Ne dajmo ljetu da ode: Svi recepti za domaće sladolede na jednom mjestu

Piše: Redakcija

 

Sladoledi su slastice, omiljene kod nas naročito u ljetnjim danima, iako se također mogu koristiti i zimi. Oni imaju veliku hranljivu vrednost. Dobijaju se smrzavanjem dobro umućenih jaja, šećera, mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i raznih dodataka za postizanje željene arome.

Ovisno o osnovnoj smjesi, razlikuju se mliječni i voćni saladoledi, “Azra” je za vas danas izdvojila iz Velikog narodnog kuhara recepte i za jedne i za druge.

Mliječni sladoled kao temelj smjese ima mlijeko. Može se uzimati svježe pasterizirano mlijeko, kondenzirano, mlijeko u prahu, zatim svježa jaja, šećeri, aromatski dodaci. Kao aroma, najviše se koriste vanilija, čokolada, kakao, kafa, voćni sokovi i karamel.

Dobar sladoled treba da je ujednačene mase i boje, prijatnog mirisa i okusa.

Voćni sladoled se dobija smrzavanjem pasiranog voća i šećera. Voćnoj masi treba uvijek dodati i nešto soka od limuna ili naranče, jer se tada bolje ističe aroma dodatih voćnih sokova ili voća. Temelj ovog sladoleda čini pročišćeni šećerni sirup kome se dodaje pasirano svježe ili konzervirano voće.

Kod pripremanja sladoleda u “domaćoj režiji”, treba se pridržavati sljedećih pravila:

  • Pripremljenu masu staviti u posudicu za sladoled, zatim u isparivač da se smrzne
  • Sladoled u toku hlađenja treba nekoliko puta promiješati. Ovo se čini zato da se u sladoledu ne obrazuju kristalići leda.
  • Ako se sladoledu dodaje slatko vrhnje, mora biti sasvim svježe i treba bar jedan dan prije tučenja stajati u hladnjaku.
  • Ako se koristi kondenzirano mlijeko, i ono, također, mora biti veoma hladno.
  • Voće koje se dodaje sladoledu najbolje je u mikseru usitniti (pirirati). Za sladolede se mora upotrebljavati samo najfiniji (najsitniji) šećer.
  • Ako se sladolednoj masi dodaju orasi, lješnjaci ili bademi, moraju biti dobro usitnjeni.

Za pripremanje sladoleda industrija nam nudi gotove smjese za sladoled, pa se treba samo pridržavati uputa na omotu vrećice.

OSNOVNI RECEPT ZA PRIPREMANJE SLADOLEDA SA VRHNJEM

Pripremiti četvrtinu litre slatkog vrhnja ili jednu malu kutiju kondenziranog mlijeka (170 grama), 40 grama šećera i pola paketića vanilin-šećera.

Jako rashlađeno vrhnje ili kondenzirano mlijeko staviti u mikser, drugom brzinom dodavati šećer i vanilin-šećer i mutiti dok se ne dobije jednolična čvrsta masa. Sipati u posudicu za zamrzavanje (bez pregrada). Hladnjak staviti na najjače hlađenje.

SLADOLED OD KISELOG MLIJEKA

Pripremiti pola litre kiselog mlijeka, 140 grama šećera, 1 žlicu ruma, naribane korice od pola limuna i sok od limuna. Kiselo mlijeko, šećer, rum, koricu i sok od limuna staviti u mikser, drugom brzinom mutiti oko jedan minut, zatim puniti posudicu za sladoled i u isparivaču zamrznuti.

OSNOVNI RECEPT SLADOLEDA SA JAJETOM I VRHNJEM

Pripremiti 250-375 grama voća (jagoda, malina, ananasa, marelica, banana) ili 2 žlice marmelade, malo naribane korice od limuna, 1 jaje, 60 grama šećera, 1/8 litre slatkog vrhnja i po ukusu (1 žličicu) ruma ili likera.

Voće sa jajetom i šećerom u mikseru, na drugoj jačini usitniti (kao pire) i staviti ga u hladnjak. Vrhnje sa priborom za šlag (druga brzina) umutiti, dodati mu voćni pire, koricu od limuna i na kraju rum i kratko izmiješati.

SLADOLED OD VANILIJE

Staviti u mali kotlić 300 grama šećera i 4 žumanjka pa izmiješati pjenasto. Istodobno staviti na vatru 3/4 litre mlijeka sa 50 grama maslaca i 1 šipku vanilije. Čim mlijeko prokuha preliti ga preko umućene mase, staviti sve na vatru i tući pjenačom za snijeg. Prije nego što proključa skinuti ga s vatre, protisnuti kroz sito i miješati dok se masa ne ohladi. Staviti ga u kutiju za sladoled i držati u hladioniku dok se ne smrzne.

