Čarolija blagdana na tanjiru

Piše: I.J.

Ukoliko se odlučite pripremiti romantičan obrok za partnera ili želite svojoj porodici i prijateljima priuštiti neodoljivu novogodišnju večeru, donosimo jelovnik u nekoliko slijedova. Ono što je najvažnije jeste početi novu godinu ukusno

 

Snack: Klasični fondue sa sirom i krutoni uvijek su dobar početak odlične zabave

Sastojci:

250 g Gaude

250 g Edamera

2 kašike skroba

1 čaša bijelog vina

kockice hljeba

1 čehno bijelog luka

1 kašika limunovog soka

 

Priprema:

Izrendajte sir u posebnu posudu i umješajte dvije kašike skroba. Posudu za kuhanje istrljate čehnom bijelog luka i sipajte bijelo vino i limunov sok. Kuhajte na tihoj vatri, a kada se pojave prvi balončići, polako ubacite rendani sir uz miješanje. Smanjite temperaturu na mimimum i viljuškama umačite kockice hljeba u rastopljeni sir. U mješavinu, prema ukusu, možete dodati začinske biljke, a uz hljeb možete koristiti i različite vrste povrća za umakanje. Ukoliko nemate posudu, a imate gorionik, možete koristiti vatrostalnu ili zemljanu posudu. Ako nemate gorionik, možete improvizirati s pet-šest svjećica i cigli iznad kojih možete postaviti rešetku iz rerne.

 

Predjelo: Pečene kamenice

Sastojci:

1 kg kamenica

50 g sira

3 čehna bijelog luka

grančica kopra

 

Priprema:

Spremanje kamenica uopće nije teško. Prvo ih odmrznite, zatim dobro isperite pod vodom i stavite na lim za pečenje. Rernu trebate prethodno zagrijati za 180 Celzijevih stepeni. Kamenice pecite deset minuta.

Kako bi pečene kamenice iznenadile svakoga svojim okusom, potrebno je napraviti začinski zavoj. Da biste napravili preljev, pripremite kopar, sir, puter, bijeli luk i so u miješalici, miješajući dok ne dobijete smjesu nalik pasti. Nakon što se kamenice ispeku, izvadite ih iz rerne i stavite u posudu. Potom svaku od njih premažite smjesom za istančan okus koji će svakoga oduševiti.

 

Glavno jelo: Goveđi biftek s raguom od gljiva

Sastojci:

1 vezica peršuna

250 g šampinjona

1 vezica mlade mrkve

1 kašika putera

sol, biber

4 bifteka (po 180 g)

1 kašika suncokretovog ulja

40 g putera sa začinskim biljem

 

Priprema:

Peršun operite pod laganim mlazom vode, osušite i listiće mu sitno nasjeckajte. Šampinjone očistite i narežite na četvrtine, a mrkvu ogulite, očistite i narežite na ploške. U tavi zagrijte puter pa pržite mrkvu i šampinjone pet minuta. Podlijte eventualno s malo vode te ih posolite i pobiberite. Na kraju umiješajte i peršun.

Bifteke kratko operite i posušite kuhinjskim ubrusom. Zagrijte u drugoj tavi ulje pa pržite odreske sa svake strane po tri-četiri minute. Izvadite ih, posolite i pobiberite, omotajte aluminijskom folijom i ostavite da kratko odstoje. Bifteke i mrkvu sa šampinjonima rasporedite na četiri tanjira pa na svaki odrezak stavite po kašičicu putera sa začinskim biljem. Prema želji, uz ovo jelo poslužite pečeni krompir.

 

 

Salata: Savršen spoj senfa i meda

Sastojci:

pola šoljice grčkog jogurta

zelena salata

svježe krastavice

limun

pola šoljice maslinovog ulja

pola šoljice senfa

3-4 kašike meda

2 kašike limunovog soka

2 kašike jabukovog sirćeta

1 čehno bijelog luka

pola kašičice morske soli

1 kašičica mljevenog bibera

 

Priprema:

U zdjelu stavite grčki jogurt te ga dobro pomiješajte sa senfom. Dodajte bijeli luk, med, limunov sok, jabukovo sirće, so i biber.

Operite zelenu salatu, krastavice i limun. Zelenu salatu iskidajte na manje listove te ogulite krastavice i narežite ih na ploške. Limun narežite na komadiće te sve prelijte dobivenim dressingom. Polijte salatu maslinovim uljem. Umak koji vam je ostao može stajati u frižideru i do dvije sedmice.

 

 

„Dvostruko“ pečeni krompir

Sastojci:

4 velika krompira

200 g kiselog vrhnja

2 kašike sjeckanog peršuna

50 g putera

75 g ribanog permezana ili nekog drugog tvrdog sira

so, biber, malo muškatnog oraščića

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni.

Krompir dobro operite i ne gulite. Malo ga izbockajte oštrim nožem, zamotajte u aluminijsku foliju i stavite peći na rešetku od rerne. Ako je jako krupan, pecite ga 40-45 minuta, a ako je srednje veličine, bit će dovoljno pola sata. Pečeni krompir odmotajte iz folije i malo ga ohladite, toliko da možete s njim dalje raditi. Zatim krompiru odsijecite gornju četvrtinu, ako ne „leži“ dobro, samo malo odsjecite i dno, da bolje stoji.

