Hladna salata s tjesteninom idealan je ljetni obrok

Piše: Redakcija

Uživajte u aromama svježeg povrća i ukusne tjestenine.

 

Sastojci:

300 g tjestenine

2 šoljice prepolovljenih cherry paradajza

1 ½ šoljice kuhanog slanutka, ocijeđenog i ispranog

2 šoljice rikule

1 šoljica krastavaca, narezanih tanke kriške

1 šoljica izmrvljenog feta sira

1 šoljica bosiljka, nasjeckanog

Kašika nasjecaknog peršina

¼ šoljica prženih pinjola

 

Za preljev:

60 ml maslinovog ulja

3 kašike limunovog soka

1 kašike senfa

3 češnja nasjeckanog bijelog luka

1 kašičica mješavine italijanskih začina

¼ kašičica crvene paprike

¾ kašičice morske soli

Priprema:

U velikom loncu zakuhajte vodu i posolie ju. Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju, ali pola minute ili minutu duže. U međuvremenu napravite preljev. U maloj zdjelici miješajte maslinovo ulje, limunov sok, senf, bijeli luk, začine, pahuljice crvene paprike i sol. (Napomena: preljev će imati intenzivan okus, no odlično će se sljubiti s ostalim sastojcima). Procijedite tjesteninu, prelijte ju s malo maslinovog ulja (da se ne slijepi) i pustite da se ohladi do sobne temperature. Prebacite ju u veliku zdjelu s paradajzom, slanutkom, rikolom, krastavcima, feta sirom, bosiljkom, peršinom i pinjolima. Prelijte ju preljevom i izmiješajte. Po želji začinite ju s više limuna, soli, bibera i kapljicom maslinovog ulja i poslužite.

Izvor: Miss7

(I.J.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti