Iako se palenta najčešće priprema kao kremasti prilog, ovog puta odlučili smo se pripremiti ju na drugačiji način. Izgledom podsjeća na svima omiljene pržene krompiriće, no ipak je riječ o zdravoj i ukusnoj grickalici.
Sastojci:
Pomfrit
160 g instant palente (kukuruzne krupice)
470 ml vode
1 čehna bijelog luka
2 kašike svježeg timijana, nasjeckanog
1 kašika svježeg ružmarina, nasjeckanog
45 g naribanog parmezana
so, po ukusu
3 kašike maslinovog ulja
Preljev
1 čehna bijelog luka
3 kašike maslaca, rastopljenog
2 kašike svježeg bosiljka, nasjeckanog
1 kašika svježeg origana, nasjeckanog
Priprema:
Pomfrit
1. Skuhajte palentu
U zdjelu srednje veličine ulijte vodu i pričekajte da zavrije. Umiješajte kukuruznu krupicu, usitnjeni bijeli luk, timijan, ružmarin, naribani parmezan i začinite sa soli.
Miješajte dok palenta ne postane mekana i gusta, otprilike 5 minuta. Maknite s vatre, poklopite i ostavite 5 minuta.
2. Zamrznite
Lim dimenzija 20×20 cm obložite papirom za pečenje i na njega izlijte skuhanu palentu. Ravnomjerno ju rasporedite u jednom sloju. Stavite u zamrzivač na 20 minuta.
3. Pecite
Zagrijte rernu na 220 stepeni. Oprezno izvadite palentu na dasku za rezanje i narežite na tanke prutiće nalik pomfritu.
Narezanu palentu posložite na papir za pečenje i prelijte s maslinovim uljem te začinite sa soli po ukusu.
Pecite 15 minuta, izvadite iz rerne, oprezno preokrenite prutiće pa pecite još 15 do 20 minuta ili dok ne postanu hrskavi.
Preljev
4. Pripremite preljev
Pomiješajte sastojke za preljev i prelijte preko pečene palente. Poslužite uz umak po želji.
Izvor: index.hr
(S.P.)