Izdubite mu unutrašnjost koliko možete, dovoljno da ostane tanki rub. Gornji odrezani dio očistite  od ljuske i njega ćete utrošiti u fil. Svu količinu izdubljenog krompira i 3/4 putera zgnječite viljuškom da dobijete grubi pire. Dodajte mu kiselo vrhnje, peršun, začine, 3/4 parmezana. Opcionalno možete dodati i malo sušenog paradajza iz ulja, sitno nasjeckanog. Sve dobro sjedinite. Dobivenim pireom napunite izdubljene krompire. Slobodno ih dobro napunite da su „debeljuškasti“, jer fil neće curiti niti se topiti, ostaje kako ste ga formirali. Tako nadjevene krompire pospite preostalim sirom i na svaki stavite malo putera. Poslažite ih u vatrostalnu posudu i zapecite na 200 Celzijevih stepeni do zlatnožute boje (25-30 minuta).

 

 

Desert: Trifle od čokolade i narandže

Sastojci:

za 15 osoba

Biskvit:

4 bjelanca

6 kašika šećera

4 žumanca

6 kašika brašna (1/2 glatko-1/2 oštro)

3 kašike kakao praha

1/2 paketića praška za pecivo

1/2 dl ulja

1/2 dl vode

 

Čoko muss krema:

3 dl vrhnja za šlag

200 g čokolade (52 posto kakaa)

2 dl vrhnja za šlag posebno izmiksanog

 

Parfe od narandže:

3 dl soka ocijeđene narandže

1 dl vode

100 g šećera

sok od 1/2 limuna

naribana korica narandže

10 g namočenog želatina

1/2 l vrhnja za šlag

 

Glazura:

2 dl vrhnja za šlag

100 g čokolade (52 posto kakaa)

 

Priprema:

Ispecite biskvit od svih sastojaka u kalupu promjera 28 centimetara. Ohlađeni biskvit prelijete sokom ocijeđene narandže. Vrhnje zagrijte i dodajte čokoladu, ne dozvolite da zakipi, promiješajte da se čokolada rastopi. Takvu kremu ohladite do skroz hladnog. Hladno miksajte i dodajte drugi dio šlaga, izmiksanog. Premažite čokoladnu kremu na biskvit.

Tekućinu prokuhajte sa šećerom. Maknite s vatre i dodajte želatin, promiješajte da se razmoči i ostavite da se ohladi, ne mora biti skroz hladno. Takvu tekućinu dodajte u djelomično izmiksani šlag, ne prečvrst. Tu kremu izlijte na kremu od čokolade. Ostavite da se stegne, preko noći.

Tortu oformite u kalupu zbog rijetke parfe kreme. Kad se krema stegnula, stavite glazuru od čokolade. Ganache lagano otopite, ne smije biti vruć. Prelijte preko kreme od narandže i ostavite da se stegne, desetak minuta. Nakon toga možete maknuti obruč kalupa i po želji sa strane ukrašavati tortu.

 

Koktel od smreke

Sastojci:

½ šoljice šećera

¼ šoljice bobica smreke (usitnjenih)

750 ml šampanjca

grančice bora, za dekoraciju

 

Priprema:

U loncu kuhajte šećer, 1 1/2 šoljice vode i bobice smreke, te miješajte dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Procijedite kroz sitno sito. Ostavite u frižideru jedan sat.

Za svaki koktel pomiješajte tri kašike sirupa od smreke s 1/2 šoljice šampanjca. Ukrasite grančicom bora. Uživajte!

 

 

Dekorirajte trpezu u prazničnom duhu

Novogodišnja trpeza mora da se izdvaja, dekoracija stola mora biti u duhu praznika, svečana, blještava ili odmjerena, elegantna s finim detaljima, stolnjacima, salvetama, ponekim aranžmanom, svijećama.

Uskladite aranžman tako da vam praznična dekoracija stola ide uz ukrase na jelci koja se nalazi u tom interijeru, a to možete i tako što ćete u porculansku posudu na centru stola ubaciti poneku kuglicu za jelku, sa svježim grančicama bora koje će i divno mirisati.

Upalite svijeće, izvadite one fine salvete koje rijetko koristite i stavite preko svakog tanjira, uvezane satenskom mašnom, ili prstenom za salvete. Dekorirati sto ne mora da bude težak zadatak, niti dodatni izdatak, uredite ga onim što već imate kod kuće, uz malo mašte. Poslužite se trakama, svjećicama, šišarkama, sijalicama za jelku, viškom ukrasa u teglicama, isijecite salvete s djecom kao pahulje ili miljee i stavite u svaki tanjir ili kristalnu čašu. Praznična dekoracija stola, prije svega, treba da nosi toplinu i ljubav porodičnog okupljanja, a to se najbolje dočara upravo trudom i onim što već imate kod kuće. Praznični duh mami s punih trpeza, uključite cijelu porodicu u pripremanje omiljenih delicija, kako bi odmorniji i puni ponosa svi uživali podjednako u njima.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti