Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti

Piše: Redakcija

Da bi bili savršeni za jelo, plodovi kestena moraju biti veći, imati sjajnu koru na kojoj nema rupica. Također, trebali bi biti suhi i teški. Sljedeći korak do savršenog zalogaja je pobrinuti se da su savršeno skuhani ili pečeni. Postoji nekoliko načina pripreme.

Na ploči šporeta

Ako se odlučite za pečenje na ploči šporeta, tada bi bilo dobro da nabavite tavu s rupicama, ali ako je nemate, poslužit će i klasična. Najprije im zarežite koru na x, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.

U rerni

Kod pripreme u rerni kestene prerežite, potom ih poškropite vodom. Rerna neka bude zagrijana na najjače, a bilo bi savršeno da imate posudu s rupicama. Gotovi su, ovisno o veličini, za otprilike 10 do 20 minuta.

Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta.

Kuhanje u loncu

Odlučite li se za kuhanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji do sat vremena.

U mikrovalnoj

Pečenje u mikrovalnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čut će se kako počinju cvrljiti i nakon toga su gotovi.

Kuhanje u mikrovalnoj gotovo je za pet minuta. Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnim ubrusom i staviti u mikrovalnu na otprilike pet minuta, ovisno koliko su veliki.

Na roštilju

Pečenje na roštilju je najbolji način jer su kesteni tako najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u rerni pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju.

Kako brzo ukloniti koru?

Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se riješiti kore, tada je najbolji način za to – mikrovalna. Plodovi se prerežu kao kod pečenja u rerni, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu.

Izvor: 24sata.hr

(S.P.)

Pročitajte još