Zdravo i fino: Sočni kolač od mrkve

Piše: Redakcija

 

Zdrave, jednostavne i prije svega ukusne poslastice uvijek su dobrodošle, a ovaj kolač od mrkve i badema odličan je za fini početak dana ili uživanje uz poslijepodnevnu kafu ili čaj.

Zdrave slastice ne mogu biti podjednako i ukusne? Kolač od mrkve i badema odličan je primjer spoja zdravih i finih sastojaka, a priprema mu je nevjerovatno laka. Ako nemate bademe, slobodno ih možete izostaviti ili ih zamijeniti orasima koji su također savršeni za ovu tortu. Mrkva je ipak jedna od najboljih namirnica koje možemo uvrstiti u prehranu. Osigurava vitamine, minerale i sadrži vlakna, a blagotvorno djeluje i na probavu. Osim toga, mrkva djeluje kao antioksidans i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, odgovornih za starenje i neke bolesti.

Potrebni sastojci:

4 mrkve

8 žlica smeđeg šećera

200 ml maslinovog ulja

250 g integralnog pšeničnog brašna

2 prstohvata sode bikarbone

1 žličica praška za pecivo

2 prstohvata mljevenog cimeta

1 prstohvat soli

1 šaka nasjeckanih badema

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva da se zagrije dok pripremate kolač.

U zdjeli umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje i još malo miješajte.

Mrkvu ogulite, operite i naribajte te je dodajte smjesi jaja i šećera.

Brašno, sodu bikarbonu, kvasac, cimet i sol dobro pomiješajte u drugoj zdjeli.

Pomiješajte dvije smjese, dodajte nasjeckane bademe i dobro promiješajte kako bi dobilo homogenu smjesu.

Posudu za pečenje namastite uljem kako se kolač ne bi zalijepio, a zatim ulijete smjesu.

Stavite u pećnicu na 40-ak minuta.

Nakon pečenja pažljivo izvadite i ostaviti da se ohladi. Kada se kolač prohladi pospite ga šećerom u prahu.

Izvor:tportal

(Dž.S.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti