Slatke, a zdrave delicije, samo za čitatelje magazina „Azra“, podijelila je Dajana Švraka Milutinović, koja na svom blogu @dashinasuperhrana izražava kreativnost te svakodnevno dijeli neodoljive recepte za sve ljubitelje dobre hrane
Veganski sladoled
Sastojci:
2 nasjeckane zaleđene banane⠀
50 g pečenog lješnjaka⠀
200 g kokosove kreme iz konzerve
1 kašika arome vanilije⠀
3 hurme⠀
1 velika kašika organskog kakao praha⠀
1 kašičica cimeta⠀
⠀
Priprema:
Sve sastojke povezati u blenderu. Sipati u kalup za sladoled ili neku plastiku. Ostaviti da se stegne nekoliko sati. Služiti uz zdravi preliv ili rendanu crnu čokoladu.
Trajanje pripreme: 10 minuta + 2h zamrzivač
Porcija: za 3 osobe
Zdravi mafini od borovnica⠀
Sastojci:
100 g zobenih pahuljica⠀
50 g kokosovog brašna⠀
1 banana⠀
1 kašičica cimeta⠀
50 g pečenog lješnjaka⠀
1 srednja kašika kokosovog ulja⠀
1 kašika putera od kikirikija ili lješnjaka⠀
1 kašika meda⠀
1 kašičica praška za pecivo
borovnice⠀
Priprema:
⠀
Sve sastojke pomiješajte rukama i redajte u kalup za mafine dio smjese. Formirajte kao kapice koje punite borovnicama, a zatim zatvorite mafin pripremljenom smjesom. Pecite desetak minuta na 180 Celzijevih stepeni. ⠀
Trajanje pripreme: 15 minuta
Porcija za 4 osobe
Čokoladna sirova pizza
Sastojci:
Kora:
100 g mljevenih zobenih pahuljica
1 kašika kakao praha
1 kašika mljevenog badema
50 ml biljnog mlijeka
pola kašike meda
cimet
pola kašike kokosovog ulja
1 kašika sjeckanog lješnjaka
Fil:
voće
grčki jogurt
Priprema:
Sastojke za koru povezati i formirati manji krug. Preko kore premažemo grčki jogurt i redamo voće po izboru.
Zobene krofne
Sastojci:
1 banana
100 g zobenih pahuljica
2 kašike kokosovog brašna
1 kašika meda
30 g sjeckanog lješnjaka
¼ praška za pecivo
1 kašika kakao praha
2 dl biljnog mlijeka
začini za medenjake
1 mjerica proteina s okusom vanilije
1 kašičica arome vanilije
1 kašika chia sjemenki
Priprema:
Sve sastojke pomiješati, sipati u kalup za krofnice ili mafine. Peći 20 minuta na 200 Celzijevih stepeni.
Trajanje pripreme: 30 minuta
Porcija: 6 krofnica
Borovnica sladoled
Sastojci:
200 g borovnica
150 g grčkog jogurta ili kokosovog krema
1 kašika meda ili malo stevije
Priprema:
Sve sastojke izblendati, zatim smjesu staviti u zamrzivač. Ukrasiti po želji. Kod mene na fotografiji je puter od kikirikija, malo sjeckanog lješnjaka i menta.
Trajanje pripreme: 30 minuta
Porcija: 2 osobe
Chia puding malina
Sastojci:
Za crveni sloj:
2 kašike otopljenih malina sa sokom
1 kašika chia sjemenki
½ kašike meda
Za bijeli sloj:
200 ml jogurta
2 kašike chia sjemenki
kora od ½ narandže
Za ukras po želji: rendana crna čokolada, listići badema i jestivo cvijeće.
Priprema:
Sastojke za crveni sloj pomiješate u čaši i ostavite da bubri dok u drugoj posudi spremate bijeli sloj. Sastojke za bijeli sloj pomiješajte i ostavite da bubri dvije minute.
Trajanje pripreme: 10 minuta
Porcija: za 1 osobu
Proteinski mafini
Sastojci:
2 kašike mljevenog lješnjaka
1 mjerica proteina
1 kašika kokosovog graška
sjeckane svježe borovnice, maline, jagode
1 kašika meda
¼ praška za pecivo
50 ml biljnog mlijeka
Priprema:
Sve sastojke povezati, kalupe premazati maslinovim uljem i peći 20 minuta na 200°C.
Trajanje pripreme: 30 minuta
Porcija: 3 mafina