Tradicionalne delicije, samo za čitatelje magazina „Azra“, podijelila je Lamija Trešnjo Muharemi, koja na svom food blogu @cherryontop_lt izražava kreativnost te svakodnevno dijeli slatke, ali i slane recepte
PUNJENE PAPRIKE
Sastojci: (za 4 osobe)
700 g sitnih paprika
500 g mljevenog mesa
1 glavica luka
50 g riže
slatka paprika, so, biber, peršun
2 kašike brašna
2 kašike ajvara
50 ml ulja
Priprema:
Paprike oprati i očistiti od sjemenki
Mljevenom mesu dodati sitno nasjeckan luk, rižu i navedene začine, te sve
Filovati paprike
U šerpu dodati ulje i brašno, malo propržiti, pa dodati ajvar i vode po želji, odnosno u zavisnosti od toga koliko gust saft želite.
Šerpu poklopiti i kuhati otprilike sat i 30 minuta.
BEGOVA ČORBA
Sastojci:
300 g kokošijeg ili pilećeg mesa
100 g mrkve
50 g celera
20 g peršuna
20 g sušene bamije
50 g putera
50 g brašna
biber, so
50 g kiselog vrhnja
½ limuna
1 žumance
Priprema:
Meso oprati, staviti u šerpu zajedno s mrkvom, celerom i peršunom, posoliti, dodati vodu i
Kuhano meso i povrće procijediti, te sve izrezati na
U posebnoj šerpici zagrijati puter, dodati brašno, propržiti pa zaliti procijeđenom Dodati i isjeckano meso kao i povrće. Kada prokuha, skinuti s vatre.
Bamiju posebno skuhati u vodi s limunovim sokom, procijediti, te dodati ostatku čorbe.
Na kraju dodati žumance umućeno s kiselim vrhnjem, kajmakom ili nečim drugim što ga mijenja, pobiberiti, sve još jednom sjediniti i spremno je za jelo.
POGAČA
Sastojci:
Tijesto:
420 g brašna
190 ml mlakog mlijeka
3 kašike ulja
2 kašike šećera
1 kašika soli
1 kašika kvasca
Za premazivanje:
1 žumance
1 kašika mlijeka
1 kašika ulja
susam, čurokot
Priprema:
U posudi pomiješati kvasac, šećer i mlako Zatim dodati ulje, so, te postepeno brašno. Umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se udvostruči.
Kada se udvostručilo, tepsiju u kojoj ćete peći posuti palentom (nije obavezno). Tepsija je najbolje da bude promjera 30 centimetara. Tijesto lagano prstima razvlačiti na debljinu jednog centimetra. Prekriti krpom, pa ostaviti još 30-ak minuta da
Nakon toga pomiješati žumance, mlijeko i ulje, umakati prste i praviti oblik kao na slici. Premazati četkicom ostatak Krajeve posuti susamom, sredinu čurokotom.
Peći u zagrijanoj rerni na 220 Celzijevih stepeni, 20-25
DAN I NOĆ
Sastojci:
Biskvit:
4 žumanca
200 g putera
250 g šećera
100 ml mlijeka
300 g brašna
6 bjelanaca
2 kašike kakao praha
Fil:
200 g tamne čokolade
9 kašika mlijeka
2 žumanca
140 g šećera
150 g putera
150 g lješnika
Priprema:
Žumanca umutiti s puterom sobne temperature, šećerom, mlijekom i brašnom. Bjelanca umutiti posebno mikserom u snijeg. Povezati s prethodno napravljenom smjesom. Miješati ručno samo dok se sve ne Smjesu podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati kakao. Prvu smjesu izliti u tepsiju 35×25 cm i peći na 180 Celzijevih stepeni, 15 minuta. Isto uraditi i s drugom smjesom.
Za fil je potrebno istopiti čokoladu s mlijekom, žumancima i šećerom. Pustiti da provri i nakon toga ostaviti da kuha pet Skinuti s vatre, dodati puter i isjeckane lješnjake, sjediniti.
U tespiju u kojoj ste pekli korice redati prvo smeđu koru, fil, pa bijelu Ostaviti u frižider da se stegne. Posuti šećerom u prahu za pravi ugođaj!
BAKLAVA
Sastojci:
500 g gotove jufke
700 g oraha
200 g putera
50 ml ulja
800 g šećera
600 ml vode
Priprema:
Pripremiti orahe, pola izmljeti, a pola ostaviti malo krupnije
Potrebna je tepsija prečnika 36 cm. Redati po dva lista jufke, posipati orahe i tako sve dok ne potrošite
Izrezati baklavu u željeni oblik, te istopiti puter i ulje, pa preliti preko
Peći na 200 Celzijevih stepeni 20 minuta, pa nakon toga smanjiti na 150 Celzijevih stepeni i peći još otprilike 20
Šećer i vodu pustiti da proključaju i preliti pečenu baklavu toplom
ASAWER EL SIT/ČOKO NARUKVICA
Sastojci:
250 g jufke
100 g šećera
50 ml vode
100 g putera
200 g čokolade (najbolje bi bila neka manje slatka) orasi/lješnjaci/pistacije
Priprema:
Listove jufke izrezati na četiri jednaka dijela. Svaki listić iglom za pletenje ili malom oklagijom urolati, ostaviti cm ili dva pri kraju. Povlačiti prstima od krajeva prema sredini jufku, skinuti s igle/oklagije, te napraviti krug.
Redati narukvice na pleh od rerne, prethodno premazan istopljenim puterom. Zatim i sve narukvice
Peći na 150 Celzijevih stepeni 30 minuta, dok ne
Čim izvadite iz rerne, premazati pripremljenom
Istopiti čokoladu, ispuniti sredinu, dodati orahe ili neko drugo koštunjavo voće i vaša čoko-narukvica baklava je Okolo hrskava, unutra čokoladna, nešto jedinstveno i preukusno!
JAGODA CHEESECAKE
Sastojci :
Korica:
350 g mljevenog keksa
125 g putera
2 kašike prah šećera
150 ml soka od narandže
Fil:
250 g maskarpone sira
250 g krem sira
120 g šećera u prahu
250 ml slatke pavlake
2 kesice šlagfixa
1 kašičica ekstrakta vanilije
+ jagode
Priprema:
Za koricu je potrebno istopiti puter, pa pomiješati sa svim ostalim Smjesu utisnuti u kalup promjera 24 cm.
Mikserom kratko umutiti maskarpone, krem sir, šećer u prahu i vaniliju. Zatim dodati neumućenu slatku pavlaku i šlagfix. Mutiti dok fil ne postane čvrst. Preko korice dodati fil, lijepo poravnati i staviti u frižider da se stegne nekoliko
Na samom kraju dodati svježe jagode i uživati!