Brzo & lako: Napravite ručak za 15 minuta

Piše: I.J.

Jelo koje je gotovo za 15 minuta svačiji je san, a pogotovo onih koji vode vječnu utrku s vremenom

Prokulice sa šampinjonima

Sastojci:

400 g prokulica

250 g šampinjona

1 manji luk

1 čehno bijelog luka

100 g lješnjaka

½ kašičice soli

prstohvat bibera

2 kašike maslinovog ulja

50 ml vode

1 kašika nasjeckanog peršunovog lista

 

Priprema:

Prokulice očistite, operite i posušite. Šampinjone očistite i narežite na manje komade. U tavi tostirajte lješnjake dok ne dobiju lijepu boju, maknite ih na tanjir, a u istoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckani luk i pržite dvije minute. Dodajte prokulice i pržite uz povremeno miješanje oko pet minuta, dodajte malo vode pa nastavite pirjati još pet minuta. Potom dodajte pripremljene šampinjone i protisnuti bijeli luk pa pirjajte sve skupa još deset minuta. Posolite, pobiberite i prije posluživanja dodajte tostirane lješnjake i nasjeckani peršunov list. Kako bi se prokulice bolje termički obradile, svaku u korijenu, gdje su najtvrđe, nožem lagano zarežite u križić.​

 

Pljeskavice od špinata

Sastojci:

350 g špinata

200 g krem sira

6 kašika prezli

1 jaje

1 žumance

1 čehno bijelog luka

so

biber

malo brašna

 

Priprema:

Obarite špinat, a zatim ga dobro procijedite i ostavite da se ohladi. Špinat sitno isjeckajte, a zatim mu dodajte krem sir, prezle, jaje i žumance, sitno isjeckan bijeli luk, biber i so. Sve dobro izmiješajte.
Prije oblikovanja svake pljeskavice nakvasite dlanove vodom. Oblikujte male pljeskavice i uvaljajte ih u brašno. Pljeskavice kratko pržite na vrelom ulju. Od ove količine dobije se šest pljeskavica. Pljeskavice služite tople, kao prilog jelima od mesa.

 

Tjestenina s piletinom i povrćem

Sastojci:

400 grama piletine izrezane na komadiće

1 glavica crvenog luka

1 čehno bijelog luka

1/4 tikvice

1 mrkva

1 šaka graška

300-400 grama tjestenine

250 ml vrhnja za kuhanje

1 kašičica soli

malo bibera

kašika vegete

 

Priprema:

Na vruće ulje stavite usitnjen luk i bijeli luk, te posolite. Kad luk omekša, dodajte sitno narezanu mrkvu. Zatim dodajte piletinu, još malo posolite, pobiberite i dodajte vegetu. Možete dodati i malo vode, a onda umiješajte isjeckanu tikvicu i grašak. Pirjajte 10-15 minuta. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi s nekoliko kapi maslinovog ulja, ocijedite i prelijte hladnom vodom, a zatim je umiješajte u piletinu s povrćem i dodajte vrhnje za kuhanje te malo peršunovog lista. Čim vrhnje prokuha, tjestenina je gotova. Poslužite uz salatu.

 

Borovnica cheesecake

Sastojci:

Za podlogu:

200 g mljevenog keksa

120 g margarina

4 kašike mlijeka

 

Za kremu s borovnicama:

3 listića želatina

250 g sira mascarponea

1 dl vrhnja za šlag

200 g borovnica (mogu smrznute)

2 kašike vode

50 g šećera u prahu

 

Za bijelu kremu:

2 listića želatina

250 g sira mascarponea

1 dl vrhnja za šlag

100 g bijele čokolade

1 dl vrhnja za kuhanje

 

Priprema:

Podloga:
Umiješajte keks, otopljeni margarin i mlijeko. Podlogu kalupa promjera 20 centimetara (može i veći) namažite margarinom, a ćoškove obložiti acetatnom folijom. Smjesu utisnite u kalup. Spremite u frižider dok se priprema krema.

Krema s borovnicama:
Listiće želatina prelijte dva decilitra vode. Sir i vrhnje za šlag umutite mikserom. Borovnice, dvije kašike vode i šećer kuhajte nekoliko minuta, usitnite u blenderu i procijedite. Dodajte ocijeđeni želatin i grijte dok se ne otopi. Topli želatin dodajte siru i umutite mikserom. Prelijte preko podloge i ostavite u zamrzivaču 30-40 minuta.

Bijela krema:
Želatin prelijte s dva decilitra vode. Sir i vrhnje za šlag umutite mikserom. Čokoladu na kockice dodajte vrhnju za kuhanje i lagano grijte. Dodajte ocijeđeni želatin i grijte na laganoj vatri dok se ne otopi.
Toplu smjesu ulijte u sir i vrhnje i umutite. Smjesa bi trebala biti malo tekuća, kako bi krema došla do stijenki kalupa i bila ravna. Ako je krema pregusta, malo ju ugrijati u mikrovalnoj. Kremu ulijte u kalup i tortu držite u frižideru najmanje pet sati. Tortu ukrasite voćem i servirajte.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti