Jesen nam donosi razne plodove koji pružaju visok nivo vitamina i željeza, neophodnih za očuvanje zdravlja. Eksperimentirajte s novim zanimljivim kombinacijama ukusnih organskih namirnica te otkrivajte nove okuse
Supa od brokule bez vrhnja
Sastojci:
1 do 2 glavice brokule
2 kašike maslinovog ulja
1 glavica luka
2 čehna bijelog luka
1200 g povrtnog temeljca ili vode
150 g smrznutog ili mladog graška
so, biber
po želji skuhana leća, svježa krastavica marinirana u soku od limuna te listići mente
Priprema:
Brokulu očistite i nasjeckajte. Njenu stabljiku sitno nasjeckajte, a glavice možete ostaviti cijele. Zagrijte ulje te dodajte sitno nasjeckani luk. Dinstajte nekoliko minuta pa dodajte sitno nasjeckani ili zgnječeni bijeli luk. Prvo dodajte stabljike brokule i polovinu temeljca, a kad provri, dodajte grašak, glave brokule i ostatak temeljca. Kuhajte dok povrće ne omekša. Nemojte prekuhati, boja vam je dobar pokazatelj. Brokula i dalje treba ostati zelena, a ne posmeđiti. Maknite s vatre, po želji izvadite nekoliko glavica brokule sa strane, a ostatak supe usitnite štapnim mikserom ili u blenderu do željene teksture.
Servirajte toplu ili hladnu, a super ukusna ideja je da marinirate salatnu krastavicu u soku limuna te dodate po površini juhe uz kašiku kuhane leće i listiće mente
Varivo od tikve
Sastojci:
800 g – dvije ili više tipova tikava (hokaido, butternut, kabocha)
150 g mrkve
100 g luka
1 glavica bijelog luka
100 g maslinovog ulja
100 g paradajz pirea
30 g sušenog paradajza u ulju
1500 g povrtnog temeljca ili vode
½ kašike soli
½ kašičice bibera
1 do 2 kašike tikvinog ulja
pikantne papričice po želji
Priprema:
Tikve očistite i narežite na kockice. Dio tikve, po želji, možete ostaviti i narezati na tanke ploške kao čips u obliku polumjeseca. Na maslinovom ulju dinstajte sitno sjeckane ili naribane mrkve, luk i bijeli luk. Odmah ih na početku posolite. Kad je luk dobio prozirnu staklenu teksturu, dodajte kockice tikve i sitno sjeckani sušeni paradajz. Dobro promiješajte i ostavite da se lagano zapeče. Zalijte paradajz pireom i dolijevajte povrtni temeljac, malo po malo, dva-tri puta. Ostavite da se krčka na srednje jakoj vatri dok kockice tikve ne omekšaju.
Gustoću variva regulirajte dodavanjem ili oduzimanjem tekućine koju dolijevate. Količina navedena u sastojcima je okvirna, jer neće svaki tip tikve jednako trebati tekućine, a u konačnici i samo varivo prilagodite svojim željama glede gustoće. Ako ste odlučili varivu dodati tjesteninu, učinite to tako da uračunate vrijeme potrebno da se tjestenina skuha. Ako ste odlučili poslušati savjet iz uvoda i dio tikve ispeći kao čips, pri serviranju variva po vrhu aranžirajte čips ili kockice prepečenog kruha na tikvinom ulju, grisini, pržene tikvine sjemenke ili sam dvije-tri kapi tikvinog ulja.
Muffini s butternut tikvom
Sastojci:
(za 12 komada)
400-450 g butternut tikve
2 kruške
4 kašike smeđeg šećera
vanilijin šećer
2 jaja
prstohvat soli
kašičica praška za pecivo
pola kašičice cimeta
6 kašika ulja
2 šoljice brašna
2 kašike đumbira u prahu
Priprema:
U blender stavite komadiće tikve i kruške, dobro izmiksajte da dobijete pire. Pire premjestite u posudu za miksanje, dodajte smeđi šećer, vanilijin šećer, jaja, so, cimet i sve dobro izmiksajte.
U to dodajte prašak za pecivo, ulje i brašno. Na kraju ručno umiješajte đumbir.
Zagrijte rernu na 150 Celzijevih stepeni. U kalup za muffine složite košarice i smjesu kašikom rasporedite u njih. Pecite 20-ak minuta. Muffini su izuzetno sočni, nisu preslatki i mogu stajati neko vrijeme u hermetički zatvorenoj posudi. Idealni su kao desert, međuobrok, doručak ili večera uz čašu mlijeka ili šoljicu čaja.
Bezglutenska torta od maka i čokolade
Sastojci:
25 g mljevenog maka
25 g smeđeg šećera
15 g putera
6 jaja
1 prašak za pecivo
0, 3 dl ruma
2 dl slatkog vrhnja
20 g čokolade za kuhanje
voćni džem po želji
Priprema:
Mikserom izmiješajte bjelanca sa šećerom, a u isto vrijeme otopite puter dok ne postane tekući. Žumanca, puter i i mak dodajte u umućena bjelanca lagano miješajući. Pecite u rernii 40 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Za pripremu ganache preljeva zakuhajte slatko vrhnje do vrenja i dodajte čokoladu za kuhanje. Uklonite s vatre i miješajte dok smjesa ne postane ujednačena. Tortu premažite džemom, ohladite u frižideru na 30 minuta i glazirajte ganache preljevom. Izreži na šnite i poslužite.
Palačinke bez brašna
Sastojci:
30 g zobenih pahuljica
1 zrela banana
1 jaje
½ kašičice praška za pecivo
¼ kašičice mljevenog cimeta
Priprema:
U blender ubacite zobene pahuljice, bananu, jaje, prašak za pecivo i cimet. Izblendajte u glatku smjesu. Zagrijte kokosovo ulje ili puter na tavi. Kašikom prebacite tijesto. Pecite palačinke tako dugo dok se ne stvore mjehurići, a zatim ih preokrenite. Peku se otprilike minut-dva sa svake strane.
Pita od špinata, gljiva i tri vrste sira
Sastojci:
230 g svježih gljiva
1/2 kašičice mljevenog bijelog luka
ulje
300 g smrznutog špinata
4 jaja
230 ml mlijeka
60 g feta sira
25 g mljevenog parmezana
60 g zdrobljene Mozzarelle
so, biber
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Istisnite višak vlage iz odmrznutog špinata. Gljive isperite pod vodom, a zatim ih tanko nasjeckajte. Usitnite bijeli luk, a zatim u njega dodajte gljive i prstohvat soli i bibera na tavu koju ste prethodno nasprejali uljem. Ako nemate ulje u spreju, stavite malo ulja na ubrus i prođite krajeve tave, kako se za njih ne bi ništa zalijepilo. Gljive i bijeli luk pirjajte dok gljive ne postanu mekane i sva njihova vlaga ne ispari, od pet do sedam minuta. Okruglu posudu za pečenje nasprejajte također uljem. Na dno posude stavite špinat, koji ste prethodno osušili ubrusom. Na vrh špinata stavite prethodno pirjane gljive, a na njih zdrobljenu fetu. U posudi sa strane umutite jaja, mlijeko i parmezan. Lagano ih začinite biberom. Izlijte smjesu od jaja preko povrća i nadrobljene fete. Posudu stavite na lim za pečenje, kako biste olakšali njen prijenos u i van rerne. Pustite da se peče 45-55 minuta ili dok vrh ne postane zlatnosmeđe boje. Izrežite na šest kriški i poslužite.
Tjestenina s kremastim umakom od avokada i krastavca
Sastojci:
velika zucchini tikvica
2-3 komada cherry paradajza
ljuta papričica po izboru
klice soje
naribana korica limuna
avokado srednje veličine
svježa krastavica
sok jednog limuna
2 čehna bijelog luka
1/4 kašičice bibera
Priprema:
U lonac stavite vodu i posolite je. Naribajte zucchini tikvicu na rezance, kao špagete i prokuhajte je svega pet minuta. Maknite lonac s vatre i procijedite vodu. Za umak narežite avokado i svježu krastavicu, istisnite bijeli luk i iscijedite limunov sok. Sve zajedno usitnite dok ne postane kremasto i začinite ga po želji. U duboki tanjir staviti špagete od tikvice, prelijte ih kremastim umakom i jelo ukrasite narezanim cherry paradajzom, ljutom papričicom, klicama soje i naribanom koricom limuna.
Zamjena za…
Šećer
Prirodno slatki zaslađivač stevia
Kokosov šećer pogodan je i za dijabetičare
Med je odličan izvor energije
Hurme
Smeđi šećer zdraviji je od bijelog
Meso
Heljda
Soja i tofu
Chia sjemenke
Sjemenke i ulje konoplje
Mahunarke
Kvinoja
Amarant
Jaja
Banana – pire od pola banane bit će fina zamjena jednom jajetu. Vodite računa o tome da će, šta god pekli, imati blagi okus po banani, što bi moglo biti i odličan odmak od standardnog recepta i dati jelu novu okusnu notu.
Sjemenke lana – izuzetno su dobre za srce, a sada znate i da su odlična veganska zamjena jajima. Jednu kašiku smrvljenih sjemenki lana pomiješajte s tri kašike vode i miješajte dok sjemenke u potpunosti ne upiju vodu. Mješavinu koristite umjesto jednog jajeta.
Kravlje mlijeko
Zobeno mlijeko – ne sadrži holesterol i laktozu, te je izuzetno hranjivo. Sadrži 15 vitamina i 10 minerala.
Bademovo mlijeko – zdrava zamjena za kravlje mlijeko, posebno za one koji ne podnose laktozu. Sadrži vlakna, kalcij, magnezij, mangan, kalij, željezo, cink, vitamin E i druge antioksidanse.
Rižino mlijeko – prikladno je za osobe sklone alergijama i intoleranciji na hranu jer sadrži najmanje alergena. Ima visoki glikemijski indeks (GI) pa se ne preporučuje osobama koji paze na kilograme i dijabetičarima.