SLADOLED OD SLATKOG VRHNJA

U kotlić za snijeg usuti ½ litre netučenog slatkog vrhnja, šipku vanilije, 3 žumanjka i 200 grama šećera. Sve na pari pjenjačom miješati i kuhati. Kad dođe do ključanja, skinuti masu s vatre i miješati je dok se ne ohladi. Staviti krem u kutiju za sladoled i držati u hladilniku dok se ne smrzne.

SLADOLED OD ŠUMSKIH JAGODA ILI BANANA

Propasirati 500 grama dobro opranih šumskih iagoda. U pasiranu masu staviti sok od jedne naranče ili sok od 2 limuna. Zasebno otopiti 350 grama šećera sa ½ litre vode, staviti na štednjak i kuhati. Ukuhani sirup skinuti sa štednjaka prohladiti, dodati pasiranu masu od jagoda, tome dodati i 1 decilitar tučenog svježeg vrhnja, sve dobro izmiješati. Ostaviti sladoled na ledu najmanje 1 do 2 sata.

Kad jagoda nema, može se propasirati 50 grama banana i u banani dodati sok od naranče, dalje postupiti po datoj uputi.

SLADOLED OD MALINA

Zrele maline, otprilike 1 kilogram, staviti u rijetko platno i ocijediti im sok i staviti u posudu. Odmjeriti 7 decilitara soka, preliti njime 300 grama šećera u zdjeli i držati sve dok se šecer u soku ne otopi. U šećer i maline dodati sok od limuna. Staviti masu u kutiju za sladoledi i držati u hladnjaku dok se sladoled ne smrzne. Potom ga servirati.

KASATO

Pjenasto umutiti 5 žumanjaka sa 200 grama šećera i u umućen šećer i jaja dodati 2 decilitra netučenog vrhnja, a može i mlijeka. Sve dobro izmiješati u kotliću za snijeg, metnuti na paru neprekidno miješati drvenom lopaticom dok se masa potpuno ne zgusne. Šipku vanilije rasjeći kroz sredinu i dodati u kipući krem. Skinuti gotov krem s vatre, procijediti ga miješati dok se potpuno ne ohladi. Ohlađenu masu ostaviti da se upola sledi. U poslusmrznuti krem dodati 200 grama raznog kosanog ušećerenog voća, kao: kore od lubenice, citronata u čistoj posudi ga ananasa. Sve to promiješati drvenom lopaticom i sad tek dodati 4 decilitra čvrsto tučenog slatkog vrhnja, zaslađenog 1 žlicom šećera. Vrlo pažljivo sve izmiješati i ostaviti masu da se na ledu potpuno sledi. Pred serviranje izvaditi kalup iz leda, dobro ga obrisati mokrom krpom, zatinm za trenutak obaviti vrućom krpom i najzad pažljivo izručiti kasato na plitki stakleni tanjur.

Foto: Unsplash

SLADOLED OD ČOKOLADE

Umutiti 4 žutanjka i 4 žlice šećera, dodati čokolade (omekšane na pari) po volji i naliti 3 – 4 decilitra mlijeka. Staviti masu na paru i kuhati je dok se ne zgusne. Skuhani krem skinuti s vatre, dodati 80 grama maslaca i miješati ga dok se ne onladi. Tada dodati ¼  litre tučenog slatkog vrhnja, dosta suhog grožda i malo rum-esencije. Dobro izmiješati i staviti na led. Umjesto čokolade, mogu se staviti 2 zličice mljevene kafe ili prženi iskosani lješnjaci. Isti sladoled se može pripraviti i od gusto ušpinovanog šećera, naprimjer, 4 decilitra soka na ½ litre slatkog vrhnja.

SLADOLED OD LJEŠNJAKA

Pola kilograma lješnjaka ispeći u plehu, u pećnici oljuštiti ga i samljeti. Masu od lješnjaka preliti s 1 litrom prokuhanog vrućeg slatkog vrhnja. Može se upotrijebiti mlijeko, ali razumije se da sladoled ne može biti tako dobar kao kad se pripravi sa vrhnjem. Sad poklopiti i ostaviti da se sasvim ohladi. Pjenasto umutiti 7  žumanjaka sa 250 grama sitnog šećera. Ohlađene lješnjake procijediti kroz čisto rijetko platno, pomiješati sa umućenim žumanjcima, metnuti na paru i miješati neprekidno dok se masa ne zgusne. Sad skinuti s vatre i miješati drvenom žlicom dok se potpuno ne ohladi. Ohlađen krem staviti u kutiju za sladoled i dalje postupiti kao sa svakim sladoledom.

SLADOLED OD SLATKOG VRHNJA

Čvrsto tući 1 litar rashlađenog slatkog vrhnja i umiješati postupno 350 grama sećera. Zatim dodati 2 žlice likera maraskino i 30 grama mljevenih gorkih badema. Kad je vrhnje dobro izmiješano, podijeliti ga na 3 dijela. Jedan dio obojiti sokom od jagoda, drugi dio obojiti sa 2 stangle ribanečokolade, a treći ostaviti bijel. Masu sipati u kalup, staviti u hladnjak i ostaviti da se smrzne.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti