Slatko & slano: Nar na dar

Piše: I.J.

Ovo voće je još u antičkom dobu imalo svoju primjenu, a i dan-danas smatra se simbolom plodnosti, te se ubraja među najzdravije voće na svijetu. Nar, u narodu poznat još kao šipak, obiluje vitaminom C, a šaroliku primjenu ima i u gastronomiji. Donosimo nekoliko ideja za maštovita jela

 

Krompir salata

Sastojci:

za 4 osobe

1 kg krompira

1 mala glavica ili pola veće glavice ljubičastog luka

4 do 5 kašika izmiješanih sitno isjeckanih svježih začina

1 manji nar

1/4 kašičice sumaka/ruja

sok od 1 limuna

prema ukusu so, biber, crvena paprika, tučena ljuta paprika

75 ml maslinovog ulja ili prema ukusu

 

Priprema:

Krompir dobro izribajte, stavite u šerpu, dodajte malo soli i napunite vodom. Kuhajte dok se krompir ne skuha, ali pazite da ga ne prekuhate. Ocijedite od vode i ostavite da se prohladi, da biste ga mogli oguliti. Isijecite na kockice prema vašoj želji. U manju posudu isijecite luk, posolite i ostavite nekoliko minuta da odstoji te potom vrlo nježno izmiješajte da se oslobodite gorkog okusa, jer takav je luk potreban za ovu salatu. U veću zdjelu stavite isječene krompir i luk, dodajte svježe začinske biljčice, so, biber, sumak, nar, koji ste prethodno očistili, te tučenu ljutu papriku. U posebnoj zdjelici umutite limunov sok i maslinovo ulje i prelijte preko salate te vrlo pažljivo (da ne zgnječite nar) promiješajte salatu. Možete je poslužiti odmah, a najbolje je ako je dobro rashladite prije služenja. Poslužiti uz grilovano ili pečeno meso.

 

Pečena piletina u umaku od nara i crnog vina

Sastojci:

8 pilećih bataka ili karabataka

so i svježe mljeveni biber

1/2 kašičice mljevene ljute papričice

1/2 kašičice kineske mješavine 5 začina

6 čehna bijelog luka

2 kašike maslinovog ulja

 

Za posluživanje:

6 kašika sjemenki nara

kuhana riža

 

Priprema:

Ugrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Piletinu posušite papirnatim ubrusom i natrljaje solju, biberom i mješavinom začina. U tavi ili posudi koja može ići u rernu zagrijte maslinovo ulje i popržite piletinu i cijela čehna bijelog luka sa svih strana do zlatnosmeđe boje. Bijeli luk izvadite i ostavite za kasnije, a piletinu prekrijte aluminijskom folijom i premjestite u rernu. Pecite 30 minuta uz često zalijevanje vlastitim sokovima. Odstranite foliju i pecite još 15 minuta, dok piletina ne dobije lijepu hrskavu kožicu.

 

Umak od nara i crnog vina

Sastojci:

150 ml soka nara

75 ml crnog vina

1 kašika meda

2 kašike balzamičnog sirćeta

so i biber

2 grančice svježeg timijana

1 kašika hladnog putera

Postupak:

Pomiješajte sok nara, crno vino, med i balzamično sirće te stavite na srednje jaku vatru. Miješajte dok se med ne otopi. Posolite, pobiberite i dodajte timijan. Kuhajte od pet do deset minuta, odnosno dok dio tekućine ne ispari i umak ne postane lagano sirupast. Umak potom procijedite i u njega umiješajte puter te poslužite. Piletinu pospite sjemenkama nara s kuhanom rižom.

 

Čokoladna torta

Sastojci:

225 g putera

250 g crne čokolade

5 jaja

225 g šećera

85 g mljevenih badema

50 g brašna

 

Glazura:

150 ml slatke pavlake

100 g crne čokolade

1 kašika šećera u prahu

2 kašike sjemenki nara

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Pripremite kalup za pečenje prečnika 23 centimetara. Puter i čokoladu rastopite na laganoj vatri. Pomiješajte jaja i šećer. Mutite otprilike pet minuta. Dodajte čokoladu i dobro izmiješajte. Dodajte bademe, brašno i četvrtinu kašičice soli. Dobro izmiješajte i stavite u kalup za pečenje. Pecite 35 minuta. Zagrijte slatku pavlaku do ključanja potom sipajte preko šećera i čokolade. Ostavite nekoliko minuta i dobro izmiješajte. Pustite da se hladi desetak minuta. Pažljivo izvadite tortu iz kalupa za pečenje i prelijte glazurom. Stavite sjemenke nara i poslužite.

 

Zalogajčići s narom

Sastojci:

500 g nara

150 g crne čokolade

1 kašika morske soli

 

Priprema:

12 manjih korpica posuti slojem sjemenki nara. Istopljenu crnu čokoladu sipati u špric ili kesu za kolače kojom ćete prekriti prvi sloj sjemenki nara. Možete i kašičicom, ukoliko vam je lakše. Preko čokolade dodajte sljedeći sloj sjemenki nara. Zatim drugi sloj čokolade, a onda i posljednji sloj sjemenki nara. Završite prstohvatom morske soli preko svake korpice. Držite u frižideru najmanje sat prije posluživanja.

 

 

Kako skinuti bijelu koru unutar nara?

Nutritivni sastojci i beneficije koje zdravlju daje nar nisu pretjerani. Ovo ukusno voće bogato je antioksidansima, kalijem, ali i mnogim drugim vitaminima i mineralima. Iako sadrži više šećera u usporedbi s drugim plodovima, ono također ima mnogo vlakana, što može pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi.

Postoje dva načina za uklanjanje:

 

  1. Presijecite nar na pola, a stranu koju ste prerezali držite iznad zdjelice. Neobrezani dio udarajte drvenom kuhačom dok zrna ne ispadnu u zdjelicu. Ponovite s drugom polovinom nara.

 

  1. Izrežite nar oko krune i odbacite vrh. Vidjet ćete „pogled iz zraka“ na nar te kako su dijelovi podijeljeni u skupine. Izrežite između svake skupine zrna. Iznad zdjele vode, razdvojite odjeljke. Palcem nježno gurnite zrna iz kora. Zrna će pasti na dno zdjele, a vi odbacite vlakna koja plutaju na vrhu.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti