Ove slane palačinke punjene su smjesom od blitve, pancete i sira, a potom su zapečene s preljevom od kiselog vrhnja i vrhnja za kuhanje. Možete ih jesti tople, ali vrlo su ukusne i kada se ohlade.
Sastojci za palačinke:
jaje
prstohvat soli
400 ml mlijeka
80 g bezglutenskog brašna
80 g heljdinog brašna
kašičica praška za pecivo
kašičica rakije
Za nadjev:
230 g kuhane blitve
300 g svježeg sira
100 g kiselog vrhnja
50 g pancete
Za preljev:
100 g kiselog vrhnja
100 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
U posudi izmiješajte jaje s malo soli te onda ulijte mlijeko. Dodajte suhe sastojke, odnosno bezglutensko brašno, heljdino brašno te prašak za pecivo. Na kraju umiješajte i kašičicu rakije kako vam palačinke pri pečenju ne bi upile puno masnoće. Ispecite palačinke. Pripremite nadjev tako da skuhanu blitvu nasjeckate na vrlo sitne komadiće. Ako je potrebno, blitvu stisnite rukama kako biste izvukli višak vode pa ju stavite u posudu. Dodajte joj svježi sir, kiselo vrhnje i pancetu narezanu na kockice. Palačinke punite smjesom, te ih zarolajte. Stavite ih u namašćenu posudu za pečenje. Prelijte palačinke smjesom od kiselog vrhnja i vrhnja za kuhanje i pecite ih 20-ak minuta na 180 stupnjeva.
Izvor: gastro.24sata.hr