Napravite čokoladne mafine kakve pravi i neuništiva Daenerys Targaryen

Piše: Redakcija

Engleska glumica Emilia Clarke poznatija kao neuništiva Daenerys Targaryen iz “Igre prijestolja” (“Game of Thrones”) podijelila je na Instagramu svoj recept i način pravljenja ukusnih mafina.

“U karantinu ili ne, očigledno ću nastaviti peći… Da. Kupila sam jestivi šljokičavi sprej. I da, toplo ga preporučujem”, napisala je Emilia u opisu fotografije čokoladnih mafina prelivenih raskošnim šlagom, kremom i jestivim šljokicama.

Tokom “lockdowna” očigledno ni glumica nije ostala imuna na pomamu za poslasticama.

Inače, u pitanju je recept čuvene londonske pekare “Primrose”:

Sastojci za mafine

115 g tamne čokolade dobrog kvaliteta, po mogućnosti 70% kakaa

85g neslanog putera, na sobnoj temperaturi

175g smeđeg šećera

2 velika jaja,

185g običnog brašna

3/4 kašike praška za pecivo

3/4 kašike sode bikarbone

Prstohvat soli

250 ml mlijeka, sobne temperature

1 kašičica ekstrakta vanile

Sastojci za preliv

3 belanca

3/4 šolje šećera

Prstohvat soli

1/3 šolje vode

Pola kašičice vanilinog ekstrakta

Maršmelou

Postupak pravljenja

Zagrijte rernu na 170 stepeni. Otopite čokoladu, pazeći da ne zagori, pa stavite sa strane da se malo ohladi. Žumanca odvojite od bjelanca. Puter i šećer sjedinite mikserom, pa u tu smjesu dodajte prethodno umućena žumanca od jaja. Dodajte zatim i čokoladu u smjesu i dobro izmiješajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbodu i so. Posebno pomiješajte i mlijeko i vaniliju.

Prvo u smjesu s čokoladom dodajte mješavinu brašna i ostalih sastojaka, pa zatim i mješavinu mlijeka i vanilije. Dobro promeijšajte. Na kraju polako kašikom dodajte umućena bjelanca, a u ovom koraku ne bi trebalo da miješate smjesu.

Napunite korpice za mafine do dve trećine, pa ih stavite u rernu i pecite 20-25 minuta.

Zatim napravite preliv:

U šerpu sa ključalom vodom, pomiješajte bjelanca, šećer, so i vodu. Kuhati na srednjoj temperaturi, uz neprestano miješanje, dok se šećer ne otopi, 2 do 3 minute. Umutite mikserom oko tri minute; smanjite brzinu na malu, dodajte ekstrakt vanilije i dalje miksajte dok se ne sjedini. Ukrastite mafine ovim prelivom i jednim maršmelouom za svaki kolačić.

Prijatno!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti