Kako da ispečete meso koje nikada nije tvrdo i žilavo

Piše: Redakcija
Imajte ove trikove na umu sljedeći put kada budete spremali meso – bit će ukusno, mekano i sočno! Spremanje mesa ponekad umije da bude nezgodno, posebno kada je riječ o teletini ili govedini, koja je po pravilu malo “žilavija”. Ukus mesa zavisi najprije od vrste mesa, začina koje dodajete, marinade, načina na koji ga pripremate… Ali koje god meso da spremate, postoje četiri trika koja će vam pomoći da ono uvijek bude mekano i sočno.

Napravite marinadu

Gotovo svako meso će biti ljepše uz marinadu jer na taj način upija ukuse, postaje mekano. Najbolje je da u svojim marinadama koristite kisele sastojke poput limunovog soka ili sirćeta jer će najbolje omekšati vlakna.

Dodajte so

Čak i ako ne marinirate meso, važno je da ga prije pripreme posolite. So će podstaći otpuštanje prirodnih sokova, tako da će meso biti značajno mekše.

Ne može svaka vrsta mesa da se sprema na istoj temperaturi. Nedovoljno kuhano meso će da bude žilavo, dok prekuhano može da bude suho i tvrdo. Zato je najbolje da istražite i pažljivo pročitate recept prije pripreme jela.

Ostavite da odstoji

Nemojte da žurite i stavljate meso na sto odmah nakon što ga skinete sa vatre. Dajte mu malo vremena da odstoji u sokovima i upije ukuse koji će ga učiniti sočnijim i mekanijim.

Izvor: noiz.rs

(L.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti