Recept za kolač s paprikom koji će iznenaditi vaše nepce

Piše: Redakcija

Sezona paprika je u punom jeku. Ajvar, punjene paprike, pečene paprike, sataraš… samo su neka od ukusnih jela i priloga koji su nezamislivi bez ovog povrća. No, jeste li znali da ih možemo koristiti i u pripremi deserta? Ne, nije šala, donosimo recept za pitu od jabuka i paprika.

Za ovu zanimljivu poslasticu potrebno je:

2 crvene paprike, narezane na kockice

4 jaja

1 šoljica bijelog šećera

2 kašičice ekstrakta vanilije

2 šoljice brašna

2 kašičice sode bikarbone

2 kašičice praška za pecivo

½ kašičice cimeta

½ kašičice soli

1 šoljica mrkve, naribane

1 jabuka sitno narezana

350 ml krem ​​sir

3 šoljice šećera u prahu

1 kašičice ekstrakta vanilije

Vrijeme pripreme iznosi 20 minuta, a u njemu trebate napraviti sljedeće:

Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni te pripremite pravougaonu posudu u kojoj ćete ispeći kolač tako da ju namastite i posipate brašnom. Paprike operite, očistite i usitnite za pire. Dodajte im šećer te sve sastojke dobro promiješajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. U velikoj zdjeli umuti jaja, dodajte pire od paprike i vaniliju. Umiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, prašak za pecivo i cimet. Zatim umiješajte mrkvu i ulijte smjesu u pripremljenu posudu. Pecite u rerni 30 – 50 min. Nakon 30 minuta provjerite je li kolač potpuno pečen uz pomoć čačkalice. Ako je čačkalica čista, kolač je završio s pečenjem. Ostaviti ga da se ohladi u kalupu deset minuta. Potom stavite kolač na rešetku za hlađenje i potpuno ga ohladite. Po želji možete staviti i glazuru, a za njenu pripremu upotrijebite srednju zdjelu i umiješajte krem ​​sir, šećer u prahu i vaniliju dok ne postane glatka. Zatim dodajte jabuke narezane na kockice. Nakon što se kolač potpuno ohladi, tortu stavite na hlađenje.

Izvor: Miss7

(I.J.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti