Trikovi za zimnicu zbog koje će vam zavidjeti

Piše: I.J.

 

Pripremanje zimnice je ozbiljan i veliki posao, treba poštovati osnovna pravila i sve korisne savjete, da bi vam se uložen trud isplatio. Osim što ćete koristiti odgovarajuće kuhinjske aparate i posude, u samu pripremu unesite i mnogo ljubavi – uspjeh je zagarantiran

 

Efikasna i kvalitetna priprema zimnice danas je mnogo lakša, jer su nam na raspolaganju kuhinjski aparati koji rade za nas, u trenu i bez greške. Ne morate imati šporet na drva, dovoljan je i električni gril roštilj, da biste ispekli svu papriku za ajvar, a potom je samljeli u mlinu za meso i bili na pola puta do najukusnijeg specijaliteta po bakinom receptu. Dok će dehidrator pružiti priliku da osušite čajeve, začine, povrće za supe i čorbe, pa čak i voće koje volite, sve u isto vrijeme, jer posjeduje nekoliko pregrada koje mogu sušiti istovremeno.

– Pošto se boja očišćenog voća i povrća na vazduhu brzo mijenja, a i vitamini propadaju, treba ih čistiti i sjeckati neposredno prije pripremanja.

-Ako voće i povrće imate u svom vrtu, berite ga neposredno prije prerade, a ne ranije. Stajanjem gubi na kvalitetu i brže se kvari.

-I namirnice i posuđe koje koristite prilikom pripremanja zimnice, moraju da budu besprijekorno čisti, a ruke oprane prije početka svake nove faze rada.

-Za ukuhavanje zimnice treba koristiti samo neokrnjeno emajlirano posuđe ili ono od nehrđajućeg čelika.

-Čepovi za boce, razne gumice i gumene prstenove za patent-tegle, kao i kapice za boce, treba prokuhati prije upotrebe.

-Ako boce s paradajzom zatvarate prirodnim crijevom, povežite ih odozgo i komadom krpice, jer neki insekti i miševi rado grickaju crijevo.

-Dobar način za zatvaranje boca s kuhanim paradajzom ili voćnim sokom je pomoću novinskog papira i bjelanca. Bjelance se dobro izlupa viljuškom, pa se u tu masu umaču četvrtasti komadi novine i po dva zajedno stavljaju i slijepe preko grlića boce. Kada se bjelance osuši, boca je hermetički zatvorena.

-Dvostruko stavljen celofan najbolje je sredstvo za povezivanje tegli, naročito ako je nakvašen alkoholom.

-Kacu s kupusom ne treba držati u istoj prostoriji s ostalom zimnicom, jer može da izazove kvarenje. Ako je ostava vlažna, preporučuje se na površinu pekmeza i mermelade staviti sloj šećera u prahu debljine dva-tri centimentara.

Kako pravilno sterilizirati staklene tegle i flaše

Prilikom pripreme zimnice obavezan korak je sterilizacija staklene ambalaže. Ovaj korak nikako ne smijete prekoračiti, jer ako flaše i tegle ne budu potpuno čiste, onda vam čitav trud propada.  Naše bake odavno su smislile sjajan način sterilizacije ambalaže za turšiju, a što je od svega najbolje, ne zahtijeva mnogo ni truda, ni vremena, ni vještine.

Prvi korak je da staklene tegle i flaše dobro operete deterdžentom za suđe koji inače koristite, potom, kad se kratko ocijede, lagano ih prebrišite čistom pamučnom kuhinjskom krpom, koja ne ostavlja dlačice. Treći i posljednji korak jeste da zagrijete rernu na maksimalno 100 Celzijevih stepeni, poredate tegle u pleh tako da im otvor bude okrenut nadolje, i stavite ih da se griju 15-20 minuta. Pažljivo ih izvadite iz rerne (staklo će biti vrelo) i krenite na punjenje dok su tegle još tople.

Neke domaćice vole da se potpuno osiguraju, te prethodno stavljaju tegle u ključalu vodu da se kratko “prokuhaju”, pa ih tek onda stavljaju u rernu. Na ovaj način možete izbjeći brisanje krpom, jer će toplota rerne osušiti preostalu vodu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti