Neodoljivi deserti by Dajana Švraka Milutinović

Piše: I.J.

Slatke, a zdrave delicije, samo za čitatelje magazina „Azra“, podijelila je Dajana Švraka Milutinović, koja na svom blogu @dashinasuperhrana izražava kreativnost te svakodnevno dijeli neodoljive recepte za sve ljubitelje dobre hrane

 

Veganski sladoled

Sastojci:

2 nasjeckane zaleđene banane⠀
50 g pečenog lješnjaka⠀
200 g kokosove kreme iz konzerve
1 kašika arome vanilije⠀
3 hurme⠀
1 velika kašika organskog kakao praha⠀
1 kašičica cimeta⠀

Priprema:
Sve sastojke povezati u blenderu. Sipati u kalup za sladoled ili neku plastiku. Ostaviti da se stegne nekoliko sati. Služiti uz zdravi preliv ili rendanu crnu čokoladu.

 

Trajanje pripreme: 10 minuta + 2h zamrzivač

Porcija: za 3 osobe

 

Zdravi mafini od borovnica⠀

Sastojci:
100 g zobenih pahuljica⠀
50 g kokosovog brašna⠀
1 banana⠀
1 kašičica cimeta⠀
50 g pečenog lješnjaka⠀
1 srednja kašika kokosovog ulja⠀
1 kašika putera od kikirikija ili lješnjaka⠀
1 kašika meda⠀
1 kašičica praška za pecivo

borovnice⠀

 

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte rukama i redajte u kalup za mafine dio smjese. Formirajte kao kapice koje punite borovnicama, a zatim zatvorite mafin pripremljenom smjesom. Pecite desetak minuta na 180 Celzijevih stepeni. ⠀

Trajanje pripreme:  15 minuta

Porcija za 4 osobe

 

Čokoladna sirova pizza

Sastojci:

Kora:

100 g mljevenih zobenih pahuljica

1 kašika kakao praha

1 kašika mljevenog badema

50 ml biljnog mlijeka

pola kašike meda

cimet

pola kašike kokosovog ulja

1 kašika sjeckanog lješnjaka

 

Fil:

voće

grčki jogurt

 

Priprema:

Sastojke za koru povezati i formirati manji  krug. Preko kore premažemo grčki jogurt i redamo voće po izboru.

 

Zobene krofne

Sastojci:

1 banana

100 g zobenih pahuljica

2 kašike kokosovog brašna

1 kašika meda

30 g sjeckanog lješnjaka

¼ praška za pecivo

1 kašika kakao praha

2 dl biljnog mlijeka

začini za medenjake

1 mjerica proteina s okusom vanilije

1 kašičica arome vanilije

1 kašika chia sjemenki

 

Priprema:

Sve sastojke pomiješati, sipati u kalup za krofnice ili mafine. Peći 20 minuta na 200 Celzijevih stepeni.

Trajanje pripreme: 30 minuta

Porcija: 6 krofnica

 

Borovnica sladoled

Sastojci:

200 g borovnica

150 g grčkog jogurta ili kokosovog krema

1 kašika meda ili malo stevije

 

Priprema:

Sve sastojke izblendati, zatim smjesu staviti u zamrzivač. Ukrasiti po želji. Kod mene na fotografiji je puter od kikirikija, malo sjeckanog lješnjaka i menta.

Trajanje pripreme: 30 minuta

Porcija: 2 osobe

 

Chia puding malina

Sastojci:

Za crveni sloj:

2 kašike otopljenih malina sa sokom

1 kašika chia sjemenki

½ kašike meda

 

Za bijeli sloj:

200 ml jogurta

2 kašike chia sjemenki

kora od ½ narandže

 

Za ukras po želji: rendana crna čokolada, listići badema i jestivo cvijeće.

 

Priprema:

Sastojke za crveni sloj pomiješate u čaši i ostavite da bubri dok u drugoj posudi spremate bijeli sloj. Sastojke za bijeli sloj pomiješajte i ostavite da bubri dvije minute.

 

Trajanje pripreme: 10 minuta

Porcija: za 1 osobu

 

Proteinski mafini

Sastojci:

2 kašike mljevenog lješnjaka

1 mjerica proteina

1 kašika kokosovog graška

sjeckane svježe  borovnice, maline, jagode

1 kašika meda

¼ praška za pecivo

50 ml biljnog mlijeka

 

Priprema:

Sve sastojke povezati, kalupe premazati maslinovim uljem i peći 20 minuta na 200°C.

Trajanje pripreme: 30 minuta

Porcija: 3 mafina

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti