Najjednostavniji recept za halvu, tradicionalnu bosansku poslasticu

Piše: S.P.

Na internetu se može pronaći veliki broj različitih recepata za pripremu ove poslastice, od kojih neki uključuju kukuruzno brašno, čokoladu ili susam. Međutim, većina muslimana ovo jelo priprema u tradicionalnom obliku koji ne zahtjeva mnogo truda ili sastojaka, a upravo taj recept možete pročitati u nastavku.

Sastojci:

100 gr maslaca ili margarina

100 gr brašna

100 gr šećera

200 ml vode

1 vanilin šećer

orasi ili kokos za dekoraciju

 

Priprema:

U šerpi rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mjehurići, smanjite temparaturu i dodajte brašno.

Pržite brašno oko 10 minuta, konstantno miješajući, dok ne dobijete nježno smeđu boju.

U drugoj šerpi pomiješajte vodu i šećer te ostavite da prokuha.

Kad smjesa brašna bude gotova odnosno zlatnosmeđe boje sklonite je sa vatre te uz konstantno miješanje prelijte smjesom vode i šećera.

Ostavite nekoliko minuta da se ohladi te onda uz pomoć kašike oblikujte i vadite komade na tanjir.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti