Ukusno & zdravo: Užine za velike i male

Piše: I.J.

Ukoliko želite pripremiti ukusnu i kvalitetnu užinu za klince i klinceze, donosimo vam recepte za obroke koje će vaši mališani obožavati

Zdrava užina obavezan je dio svakodnevne ishrane, a preporučuje se barem dva puta tokom dana – između doručka i ručka i između ručka i večere.

Tortilje s puretinom, paradajzom i zelenom salatom

Sastojci za četiri tortilje:

4 velike tortilje

1 manja glavica zelene salate

350 grama purećih prsa

2 paradajza, tanko narezana

2 krastavca, narezana na štapiće

1/2 šolje gotovog pesto umaka

 

Priprema: U svaku tortilju posložite malo zelene salate, puretine, paradajza i krastavaca. Preko svega polijte pesto umak, a tortilju zarolajte kao burrito. Prijatno!

Tortilje su odličan izbor ako pripremate hranu za dobra druženja ili malo drugačiji ručak, a neće iznevjeriti ni kao užina. S njima jednostavno ne možete pogriješiti. Za malo drugačije tortilje napravite kombinaciju koja će se, garantiramo, svima svidjeti.

 

Sendvič s raževim hljebom

Sastojci:

1 kašika nasjeckanog bosiljka

1 kašika nasjeckane metvice

1 kašika ricotte

ražev hljeb

1/2 šolje matovilca

1 manji paradajz, tanko narezan

1/2 krastavca, tanko narezanog na ploške

1 kašika klica alfa-alfa

 

Priprema:  Izmiješajte biljke i sir u jednoj zdjeli. Premažite sir po hljebu i stavite ostale sastojke. Ovakva užina je vrlo zdrava, hranjiva i ukusna. Ražev hljeb se smatra jednim od omiljenih za međuobroke.

Recept za ražev hljeb

Sastojci:

500 g raževog brašna

350 ml tople vode

2 kašičice suhog kvasca

2 kašičice šećera

2 kašike maslinovog ulja

1-2 kašike soli

 

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke. Smjesu prebacite u kalup za hljeb i pecite na 200 Celzijevih stepeni otprilike 30 minuta.

 

Muffini s rižinim sladom

Sastojci:

200 grama brašna tip 850

50 grama brašna od pira

2 kašičice praška za pecivo

2-3 kašičice cimeta

1 kašičica vanilije

1/3 kašičice soli

140 ml napitka od soje

60 ml ulja

4 velike kašike rižinog slada

1 1/2 jabuka nasjeckana na kockice

2 prstohvata listića od badema

 

Priprema: Pomiješajte posebno suhe i posebno tečne sastojke. Zatim ulijte tečne sastojke u suhe i sve dobro promiješajte. Dodajte u smjesu jabuke i dobro promiješajte, kako bi se smjesa lijepo ujednačila. Muffine pecite u rerni na 175 Celzijevih stepeni otprilike 45 minuta.

Granola pločica

Sastojci za 12 pločica:

250 grama zobenih pahuljica

1/2 šolje grubo narezanih badema

50 grama sjemenki suncokreta

150 grama meda

50 grama putera narezanog na kockice

1/2 kašičice cimeta

1/2 kašičice ekstrakta vanilije

1 prstohvat soli

50 grama grožđica ili brusnica

50 grama tamne čokolade grubo usitnjene

 

Priprema: Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Stranice dubljeg lima za pečenje pokrijte folijom i nju nauljite. Bademe i sjemenke popržite na tavi. U posebnoj posudi zagrijte puter i med i miješajte dok se puter ne otopi. Dodajte ostale sastojke, osim čokolade, te sve dobro promiješajte. Čokoladu dodajte kad se smjesa malo ohladi. Smjesu lagano utisnite u lim za pečenje i pecite 30 minuta. Ohladite i narežite na komade.

Muffini s tikvicama i sirom

Sastojci za 12 komada:

1 šolja kukuruznog brašna

4 kašike crnog brašna tip 850

1 šolja mlijeka

3 jaja

400 grama svježeg sira

1 naribana i ocijeđena tikvica

1/2 praška za pecivo

3 kašike ulja

1 kašičica soli

sitno sjeckani svježi peršunov list

 

Priprema: Žumanca odvojite od bjelanaca pa sve sastojke, osim bjelanaca, umiješajte da se dobije smjesa malo gušća od smjese za palačinke. Bjelanca posebno umutite u čvrsti snijeg pa snijeg polako spojite sa smjesom te sve izlijte u nauljeni kalup za muffine. Pecite ih 45 minuta na 180 Celzijevih stepeni, a pred kraj pečenja muffine po želji premažite kiselim vrhnjem.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti