Sočne smokve idealan su dodatak i slanim i i slatkim ljetnim jelima, a vole se s različitim sirevima, kremama, ali i čokoladom. Napravite slatke zalogaje i još malo uživajte u čarima ljeta
Torta koja grli nepce u svim sezonama
Sastojci:
Za biskvit:
1 jaje
60 g šećera
1 vanilijin šećer
1 vanilija bourbon
100 g smokava
60 g putera
40 g glatkog brašna
40 g oštrog brašna
0,50 g praška za pecivo
Za kremu:
6 žumanaca
120 g šećera
1 vanilijin šećer
3 dl mlijeka
5 listova želatina
300 g sirnog namaza
3 dl vrhnja za šlag
400 g smokava (zrelih)
Priprema:
Jaje, šećer, vanilijin šećer i burbon vaniliju pjenasto izmiksati. Zatim dodati sjeckane smokve, puter, oba brašna i prašak za pecivo. Sve lagano pomiješati i staviti u kalup od 28 cm namašćen puterom i posuti prezlom. Peći na 180 Celzijevih stepeni, 15 minuta.
Želatin namočiti u hladnoj vodi. Žumance, šećer, vanilin šećer i mlijeko pjenasto mutiti na pari do 75 Celzijevih stepeni. Dodati prethodno namočen želatin i mutiti na pari još minutu.
Toplu kremu polako umiješati u prethodno razrađen sir, miješati dok ne dobijemo glatku smjesu. Na kraju dodati tučeni šlag i sve skupa povezati. Izliti u kalup preko biskvita i ostaviti da se ohladi i stegne preko noći.
Svježu smokvu izrezati na kriške i položiti na tortu prije samog posluživanja.
Slatki hljeb sa smokvama, bademima i medom
Sastojci:
175 g putera
175 g šećera
200 g brašna
3 velikih jaja
1 limun
50 g sjeckanih badema
1/4 kašičice praška za pecivo
2 kašike mlijeka
4 velike svježe smokve
100 g suhih smokava
200 g grčkog jogurta
2 kašike meda
prstohvat soli
Priprema:
Rernu zagrijte na 170 Celzijevih stepeni, a kalup za hljeb premažite s malo ulja i obložite papirom za pečenje. Puter i šećer izradite mikserom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajite jedno po jedno jaje i mutite ih mikserom. U smjesu dodajte koricu jednog limuna i kašiku limunovog soka. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, so i prašak za pecivo. Smjesu suhih sastojaka pomiješajte s jajima i puterom te dodajte mlijeko. U gotovu smjesu umiješajte suhe smokve nasjeckane na četvrtine te nasjeckane bademe. Smjesu prelijte u kalup i pecite otprilike jedan sat, dok se hljeb ne digne i poprimi zlatno-smeđu boju. Ostavite ga da se potpuno ohladi. Kada je hladan, prenesite ga na podlogu na kojoj ćete ga servirati, a s gornje strane premažite grčkim jogurtom. Svježe smokve narežite na četvrtine te ih položite preko jogurta, a za kraj smokve i kolač prelijte medom. Kolač je najukusniji kada se jede svjež, no u frižideru može stajati i do tri dana.
Nesvakidašnja čoko-voćna rapsodija
Sastojci:
smokve
60 g svježeg ili mascarpone sira
150 g tamne čokolade
45 g sjeckanih badema, lješnjaka ili oraha
Priprema:
Operite smokve pa ih dobro osušite. Nožem napravite malu rupu gotovo pri dnu svake smokve. Napunite s malo svježeg sira, otprilike pola kašičice i zagladite tako da smokva i dalje zadrži svoj oblik. Kada ste napunili sve smokve, stavite ih u frižider na 30 minuta. Otopite čokoladu na pari, a bademe, lješnjake ili orahe usitnite. Umočite punjene smokve u čokoladu, a zatim u orašaste plodove. Stavite na papir za pečenje i ostavite u frižideru kako bi se čokolada stisla. Poslužite hladno.
Palačinke za ljubitelje voćnih delicija
Sastojci:
2 šoljice brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike šećera
50 g putera
1 šoljica mlijeka
1 limun
2 jaja
4 kašike ricotte
1 narandža
4 kašike džema od smokava
4 kašike nasjeckanih suhih smokava
Priprema:
Najprije pomiješajte suhe sastojke pa polako umiješajte otopljeni puter. Dodajte mlijeko i sok pola limuna, a zatim i jaja. Dobro promiješajte pa ubacite ricottu, koricu jedne narandže, džem i suhe smokve. U vrući kalup za pečenje koji ste premazali puterom postavite okrugle oblike za izradu kolača ili ih izradite od folije i napunite smjesom za palačinke. Pecite dok ne dobiju boju.