Jesenji kolači s orašastim plodovima

Piše: I.J.

Kolači s orašastim plodovima uvijek podsjećaju na djetinjstvo i miris bakinih kolača, a u kombinaciji s jabukom, medom i čokoladom čine neodoljivu jesenju čaroliju okusa i mirisa. Ovi recepti spadaju u provjerene klasike, koji uvijek oduševljavaju svojim okusom i teksturom. Mekani i sočni, idealni su za uživanje u toplini doma uz šoljicu kafe ili čaja

Savjet + : Očišćene orahe najbolje je čuvati u papirnoj ili platnenoj vrećici i odložiti na suho mjesto.

 

KOCKE ZA LJUBITELJE ORAHA I ČOKOLADE

 

Sastojci:

Biskvit:

4 bjelanca

150 g margarina

150 g šećera

150 g mljevenih oraha

70 g glatkog brašna

1/2 praška za pecivo

 

Glazura:

4 žumanca

150 g šećera u prahu

20 g vanilijinog šećera

 

Krema:

100 ml mlijeka

100 g mljevenih oraha

100 g čokolade za kuhanje

100 g šećera

100 g margarina

mljeveni orasi za posipanje

 

 

Priprema:

Umutite čvrsti snijeg od bjelanaca u jednoj posudi. U drugoj pjenasto umutite margarin sa šećerom. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Zatim u posudu s margarinom dodajte mljevene orahe, smjesu brašna i praška za pecivo te snijeg od bjelanaca. Zadnju količinu bjelanaca u smjesu za biskvit umiješajte mutilicom. Potom, lim veličine 33×19 centimetara namastite i pobrašnite.

Dodajte smjesu za biskvit u lim i poravnajte. Biskvit se peče u zagrijanoj rerni na 160 Celzijevih stepeni otprilike 25 minuta. Pred kraj pečenja napravite glazuru. U posudu za miksanje stavite žumance, šećer u prahu i vanilijin šećer, te mutite smjesu dok ne postane svijetla i gusta. Kad je biskvit pečen, izvadite ga iz rerne, te po cijelom kolaču kašikom rasporedite glazuru pa sve opet vratite u ugašenu vruću rernu da se suši i ohladi na sobnu temperaturu, otprilike 40 minuta.

Za kremu u posudu na šporetu sipajte mlijeko, ubacite šećer te natrganu čokoladu. Sve zagrijavajte uz miješanje, da se brže otopi. Kad zakipi, maknite s vatre, te unutra narežite margarin i miješajte dok se ne otopi. Na kraju dodajte i mljevene orahe. Sve dobro izmiješajte i ostavite da se prohladi. Prohlađenu smjesu kašikom ravnomjerno nanesite preko cijelog kolača. Nakon 10-15 minuta sve obilato pospite mljevenim orasima, a prije rezanja kolač ohladite.

 

SOČNA TORTA

Sastojci:

Za tijesto:

3, 5 ml jabukovog vina (cidera)

300 g brašna

2 kašičice sode bikarbone

1 kašičica miješanih začina u prahu (cimet, muškatni oraščić, klinčić, đumbir u prahu)

1 kašičica cimeta

4 jabuke, oguljene, uklonjene jezgre i naribane

150 g smeđeg šećera

150 g rastopljenog putera

2 jaja

200 g grožđica

100 g oraha, sjeckanih

 

Za mascarpone kremu:

250 g mascarponea

malo tučenog vrhnja

1 kašičica mljevenog cimeta

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni te stavite cider u lonac na jaku vatru. Prokuhajte i kuhajte dok se ne reducira za dvije trećine. U posudu stavite brašno, sodu bikarbonu, pomiješane začine u prahu, cimet i muškatni oraščić. U posebnoj posudi pomiješajte jabuke sa šećerom i puterom. Smjesi od jabuka dodajte jaja i reducirani cider i dobro promiješajte, a potom smjesu sa začinjenim brašnom dodajte smjesi s jabukama. Dodajte grožđice i orahe i promiješajte dok se ne sjedine. Ulijte smjesu u kalup za torte promjera 20 centimetara i pecite u rerni 45-60 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista kad je stavite u sredinu kolača. Pustite tortu da se ohladi.

Za mascarpone kremu: umutite mascarpone, vrhnje i cimet u zdjeli. Kad poslužujete, na krišku torte stavite kašiku kreme od mascarponea.

PEČENE JABUKE U MEDENOM UMAKU

Sastojci:

6 jabuka srednje veličine

1 kašika putera

1 kašika šećera kokosovog cvijeta ili meda

1 kašika cimeta

120 g mljevenih oraha

sok od jednog limuna

 

Za medeni umak od putera:

2 kašičice putera

3 kašike meda

3 kašičice putera od badema

cimet

tostirani lješnjaci

 

Priprema:

Rernu zagrijte na 200 Celzijevih stepeni. Operite i izdubite jabuke kašičicom, nemojte ići skroz do kraja, jer one moraju ostati čitave tokom pečenja. Isjeckajte meso jabuka koje ste izdubili. U maloj posudi na laganoj vatri zagrijte kašiku putera, pa dodajte sjeckane jabuke, cimet i šećer. Kuhajte dok jabuke ne omekšaju, dodajte potom limunov sok i mljevene orahe, promiješajte i pustite na vatri još malo, tek toliko da se okusi spoje. Tostirajte lješnjake na tavi ili u rerni, pecite ih na 180 Celzijevih stepeni 15-ak minuta, ogulite ih i nasjeckajte. Pripremite medeni umak, tako što ćete na laganoj vatri zagrijati puter, pustite ga da provrije, pa mu dodajte med, miješajte minutu, dvije, pa maknite s vatre, a potom možete puniti jabuke. Svaku jabuku iznutra posipajte s cimetom, na dno stavite pola kašičice putera od badema ako želite, pa punite nadjevom od oraha do vrha i posipajte lješnjacima. Jabuke pecite otprilike 35 minuta na temperaturi 180-200 Celzijevih stepeni. Dok su još vruće, prelijte ih umakom od vrućeg meda. Naravno da uvijek možete na vrh dodati i kuglu sladoleda od vanilije.

VANILICE

Sastojci:

350 g brašna

250 g putera

100 g oraha

80 g šećera

1 bjelance

1 prašak za pecivo

šećer u prahu

 

Priprema:

Puter sobne temperature pomiješajte s umućenim bjelancem. Dodajte prašak za pecivo, mljevene orahe i šećer pa umijesite tijesto. Rukama oblikujte kiflice i pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni 15 minuta. Uvaljajte u šećer u prahu i uživajte.

 

OMILJENE KOLAČE MOŽETE NAPRAVITI SA…

ORASIMA

Kolači u kombinaciji s orasima i omiljenim voćem su prava poslastica za nadolazeće hladne dane.

LJEŠNJACIMA

Specifičan jesenji štih vašim desertima dat će i lješnjaci.

BADEMIMA

Ovi neodoljivi saveznici slastica su odličan spoj za rapsodiju okusa.

 

KIKIRIKI

Idealan je za slana, ali i slatka jela. Uz to je vrlo zdrav.

PISTACIJE

Pistacije možete dodati u supe, mesne čorbice, povrtne priloge, a posebno lijepo se slažu sa slasticama.

BRAZILSKI ORAŠČIĆI
Ovi egzotični plodovi će biti odličan dodatak vašim kolačima ukoliko želite probati nove okuse.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti