Vrijeme je za američke palačinke!

Piše: Azra

 

Mnogima su palačinci najdraži desert. Neki ih vole prazne, drugi s marmeladom dok treći uživaju u palačinkama s čokoladom. U ljetnim danima ovo je idealna brzinska poslastica, a donosimo neodoljive recepte u kojima ćete uživati.

Mini palačinke

Sastojci:

200 g brašna

3 1/2 kašičice praška za pecivo

1/4 kašičice soli

4 kašičice šećera

300 ml mlijeka

1 jaje

4 kašike rastopljenog putera

Priprema: U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj sve tekuće. Zatim ih spojite u jednu smjesu. Zagrijte tavu za palačinke na srednje jakoj vatri i premažite je s malo putera. Pomoću kašike, nanesite tijesto na tavu. Jedna kašika daje jednu palačinkicu. Pecite palačinke s obje strane dok lagano ne porumene, otprilike 45 sekundi sa svake strane. Uživajte u njima uz omiljene preljeve i dodatke po želji.

S grčkim jogurtom i voćem

Sastojci:

2 jaja

1 vanilin šećer

prstohvat soli

3 kašike grčkog jogurta

1 kašika brašna bez glutena

1 kašika bademovog brašna

4 kašike kokosovog brašna

Pola kašičice praška za pecivo

šaka svježih borovnica

jagode

med

Priprema: U velikoj posudi dobro izmiješajte jaja i šećer. Dodajte grčki jogurt i ponovo dobro promiješajte. U smjesu dodajte suhe sastojke: brašno bez glutena, bademovo i kokosovo brašno te pola kašičice praška za pecivo. Dobro promiješajte da se sve sjedini. Naposljetku, u tijesto dodajte šaku svježih borovnica. Na tavi za palačinke zagrijte malo kokosovog ulja pa palačinke pecite na laganoj vatri, dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane. Servirajte palačinke tako da ih posložite jednu na drugu. Dodajte svježe jagode i med.

Zobene pahuljice & banane

Sastojci:

30 g zobenih pahuljica

1 zrela banana

1 jaja

½ kašičice praška za pecivo

¼ kašičice mljevenog cimeta

Priprema: U blender ubacite zobene pahuljice, bananu, jaje, prašak za pecivo i cimet. Izblendajte u glatku smjesu. Zagrijte kokosovo ulje ili puter na tavi. Kašikom prebacite tijesto. Pecite palačinke tako dugo dok se ne stvore mjehurići, a zatim ih preokrenite. Bit će u potpunosti pečene za manje od dvije minute.

Namaz od pečenih banana

Sastojci:

6 kašika putera

150 g smeđeg šećera

prstohvat soli

2 jaja

4 žumanca

1 zrela banana

2 kašike tamnog ruma

½ kašike cimeta

Priprema: Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Bananu u kori prepolovite po dužini, prebacite u lim za pečenje i pecite 15 minuta, sve dok sredina ne bude mekana. Izmiksajte puter sa šećerom i soli. Dodajte jedno po jedno jaje i žumance. U smjesu dodajte zgnječenu bananu i kratko izmiksajte. Smjesu kuhajte na pari 20-ak minuta i usput miješajte. Maknite s vatre i prebacite u blender. Dodajte rum i cimet i kratko izblendajte. Služite hladno.

Palačinke s mrkvom

Sastojci:

130 g brašna

2 kašike šećera

½ kašičice sode

1 jaje

180 ml mlijeka

1 kašičica ekstrakta vanilije

40 g naribane mrkve

½ kašičice cimeta

prstohvat soli

Priprema: U posudi pomiješajte brašno, sodu, cimet, so i šećer. U drugoj posudi umutite jaja s mlijekom, dodajte sve suhe sastojke, naribanu mrkvu i ekstrakt vanilije. Promiješajte i pustite da smjesa odstoji pet minuta. Zagrijte tavu, lagano je nauljite i pecite tri-četiri manje palačinke odjednom. Trebat će im otprilike minuta sa svake strane.

S toplim nadjevom od jabuka

Sastojci

Za palačinke:

200 g brašna

3 kašičice praška za pecivo

1 kašičica cimeta

1 kašičica soli

1 kašika šećera

300 ml mlijeka

1 jaje

3 kašika putera, rastopljenog i ohlađenog

1 kašičica ekstrakta vanilije

Za nadjev:

2 jabuke (bilo koje vrste)

1 veći crveni ili crni grozd

2 kašika putera

2 kašika smeđeg šećera

1 kašičica cimeta

120 ml javorovog sirupa

Priprema:

Nadjev: U srednje velik lonac na srednje jaku vatru dodajte puter, smeđi šećer, cimet, sirup, nasjeckane jabuke te bobice s grozda. Dinstajte tri do sedam minuta uz povremeno miješanje. Maknite s vatre i ostavite na toplom i pokriveno.

Napravite palačinke: U srednje veliku posudu prosijte brašno, prašak za pecivo, so, šećer i cimet i promiješajte dok se temeljito ne sjedine. Stavite na stranu. U velikoj zdjeli umutite mlijeko, jaje i vaniliju. Polako ulijte ohlađeni rastopljeni puter, snažno miješajući. Polako umiješajte suhe sastojke u mokre sastojke, formirajući glatko, pahuljasto tijesto. Poprskajte tavu sprejem za kuhanje ili j namastite i zagrijte na umjerenoj vatri. Zagrabite 1/4 šoljice i izlijte tijesto u tavu. Pričekajte da se zapeče s jedne strane, zatim preokrenite. Pričekajte minutu-dvije i palačinka je gotova. Ponovite sve dok imate smjese. Jednom gotove, palačinke posložite na tanjur i prelijte nadjevom od jabuka, cimeta i grožđa, a po želji ih nadopunite i dodatnim nadjevima kao što su čokolada, med ili šećer u prahu!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti