Iftarske slastice s hurmama

Piše: I.J.

Hurme ili datulje imaju mnogo nutritivnih vrijednosti, zdrave su, ali i zavodljivo preukusne. Donosimo recepte kojima ćete obogatiti svoju trpezu, probati hurme na malo drugačiji način i zagarantirano obradovati nepce

 

Punjene hurme s pistacijama

Sastojci:

16 svježih hurmi

3/4 šolje pistacija

5 kašika šećera u prahu

1 narandžina kora

1 šolja svježeg soka od narandže

 

Priprema:

Sitno sameljite pistacije. Prebacite ih u posudu i pomiješajte u pastu sa šećerom u prahu, korom narandže i sokom. Oštrim nožem za rezanje izrežite hurme i uklonite koštice. Filujte hurme pastom i preoblikujte. Ukrasite zdrobljenim pistacijama.

 

Savjet plus:

Hurme možete pomiješati sa žitaricama za hranjivi doručak, a također ih možete narezati i poslužiti uz jogurt od vanilije.

 

 

Sočni puding

Sastojci:

Za puding:

1 3/4 šolje hurmi bez koštica

2 šolje vode

1 1/2 kašičice sode bikarbone

2 šolje univerzalnog brašna

1/2 kašičice praška za pecivo, mljevenog đumbira, soli

6 kašičica putera

1 šolja granuliranog šećera

3 jaja

 

Za umak:

1 3/4 štapića neslanog putera

1 1/2 šolja svijetlosmeđeg šećera

1 šolja teške kreme

1/2 kašičice vanilije

 

Priprema:

Napravite puding: Zagrijte rernu na 190 Celzijevih stepeni, a potom puterom i brašnom pomastite lim za pečenje. Grubo nasjeckajte hurme i u posudi od jednog i po ili dva litra dinstajte hurme u vodi, nepokrivene, pet minuta. Maknite posudu s vatre i umiješajte sodu bikarbonu. Neka smjesa odstoji 20 minuta. Dok smjesa stoji, u posudu prosijte brašno, prašak za pecivo, đumbir i so. U velikoj zdjeli izmiksajte puter i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti. Umutite jaja, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Dodajte smjesu od hurmi i drvenom kašikom miješajte tijesto dok se dobro ne sjedini. Ulijte tijesto u tepsiju i pecite 35-40 minuta. Napravite umak dok se puding hladi. U šerpi otopite puter na umjerenoj vatri i dodajte smeđi šećer. Smjesu prokuhajte, povremeno miješajući, pa umiješajte vrhnje i vaniliju. Pirjajte umak, povremeno miješajući, dok se malo ne zgusne, otprilike pet minuta. Puding poslužite sa sladoledom i toplim umakom.

 

 

Kolač spreman za tren

Sastojci:

Za koru:

300 g sjeckanih hurmi

100 g mljevenih oraha

250 g brašna

100 g šećera

3 jaja

50 g istopljenog margarina

2 kašike vode

1 kesica praška za pecivo

 

Za glazuru:

8 kašika soka od limuna

200 g šećera u prahu

30 g istopljenog margarina

 

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom. Istopljeni margarin pomiješati s vodom, pa postepeno dodavati jajima. Sve to dobro umutiti.

Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo, zatim hurme i orahe. Smjesu dobro promiješati da se sjedini, te istresti u pleh na koji ste stavili papir za pečenje, može i tepsija, ili kalup koji Vam odgovara. Peći na 180 Celzijevih stepeni.

Šećer u prahu umutiti s istopljenim margarinom i sokom od limuna, dobro promiješati. Ohlađen kolač preliti glazurom. Prijatno.

Savjet: Ostaviti da se glazura stegne pa tek onda rezati kolač.

 

 

Kuglice s hurmama i lješnjacima

Sastojci:

20 hurmi

100 g lješnjaka

50 g tahini paste

 

Priprema:

Lješnjak tostirati, a zatim oguliti. Iz hurmi izvaditi koštice. U multipraktik dodati sve sastojke, miješati 1-2 minuta. Smjesu podijeliti na 10 jednakih dijelova, a zatim oblikovati kuglice.

 

 

Pročitajte još