1,4K
Ovo je najsočniji banana bread koji ćete ikad probati, a pri tome ga je tako je lagano napraviti. Slijedite recept i uživajte.
Sastojci
Broj porcija: 15
- 120 g otopljenog putera
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 1 mala kašika ekstrakta vanilije
- 180 g univerzalnog brašna (mješavina oštrog i glatkog brašna)
- 1 mala kašika sode bikarbone
- ½ male kašike soli
- 240 g kiselog vrhnja
- 150 g sjeckanih oraha
- 2 srednje zrele banane, narezane
Priprema
Pripremite pećnicu
Zagrijte pećnicu na 175 stepeni C. Podmažite kalup za hljeb veličine 22×12,5 cm.
Sjedinite sastojke
U velikoj zdjeli pomiješajte otopljeni puter i šećer. Dodajte jaja i vaniliju te umutite. Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol te ulijte smjesu putera i sjedinite u glatku smjesu. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje, orahe i zgnječene banane. Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljen kalup.
Pecite
Pecite na 175 stepeni 60-65 minuta. Kako bi bili sigurni da je sredina hljeba pečena zabodite čačkalicu, ako izađe suha , hljeb je pečen. Ohladite ga u kalupu 10 minuta te ga zatim izvadite na rešetku da se potpuno ohladi.
Nutritivni podaci (po porciji):
- Kalorije: 218 kcal
- Proteini: 3.2 g
- Masnoće: 11.1 g
- Ugljikohidrati: 27.4 g
- Holesterol: 44.4 mg
Izvor: Index.hr
(Z. T.)