Desert ili slatki ručak: Recept za knedle s marelicama

Piše: Redakcija

 

Iskoristite marelice za pripremu jednog od najpoznatijih ljetnih deserata. Naravno, u pitanju su knedle od krompirova tijesta koje se pune marelicama. S obzirom na to da je taj desert poprilično kaloričan, slobodno njime zamijenite klasični ručak jer nema sumnje da ćete se dobro najesti od dvije-tri knedle.

SASTOJCI (za 10 knedli):

– 10 manjih marelica
– 30 dag krompira
– 15 dag oštrog brašna
– 5 dag maslaca
– 1 jaje
– prstohvat soli i šećera

PRIPREMA KNEDLI S MARELICAMA:

1. Operite marelice. Svaku marelicu nožem lagano zarežite po iscrtanom udubljenju sa strane, pažljivo rastvorite kako ih ne biste prepolovili i izvadite košticu.

2. Krompir ogulite, narežite na manje kockice i stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada je krompir kuhan, dodajte u njega maslac narezan na tanke šnite pa sve zajedno gnječite vilicom, gnječilicom za krompir ili štapnim mikserom dok ne dobijete pire. Po potrebi i ukusu dodajte malo soli u pire ako vam se učini da nije dovoljno slan.

3. U veću posudu stavite brašno, dodajte prstohvat soli i šećera, zatim pire od krompira i naposljetku jaje. Sve zajedno razradite prstima pa lagano i kratko zamijesite dok sve sastojke ne povežete u kompaktnu kuglu. Tijesto će biti ljepljivo pa ga samo lagano pobrašnite kako biste mogli rukovati s njim. Pobrašnite i ruke jer će vam tako biti lakše raditi s tijestom.

4. Kuglu potom na pobrašnjenoj površini lagano razvucite u duljinu i potom razrežite na 10 jednakih dijelova. Ako imate skučenu radnu površinu, možete si olakšati posao i tijesto prvo podijeliti na dva dijela, svaku polovicu rukama oblikujte u mali duguljasti valjak te svaki valjak razrežite na pet dijelova.

5. Pobrašnite ruke, uzmite dio tijesta i u svaki umotajte jednu marelicuMožda će vam se učiniti da nemate dovoljno tijesta, ali samo ga lagano povlačite preko marelice i spajajte vrhovima prstiju tamo gdje nastanu rupice. Naposljetku kuglu lagano zagladite dlanovima i stavite sa strane na pobrašnjenu površinu.

6. U dublji lonac ulijte dosta vode. Kada voda zakuha, pažljivo žlicom ubacujte knedle u lonac. One će se odmah početi lijepiti za dno lonca pa ih samo malo pomaknite žlicom. Koliko se knedle kuhaju u minutu? Na to pitanje gotovo niko nema odgovor, ali ove metode kuhanja drži se većina domaćica. Pustite da knedle same isplivaju na površinu, od tog trenutka kuhajte ih još 5 minuta i zatim izvadite van.

SAVJET:

– Ako su vam marelice prekisele, u svaku prije omatanja u tijesto možete staviti kockicu šećera.

– Knedle se tradicionalno jedu sa zapečenim krušnim mrvicama, ali ako niste njihov ljubitelj, slobodno preskočite taj dio i samo ih posipajte šećerom. Ako pak želite knedle s “prezlama”, na nekoliko žlica zagrijanog ulja dodajte 5 dag krušnih mrvica i miješajte dok mrvice ne postanu zlatnožute. Potom u njih stavite knedle ili jednostavno prezle prelijte preko knedli i posipajte kristal šećerom.

Izvor:zadovoljna.hr

(Dž.S.)

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti