Sve čari paste

Piše: I.J.

Pasta je vrhunska gastronomska poslastica, a teško da se može prebrojati koliko recepata postoji, te koliko različitih tehnika i detalja se koristi pri pripremi, ali jedno je sigurno – ona je odavno važan stup gotovo svih svjetskih kuhinja

 

Cannelloni sa špinatom i ricottom

Sastojci:

250 g cannellona

250 g špinata

225 g svježe ricotte ili krem sira

2 žumanca

1 čehno bijelog luka

pola šoljice parmezana

prstohvat muškatnog oraščića

sol i biber

2 kašike maslinovog ulja

420 g paradajz pirea

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika mljevenog bosiljka

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. U zdjeli pomiješajte špinat, ricotta sir, žumanca, bijeli luk, ribani sir, muškatni oraščić, sol i biber te pripremljenom smjesom napunite cannellone. Za pripremu umaka zagrijte maslinovo ulje u tavi, dodajte paradajz pire, bosiljak, sol i biber te pustite da proključa, a zatim maknite s vatre. Namastite vatrostalnu zdjelu za pečenje i podlogu prelijte slojem umaka, ostavljajući dovoljno da prekrije cannellone. Poredajte cannellone jedan do drugog u zdjelu i prelijte preostalim umakom te pospite parmezanom. Pecite u rerni 25-35 minuta.

 

 

Dašak zelene na tanjiru

Sastojci:

180 g lingvina paste

180 g kelja

bosiljak

3 kašike pinjola

20 g kvasca

sol i biber

1 kašičica jabukovog sirćeta

ekstra djevičansko maslinovo ulje (po želji)

 

Priprema:

Skuhajte tjesteninu, a potom zagrijte veliku posudu s vodom pa dodajte kelj i kuhajte pet minuta. Zatim ocijedite kelj, no sačuvajte vodu za kasnije. Zagrijte tavu na umjerenoj vatri, dodajte pinjole i pecite ih tri minute dok ne porumene. Dodajte dvije kašike pinjola, ocijeđeni kelj, 250 ml vode od kelja, bosiljak, kvasac, kašičicu jabukovog sirćeta i velikodušni prstohvat soli i bibera, te sve blendajte u blenderu. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ocijedite tjesteninu, pa je premjestite nazad u lonac za kuhanje. Ulijte umak od zelenog kelja i dobro promiješajte, kako bi se sve sjedinilo. Začinite po želji s dodatkom soli i bibera. Poslužite s preostalim pinjolima i kašičicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

 

Italijanske pileće ćufte s umakom od paradajza

Sastojci:

Za ćufte:

500 g mljevene piletine

1 glavica crnog luka

naribani parmezan

1 kašičica mljevenog komorača

1 limun

1 kašičica sitno nasjeckanog ruzmarina i origana

1 jaje

1 vrhnja za kuhanje

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike prezle

sol i biber

 

Za umak od paradajza:

2 konzerve paradajz pelata

1 čehno bijelog luka

2 kašike paradajz pirea

1 kašika šećera u prahu

1 kašika origana i bosiljka

2 kašike pesto rosso

sol i biber

1 lonac

maslinovo ulje za prženje

 

Priprema:

Ćufte:

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Pustite da se prezle namoče u vrhnju otprilike pet minuta, a zatim promiješajte. Pomiješajte luk, parmezan, koricu limuna, svježe i suhe začine, sol i biber te na kraju dodajte namočenu prezle. U smjesu dodajte mljevenu piletinu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte malo veće ćufte s malo vode u rukama i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni 10-15 minuta. Kada su gotove, ćufte poredajte u umak od paradajza i pustite da se sve krčka nekoliko minuta.

Umak od paradajza:

Crni luk i bijeli luk popržite u maslinovom ulju. Dodajte pire od paradajza, pesto rosso i šećer. Pržite nekoliko minuta. Zatim dodajte usitnjeni paradajz te pirjajte na laganoj vatri 30-ak minuta.  Zatim skuhajte svoju omiljenu tjesteninu i pomiješajte s ćuftama i umakom od paradajza. Pospite nasjeckanim bosiljkom i parmezanom.

 

 

Lazanje s neodoljivim povrćem

 

Sastojci:

rezanci za lazanje

2 kašike maslinovog ulja

1 šoljica nasjeckanog crnog luka

1 kašika mljevenog bijelog luka

prstohvat mljevene paprike

2 srednje tikvice, izrezane na komade

jedna tegla pečene crvene paprike, ocijeđena i narezana na komade

1 konzerva paradajz pelata

bosiljak

šoljica ricotta ili svježeg sira

2 velikih jaja

60 g parmezana

230 g mozzarelle

sol i biber

 

Priprema:

U ključaloj vodi skuhajte rezance za lazanje. Dodajte 2-3 kašičice maslinovog ulja u vodu, kako se rezanci ne bi zalijepili. Ocijedite i položite na aluminijsku foliju.

Zagrijte maslinovo ulje na umjerenoj vatri te dodajte luk i kuhajte, povremeno miješajući dok ne postane proziran, otprilike pet minuta. Dodajte bijeli luk, crvenu paprike, tikvice i prstohvat soli pa kuhajte, povremeno miješajući dok ne omekša. Umiješajte pečenu crvenu papriku i paradajz pelat. Pustite da se lagano kuha i kuhajte dok se tekućina ne zgusne i ne prepolovi, približno pet minuta. Dodajte bosiljak i začinite po želji s dodatkom soli i bibera.

Dok se umak kuha, umiješajte ricotta sir, jaja i 1/2 kašičice soli. Kašikom stavite samo toliko mješavine povrća u posudu za pečenje da lagano pokrije dno. Rasporedite tjesteninu po dužini, da prekriju dno. Po rezancima rasporedite polovinu smjese ricotta sira. Pospite trećinom parmezana i trećinom sira mozzarelle, pa prelijte trećinom mješavine povrća. Dodajte još jedan sloj pa ponovite s preostalim sirom i povrćem. Završite s posljednjim slojem rezanaca, povrća, parmezana i mozzarelle. Lagano prekrijte aluminijskom folijom i pecite u zagrijanoj rerni na 250 Celzijevih stepeni 20 minuta, skinite poklopac pa pecite još 15 minuta, dok sir ne dobije koricu oko krajeva. Prije posluživanja ostavite da odmara 10-15 minuta.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti