Ljetni gulaš od povrća izvrsna je varijanta tradicionalnog mađarskog jela

Piše: Redakcija

Gulaš vuče porijeklo iz Mađarske i tradicionalno je bio namijenjen jelu za siromašne pastire. Premda se gulaš od mesa dugo smatrao mađarskim nacionalnim jelom, vrlo je popularan i kod nas. Stoga ne čudi da sada postoje brojne varijante gulaša.

Ljeti je idealna varijanta gulaša bez mesa od svježeg ljetnog povrća. Gljiva portobello, uzgojena gljiva, daje mesnati okus i karakterističnu tamnu boju gulaša i savršeno se slaže s predivno začinjenim okusima paprike.

Sastojci za 4 obroka:

2 paprike različite boje

2 ljutike

2 mrkve

2 paradajza srednje veličine

2 gljive portobello

1 srednje veliki patlidžan

1 srednje velika tikvica

maslinovo ulje

sol, biber

bijeli luk

2 mlada luka

1 kašičica kima

2 kašičice mljevene slatke paprike

3 kašičice mljevene ljute papričice

2 lovorova lista

300 g pasiranog paradajza

300 ml temeljca od povrća

posušeni mažuran po želji

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aleksander Lebeck (@aleksander_lebeck)

Priprema:

Narežite na kockice papriku, luk, paradajz, mrkvu, patlidžan i tikvice  te rasporedite po limu za pečenje. Očistite gljive, narežite na komade veličine zalogaja te također stavite na lim za pečenje. Nakapajte povrće s malo maslinova ulja pa pecite na 180 Celzijevih stepeni u rerni. Alternativno, povrće možete ispeći na roštilju, jer to mu daje još više arome. Gotovo povrće ohladite na sobnu temperaturu. Narežite mladi luk i bijeli luk pa pirjajte u posudi za pečenje da postanu prozirni. Zatim dodajte začine (kim, papriku, lovorov list), paradajz, povrtni temeljac i pečeno povrće te ostavite da sve krčka na niskoj temperaturi oko 20 minuta.

Napomena: gulaš povremeno promiješajte da ne zagori na dnu.

Začinite gulaš solju, biberom i po želji posušenim mažuranom. Ostavite gotovi gulaš da odstoji neko vrijeme, a najbolji okus ima kad se zagrije!

Izvor: Miss7

(I.J.)

Pročitajte još