Food blogerica Lamija Trešnjo Muharemi preporučuje: Mirisna bajramska trpeza

Piše: I.J.

Tradicionalne delicije, samo za čitatelje magazina „Azra“, podijelila je Lamija Trešnjo Muharemi, koja na svom food blogu @cherryontop_lt izražava kreativnost te svakodnevno dijeli slatke, ali i slane recepte

 

PUNJENE PAPRIKE

Sastojci: (za 4 osobe)

700 g sitnih paprika

500 g mljevenog mesa

1 glavica luka

50 g riže

slatka paprika, so, biber, peršun

2 kašike brašna

2 kašike ajvara

50 ml ulja

 

Priprema:

Paprike oprati i očistiti od sjemenki

Mljevenom mesu dodati sitno nasjeckan luk, rižu i navedene začine, te sve

Filovati paprike

U šerpu dodati ulje i brašno, malo propržiti, pa dodati ajvar i vode po želji, odnosno u zavisnosti od toga koliko gust saft želite.

Šerpu poklopiti i kuhati otprilike sat i 30 minuta.

 

BEGOVA ČORBA

Sastojci:

300 g kokošijeg ili pilećeg mesa

100 g mrkve

50 g celera

20 g peršuna

20 g sušene bamije

50 g putera

50 g brašna

biber, so

50 g kiselog vrhnja

½ limuna

1 žumance

 

Priprema:

Meso oprati, staviti u šerpu zajedno s mrkvom, celerom i peršunom, posoliti, dodati vodu i

Kuhano meso i povrće procijediti, te sve izrezati na

U posebnoj šerpici zagrijati puter, dodati brašno, propržiti pa zaliti procijeđenom Dodati i isjeckano meso kao i povrće. Kada prokuha, skinuti s vatre.

Bamiju posebno skuhati u vodi s limunovim sokom, procijediti, te dodati ostatku čorbe.

Na kraju dodati žumance umućeno s kiselim vrhnjem, kajmakom ili nečim drugim što ga mijenja, pobiberiti, sve još jednom sjediniti i spremno je za jelo.

 

POGAČA

Sastojci:

Tijesto:

420 g brašna

190 ml mlakog mlijeka

3 kašike ulja

2 kašike šećera

1 kašika soli

1 kašika kvasca

Za premazivanje:

1 žumance

1 kašika mlijeka

1 kašika ulja

susam, čurokot

 

Priprema:

U posudi pomiješati kvasac, šećer i mlako Zatim dodati ulje, so, te postepeno brašno. Umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se udvostruči.

Kada se udvostručilo, tepsiju u kojoj ćete peći posuti palentom (nije obavezno). Tepsija je najbolje da bude promjera 30 centimetara. Tijesto lagano prstima razvlačiti na debljinu jednog centimetra. Prekriti krpom, pa ostaviti još 30-ak minuta da

Nakon toga pomiješati žumance, mlijeko i ulje, umakati prste i praviti oblik kao na slici. Premazati četkicom ostatak Krajeve posuti susamom, sredinu čurokotom.

Peći u zagrijanoj rerni na 220 Celzijevih stepeni, 20-25

 

DAN I NOĆ

Sastojci:

Biskvit:

4 žumanca

200 g putera

250 g šećera

100 ml mlijeka

300 g brašna

6 bjelanaca

2 kašike kakao praha

Fil:

200 g tamne čokolade

9 kašika mlijeka

2 žumanca

140 g šećera

150 g putera

150 g lješnika

 

Priprema:

Žumanca umutiti s puterom sobne temperature, šećerom, mlijekom i brašnom. Bjelanca umutiti posebno mikserom u snijeg. Povezati s prethodno napravljenom smjesom. Miješati ručno samo dok se sve ne Smjesu podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati kakao. Prvu smjesu izliti u tepsiju 35×25 cm i peći na 180 Celzijevih stepeni, 15 minuta. Isto uraditi i s drugom smjesom.

Za fil je potrebno istopiti čokoladu s mlijekom, žumancima i šećerom. Pustiti da provri i nakon toga ostaviti da kuha pet Skinuti s vatre, dodati puter i isjeckane lješnjake, sjediniti.

U tespiju u kojoj ste pekli korice redati prvo smeđu koru, fil, pa bijelu Ostaviti u frižider da se stegne. Posuti šećerom u prahu za pravi ugođaj!

 

BAKLAVA

Sastojci:

500 g gotove jufke

700 g oraha

200 g putera

50 ml ulja

800 g šećera

600 ml vode

 

Priprema:

Pripremiti orahe, pola izmljeti, a pola ostaviti malo krupnije

Potrebna je tepsija prečnika 36 cm. Redati po dva lista jufke, posipati orahe i tako sve dok ne potrošite

Izrezati baklavu u željeni oblik, te istopiti puter i ulje, pa preliti preko

Peći na 200 Celzijevih stepeni 20 minuta, pa nakon toga smanjiti na 150 Celzijevih stepeni i peći još otprilike 20

Šećer i vodu pustiti da proključaju i preliti pečenu baklavu toplom

 

ASAWER EL SIT/ČOKO NARUKVICA

Sastojci:

250 g jufke

100 g šećera

50 ml vode

100 g putera

200 g čokolade (najbolje bi bila neka manje slatka) orasi/lješnjaci/pistacije

 

Priprema:

Listove jufke izrezati na četiri jednaka dijela. Svaki listić iglom za pletenje ili malom oklagijom urolati, ostaviti cm ili dva pri kraju. Povlačiti prstima od krajeva prema sredini jufku, skinuti s igle/oklagije, te  napraviti krug.

Redati narukvice na pleh od rerne, prethodno premazan istopljenim puterom. Zatim i sve narukvice

Peći na 150 Celzijevih stepeni 30 minuta, dok ne

Čim izvadite iz rerne, premazati pripremljenom

Istopiti čokoladu, ispuniti sredinu, dodati orahe ili neko drugo koštunjavo voće i vaša čoko-narukvica baklava je Okolo hrskava, unutra čokoladna, nešto jedinstveno i preukusno!

 

JAGODA CHEESECAKE

Sastojci :

Korica:

350 g mljevenog keksa

125 g putera

2 kašike prah šećera

150 ml soka od narandže

 

Fil:

250 g maskarpone sira

250 g krem sira

120 g šećera u prahu

250 ml slatke pavlake

2 kesice šlagfixa

1 kašičica ekstrakta vanilije

+ jagode

 

Priprema:

Za koricu je potrebno istopiti puter, pa pomiješati sa svim ostalim Smjesu utisnuti u kalup promjera 24 cm.

Mikserom kratko umutiti maskarpone, krem sir, šećer u prahu i vaniliju. Zatim dodati neumućenu slatku pavlaku i šlagfix. Mutiti dok fil ne postane čvrst. Preko korice dodati fil, lijepo poravnati i staviti u frižider da se stegne nekoliko

Na samom kraju dodati svježe jagode i uživati!

 

Pročitajte još