Food blogerica Naida Pekmezović preporučuje: Zabavni miks okusa, mirisa i teksture

Piše: I.J.

Neobične i zdrave delicije, samo za čitatelje magazina „Azra“, podijelila je Naida Pekmezović, koja na svom food blogu @naidaeats izražava kreativnost te svakodnevno dijeli slatke, ali i slane recepte za sve ljubitelje dobre hrane

 

Hladna supa od graška

Sastojci:
1 manji crveni luk
2 čehna bijelog luka
1 veći krompir
450 g smrznutog graška
800 ml temeljca (pileći ili povrtni)
1 kašika maslinovog ulja
1 limun
1 kašičica soli
1 kašičica bibera

Priprema:

Na malo ulja ispržite crveni i bijeli luk, potom dodajte nasjeckan krompir i grašak. Sve prelijte temeljcem i začinite po svom ukusu.

Pustite da krčka i kuhajte na laganoj temperaturi 20-ak minuta, dok krompir i grašak ne omekšaju. Sklonite s vatre i blendajte dok ne postane glatka smjesa. Sada dodajte sok od limuna. Dodajte prvo sok od pola limuna, promiješajte i probajte. Ako vam se učini da treba još, dodajte i ostatak.

Po želji možete ukrasiti jogurtom, lješnjacima i s još malo graška. Poslužite uz komad prepečenog raževog hljeba.

 

PIEROGI – poljske knedle

Sastojci:
½ šolje pavlake ili grčkog jogurta
1 šolja rižinog brašna
½ šolje kukuruznog škroba
½ kašičice soli
* šolja od 250 ml

Za prženje:
2 kašike putera

 

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i umijesite tijesto. Pokrijte i ostavite u frižider na pola sata.

Na malo pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto, a uz pomoć čaše iskružite tijesto. I sada najzabavniji dio: punjenje i motanje. Nemojte pretjerivati s punjenjem, jer onda nećete moći fino zatvoriti pierogije. Poredajte na pleh ili na veći tanjir i vratite u frižider na pola sata.

Za punjenje birajte gljive uz dodatak luka.

Baš kao što kuhate raviole, tako ćete uraditi i s pierogijima. Odmah nakon kuhanja stavite na tavu s otopljenim puterom i pržite dok ne dobiju finu koricu.

Poslužite u jogurtu ili u sosu od gljiva.

 

TABBOULEH – libanska salata

Sastojci:

150 g bulgura

350 ml vode

1 veći krastavac

1-2 paradajza

1 manji svežanj peršuna

80 ml maslinovog ulja

1 limun

1 kašičica soli

½ kašičice bibera

 

Priprema:

U šerpi kombinirajte bulgur, vodu, so i malo ulja. Prokuhajte, pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša, 10-ak minuta. Sklonite s vatre; neka odstoji, pokriveno, 10 minuta. Viljuškom razbijte veće komade i pustite da se skroz ohladi. Pomiješajte sitno nasjeckano povrće i peršun s bulgurom.

U maloj posudi umutite maslinovo ulje, limunov sok, so i biber. Prelijte preko salate i uživajte.

 

NICECREAM – zdrava ledena slastica

Sastojci:
2 zaleđene banane
1 šolja zaleđenih jagoda (mogu i svježe)
1 kašika kikiriki putera s okusom slane karamele ili obični kikiriki puter

Priprema:

Banane ogulite, narežite i ostavite preko noći u zamrzivač. U blender dodajte sve sastojke i blendajte nekoliko minuta, dok ne postignete ujednačenu smjesu. Ukrasite komadićima badema i dodajte još svježih jagoda. Možete odmah poslužiti ili, ako želite, možete vratiti u zamrzivač da se dodatno stegne.

 

ČOKO – kokos kocke

Sastojci:
70 g kokosovog brašna
70 g kakaa
60 ml maslinovog ili kokosovog ulja
3 jaja
3-4 kašike meda ili po ukusu
prstohvat soli
1 kašičica ekstrakta vanilije
2 kašike espresso kafe (po želji)

Čoko krema:
100 g vrhnja
60 g čokolade s minimalno 45% kakaa

Priprema:

Suhe sastojke sjedinite. Potom dodajte sve mokre sastojke i miješajte dok ne postignete ujednačenu smjesu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni, 30 minuta.

Čoko krema:
Na laganoj vatri zagrijte vrhnje za šlag, pazeći da ne provrije. Čokoladu sitno nasjeckajte i dodajte u vrhnje. Miješajte dok se sva čokolada ne otopi. Ohladite na sobnoj temperaturi, a potom u frižider na jedan sat. Izvadite iz frižidera i izmiksajte. Izrežite biskvit i potom nanesite čokoladnu kremu.

 

ČOKOLADNI KREM

Sastojci:
120 g lješnjaka
20 g kakaa
3 kašike meda
1 kašičica kokosovog ulja
60 ml zobenog mlijeka (prema potrebi više)

Priprema:

Lješnjake rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 160 Celzijevih stepeni, 15-ak minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohlade. Uklonite ljuskice trljajući lješnjake između dlanova.

Lješnjake stavite u blender i miksajte 15 minuta uz povremene pauze, kako biste sa strana pogurali smjesu. Dodajte ostatak sastojaka i miksajte dok ne postignete ujednačenu smjesu.

* Od navedene količine sastojaka dobit ćete manju teglicu krema, otprilike 250 grama.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti