Bezglutenski, veganski i recepti bez šećera: Zdravlje na tanjiru

Piše: I.J.

Jesen nam donosi razne plodove koji pružaju visok nivo vitamina i željeza, neophodnih za očuvanje zdravlja. Eksperimentirajte s novim zanimljivim kombinacijama ukusnih organskih namirnica te otkrivajte nove okuse

Supa od brokule bez vrhnja

 

Sastojci:

1 do 2 glavice brokule

2 kašike maslinovog ulja

1  glavica luka

2 čehna bijelog luka

1200 g povrtnog temeljca ili vode

150 g smrznutog ili mladog graška

so, biber

po želji skuhana leća, svježa krastavica marinirana u soku od limuna te listići mente

Priprema:

Brokulu očistite i nasjeckajte. Njenu stabljiku sitno nasjeckajte, a glavice možete ostaviti cijele. Zagrijte ulje te dodajte sitno nasjeckani luk. Dinstajte nekoliko minuta pa dodajte sitno nasjeckani ili zgnječeni bijeli luk. Prvo dodajte stabljike brokule i polovinu temeljca, a kad provri, dodajte grašak, glave brokule i ostatak temeljca. Kuhajte dok povrće ne omekša. Nemojte prekuhati, boja vam je dobar pokazatelj. Brokula i dalje treba ostati zelena, a ne posmeđiti. Maknite s vatre, po želji izvadite nekoliko glavica brokule sa strane, a ostatak supe usitnite štapnim mikserom ili u blenderu do željene teksture.

Servirajte toplu ili hladnu, a super ukusna ideja je da marinirate salatnu krastavicu u soku limuna te dodate po površini juhe uz kašiku kuhane leće i listiće mente

Varivo od tikve

 

Sastojci:

800 g – dvije ili više tipova tikava (hokaido, butternut, kabocha)

150 g mrkve

100 g luka

1 glavica bijelog luka

100 g maslinovog ulja

100 g paradajz pirea

30 g sušenog paradajza u ulju

1500 g povrtnog temeljca ili vode

½ kašike soli

½ kašičice bibera

1 do 2 kašike tikvinog ulja

pikantne papričice po želji

Priprema:

Tikve očistite i narežite na kockice. Dio tikve, po želji, možete ostaviti i narezati na tanke ploške kao čips u obliku polumjeseca. Na maslinovom ulju dinstajte sitno sjeckane ili naribane mrkve, luk i bijeli luk. Odmah ih na početku posolite. Kad je luk dobio prozirnu staklenu teksturu, dodajte kockice tikve i sitno sjeckani sušeni paradajz. Dobro promiješajte i ostavite da se lagano zapeče. Zalijte paradajz pireom i dolijevajte povrtni temeljac, malo po malo, dva-tri puta. Ostavite da se krčka na srednje jakoj vatri dok kockice tikve ne omekšaju.

Gustoću variva regulirajte dodavanjem ili oduzimanjem tekućine koju dolijevate. Količina navedena u sastojcima je okvirna, jer neće svaki tip tikve jednako trebati tekućine, a u konačnici i samo varivo prilagodite svojim željama glede gustoće. Ako ste odlučili varivu dodati tjesteninu, učinite to tako da uračunate vrijeme potrebno da se tjestenina skuha. Ako ste odlučili poslušati savjet iz uvoda i dio tikve ispeći kao čips, pri serviranju variva po vrhu aranžirajte čips ili kockice prepečenog kruha na tikvinom ulju, grisini, pržene tikvine sjemenke ili sam dvije-tri kapi tikvinog ulja.

 

Muffini s butternut tikvom

Sastojci:

(za 12 komada)

400-450 g butternut tikve

2 kruške

4 kašike smeđeg šećera

vanilijin šećer

2 jaja

prstohvat soli

kašičica praška za pecivo

pola kašičice cimeta

6 kašika ulja

2 šoljice brašna

2 kašike đumbira u prahu

 

Priprema:

U blender stavite komadiće tikve i kruške, dobro izmiksajte da dobijete pire. Pire premjestite u posudu za miksanje, dodajte smeđi šećer, vanilijin šećer, jaja, so, cimet i sve dobro izmiksajte.

U to dodajte prašak za pecivo, ulje i brašno. Na kraju ručno umiješajte đumbir.

Zagrijte rernu na 150 Celzijevih stepeni. U kalup za muffine složite košarice i smjesu kašikom rasporedite u njih. Pecite 20-ak minuta. Muffini su izuzetno sočni, nisu preslatki i mogu stajati neko vrijeme u hermetički zatvorenoj posudi. Idealni su kao desert, međuobrok, doručak ili večera uz čašu mlijeka ili šoljicu čaja.

 

Bezglutenska torta od maka i čokolade

Sastojci:

25 g mljevenog maka

25 g smeđeg šećera

15 g putera

6 jaja

1 prašak za pecivo

0, 3 dl ruma

2 dl slatkog vrhnja

20 g čokolade za kuhanje

voćni džem po želji

Priprema:

Mikserom izmiješajte bjelanca sa šećerom, a u isto vrijeme otopite puter dok ne postane tekući. Žumanca, puter i i mak dodajte u umućena bjelanca lagano miješajući. Pecite u rernii 40 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Za pripremu ganache preljeva zakuhajte slatko vrhnje do vrenja i dodajte čokoladu za kuhanje. Uklonite s vatre i miješajte dok smjesa ne postane ujednačena. Tortu premažite džemom, ohladite u frižideru na 30 minuta i glazirajte ganache preljevom. Izreži na šnite i poslužite.

Palačinke bez brašna

Sastojci:

30 g zobenih pahuljica

1 zrela banana

1 jaje

½ kašičice praška za pecivo

¼ kašičice mljevenog cimeta

Priprema:

U blender ubacite zobene pahuljice, bananu, jaje, prašak za pecivo i cimet. Izblendajte u glatku smjesu. Zagrijte kokosovo ulje ili puter na tavi. Kašikom prebacite tijesto. Pecite palačinke tako dugo dok se ne stvore mjehurići, a zatim ih preokrenite. Peku se otprilike minut-dva sa svake strane.

 

Pita od špinata, gljiva i tri vrste sira

Sastojci:

230 g svježih gljiva

1/2 kašičice mljevenog bijelog luka

ulje

300 g smrznutog špinata

4 jaja

230 ml mlijeka

60 g feta sira

25 g mljevenog parmezana

60 g zdrobljene Mozzarelle

so, biber

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Istisnite  višak vlage iz odmrznutog špinata. Gljive isperite pod vodom, a zatim ih tanko nasjeckajte. Usitnite bijeli luk, a zatim u njega dodajte gljive i prstohvat soli i bibera na tavu koju ste prethodno nasprejali uljem. Ako nemate ulje u spreju, stavite malo ulja na ubrus i prođite krajeve tave, kako se za njih ne bi ništa zalijepilo. Gljive i bijeli luk pirjajte dok gljive ne postanu mekane i sva njihova vlaga ne ispari, od pet do sedam minuta. Okruglu posudu za pečenje nasprejajte također uljem. Na dno posude stavite špinat, koji ste prethodno osušili ubrusom. Na vrh špinata stavite prethodno pirjane gljive, a na njih zdrobljenu fetu. U posudi sa strane umutite jaja, mlijeko i parmezan. Lagano ih začinite biberom. Izlijte smjesu od jaja preko povrća i nadrobljene fete. Posudu stavite na lim za pečenje, kako biste olakšali njen prijenos u i van rerne. Pustite da se peče 45-55 minuta ili dok vrh ne postane zlatnosmeđe boje. Izrežite na šest kriški i poslužite.

 

Tjestenina s kremastim umakom od avokada i krastavca

Sastojci:

velika zucchini tikvica

2-3 komada cherry paradajza

ljuta papričica po izboru

klice soje

naribana korica limuna

avokado srednje veličine

svježa krastavica

sok jednog limuna

2 čehna bijelog luka

1/4 kašičice bibera

Priprema:

U lonac stavite vodu i posolite je. Naribajte zucchini tikvicu na rezance, kao špagete i prokuhajte je svega pet minuta. Maknite lonac s vatre i procijedite vodu. Za umak narežite avokado i svježu krastavicu, istisnite bijeli luk i iscijedite limunov sok. Sve zajedno usitnite dok ne postane kremasto i začinite ga po želji. U duboki tanjir staviti špagete od tikvice, prelijte ih kremastim umakom i jelo ukrasite narezanim cherry paradajzom, ljutom papričicom, klicama soje i naribanom koricom limuna.

 

Zamjena za…

Šećer

Prirodno slatki zaslađivač stevia

Kokosov šećer pogodan je i za dijabetičare

Med je odličan izvor energije

Hurme

Smeđi šećer zdraviji je od bijelog

 

 

 Meso

Heljda

Soja i tofu

Chia sjemenke

Sjemenke i ulje konoplje

Mahunarke

Kvinoja

Amarant

 

 Jaja

Banana – pire od pola banane bit će fina zamjena jednom jajetu. Vodite računa o tome da će, šta god pekli, imati blagi okus po banani, što bi moglo biti i odličan odmak od standardnog recepta i dati jelu novu okusnu notu.

Sjemenke lana – izuzetno su dobre za srce, a sada znate i da su odlična veganska zamjena jajima. Jednu kašiku smrvljenih sjemenki lana pomiješajte s tri kašike vode i miješajte dok sjemenke u potpunosti ne upiju vodu. Mješavinu koristite umjesto jednog jajeta.

 

Kravlje mlijeko

Zobeno mlijeko – ne sadrži holesterol i laktozu, te je izuzetno hranjivo. Sadrži 15 vitamina i 10 minerala.

Bademovo mlijeko – zdrava zamjena za kravlje mlijeko, posebno za one koji ne podnose laktozu. Sadrži vlakna, kalcij, magnezij, mangan, kalij, željezo, cink, vitamin E i druge antioksidanse.

Rižino mlijeko – prikladno je za osobe sklone alergijama i intoleranciji na hranu jer sadrži najmanje alergena. Ima visoki glikemijski indeks (GI) pa se ne preporučuje osobama koji paze na kilograme i dijabetičarima.

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti