. Ostaviti 30 minuta da se stegne. Dekorisati šlagom i čokoladnim kuglicama.

Rolat od đumbira i suhog voća

rolat8

Sastojci za tijesto: 1 žumanjce, 50 g šećera, 130 g “maskarpone” sira, 200 g brašna, 100 g putera , vanilin šećer, 1 kašika anisa, prašak za pecivo, na vrh noža soli
Za fil: 100 g suhog voća , 120 g kandiranog đumbira, 5 kašika soka od narandže, 2 kašike šećera, 4 cl ruma
Za posipanje: šećer u prahu

Priprema tijesta: Puter, so i šećer miješati dok smjesa ne postane pjenasta. Nakon toga dodati sir, žumanjce i kesicu vanilin šećera. Dobro izmiješati, pa dodati brašno pomiješano s pola kesice praška za pecivo i anis. Zatim tijesto umotati u prozirnu foliju i ostaviti 60 minuta u frižideru. Priprema fila: suho voće – po izboru i kandirani đumbir isjeckati. Dodati sok od narandže, rum i šećer pa sve izmiskati. Tijesto razvući kao dva pravougaonika, premazati filom i urolati. Ponovo uviti u foliju i ostaviti u zamrzivaču 30 minuta. Napola smrznuto tijesto izrezati ukoso na 5 mm debele šnite. Poredati na pleh obložen papirom za pečenje i staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni. Peći 15-ak minuta. Rolat potpuno ohladiti, skinuti papir i posuti šećerom u prahu

Rolat s limunom i malinama

rolat9

Sastojci za biskvit: 5 bjelanjaca, 2 žumanjca, 100 g šećera, 80 g oštrog brašna, 2 kašike tamnog kakaa, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašika sirćeta, 1 kašika maraskina ili nekog sličnog likera, 50 ml ulja
Krema s malinama: 250 ml pirea od malina, 25 g gustina, 1-2 kašike šećera, 20 g margarina
Krema sa sirom i limunom: 3 žumanjca, 60 g šećera u prahu, 250 g sirnog namaza ili maskarponea, 5 g (pola kesice) želatina, 2 kašike šećera u prahu, 2 kašike limunovog soka, 1 narendana korica limuna, 150 ml vrhnja za šlag
Završni sloj: 100 g mliječne čokolade, malo vrhnja za šlag, nekoliko malina

Priprema: Za koru ovojiti bjelanjca od žumanjaca (tri žumanjca sačuvati za fil). Miksati bjelanjca s mrvicom soli, postepeno dodati šećer i miksati dok se ne dobije fin i sjajan snijeg, dodati i dva žumanjca i kratno izmiksati. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo te ručno umiješati u snijeg. Dodati i sirće, liker i u laganom mlazu umiješati ulje. Pleh veličine 30×30 cm podmazati margarinom i zalijepiti pek papir, izliti smjesu i peći na 160 stepeni 10-15 minuta. Kad je kora pečena, urolati zajedno s pek papirom te ostaviti da se ohladi. Krema od malina: Svježe ili smrznute maline usitnite da dobijete 250 ml pirea, odvojiti malo i pomiješati s gustinom i šećerom. Ostatak staviti na šporet i kad se zagrije, umiješati gustin i skuhati žele. U toplo dadati i kockicu margarina. Ohlađenu koru premazati želeom od malina. Fil sa sirom i limunom: Žumanjca izmiksati sa šećerom u prahu i kuhati na pari 10-ak minuta uz miješanje da se fino zgusne. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Sirni namaz ili maskarpone izmiješati sa dvije kašike šećera u prahu, dodati limunov sok i narendanu koricu limuna, promiješati i sjediniti s ohlađenim kremom od žumanjaca. Posebno izmiksati 150 mililitara vrhnja za šlag i pomiješati s prethodnom smjesom, kratko izmiksati da se sve fino sjedini, želatin koji ćete pripremiti prema uputstvu na vrećici i umiksati u krem na kraju, ali sami procijenite da li vam je krema dovoljno gusta i da li je potreban želatin. Ovaj fil premažite preko želea od malina i što pažljivije zarolajte, bez pritiskanja, jer fila ima puno pa da ne iscuri. Ispod rolata stavite širi sloj najlonske folije i na kraju upakujte rolat u nju. Rastopiti na pari 100 g mliječne čokolade s malo sl.atkog vrhnja i pomiješati je s preostalom četvrtinom kreme te premazati rolat, ukrasiti po želji i dodati svježe maline.

Pročitajte još