Brzinski recept za Havana tortu koju će voljeti i ljubitelji cheesecakea

Piše: Redakcija

Ako svoje ukućane, prijatelje, rodbinu, samu sebe, ovih dana želite počastiti ukusnom tortom, preporuka je Havana torta.

Veliki plus ove slastice je činjenica da se brzo priprema pa je veća vjerovatnost da ćete u užurbanoj svakodnevici pronaći vrijeme za pravljenje ove torte i, vjerujte nam, nećete požaliti.

A sad evo recepta:

SASTOJCI ZA HAVANA TORTU:

– 150 g prženih mljevenih lješnjaka
– 150 g mljevenih napolitanki od lješnjaka
– 500 g mascarpone sira
– 500 ml vrhnja za šlag
– 70 g šećera u prahu
– 200 g čokolade za kuhanje
– 6 kašika ulja

PRIPREMA HAVANA TORTE:

1. Prvo sameljite pržene lješnjake i napolitanke te ih pomiješajte.

2. Čokoladu nasjeckajte i prelijte uljem. Tako zajedno istopite u mikrovalnoj ili na pari.

3. U zdjelu dodajte mascarpone sir, vrhnje za šlag i šećer u prahu. Sastojke pomješajte mikserom.

4. Možete započeti slaganje.

5. Na pladanj postavite obruč od 24 cm.

6. Mljevene lješnjake i napolitanke posipajte po dnu, zatim ih malo utisnite.

7. Dio kreme rasporedite po toj podlozi.

8. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke.

9. Istopljenu čokoladu prošarajte pomoću fišeka za ukrašavanje.

10. Kremu rasporedite tako da ju odgurujete, a ne da ju povlačite.

11. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke.

12. Prošarajte istopljenu čokoladu.

13. Rasporedite kremu.

14. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke.

15. Prošarajte istopljenu čokoladu.

16. Rasporedite kremu.

17. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke, ali manje nego što ste to činili prilikom slaganja.

18. Prošarajte istopljenu čokoladu.

19. Kolač stavite u frižider da se stegne.

 

Izvor: Zadovoljna.hr

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti