Isprobajte ukusne recepte s TikToka

Piše: Azra

Kad nemate mnogo vremena, a želite pojesti nešto slasno za doručak ili ručak, isprobajte jedan od ovih TikTok food trendova koje donosimo u nastavku.

Jaje sendvič

Sastojci:

2 kriške mekanog tosta

1 jaje

1 list zelene salate

mini paradajz

2 kriške sira po želji

2 kriške salame po želji

luk

Priprema:

Ukoliko ove zalogajčiće pravite za kakve zabave i želite da izgledaju malo ljepše, možete koristiti i tost umjesto običnog hljeba.

Napravite krug od čaše u mekanom tostu, ali samo na jednoj kriški, ona će biti na vrhu sendviča. Na tavi zagrijte malo putera i stavite izdubljenu krišku hljeba. Kada se malo zalijepi, izlijte u krug prvo bjelance. Kada ono pobijeli, izlijte i žumance. Posolite i pobiberite, a po želji možete dodati i malo crvene paprike.

Nakon što se jaje ispeklo u hljebu, popržite na tavi i kolutove luka, koji će dati pomalo slatkasti okus ovom jelu. Nakon što se luk zapeče, možete na tavi ispeći i koju šnitu salame.

Na onu čitavu šnitu hljeba posložite luk, salamu, izrezan mini paradajz, tvrdi sir po želji i zelenu salatu. Preko poklopite šnitom hljeba s jajetom. Pri vrhu možete isjeckati mladog luka.

Kinder Bueno Cheesecake

Sastojci:

300 g mljevenog petit keksa

180 g putera

2 kašike kakaa

1 kašika mljevenih lješnjaka

1 kašika šećera u prahu

Za kremu:

300 g krem sira

300 g mascarponea

150 g kreme od lješnjaka

150g kinder čokolade

1 vrećica mljevene želatine + 4 kašike vode

1-2 kašike šećera u prahu

400 ml slatkog vrhnja

Za glazuru:

80 g nasjeckane tamne čokolade

60 ml slatkog vrhnja

Za ukrašavanje:

150 ml slatkog vrhnja

2 paketića Kinder Bueno čokoladica

sjeckani lješnjaci

Priprema:

Za početak, namažite kalup puterom, kako bi se papir za pečenje bolje zalijepio. Potom dno kalupa obložite pek papirom. Ostatak papira iskoristite za strane kalupa. U posudi pomiješajte mljevene kekse, lješnjake, kakao i šećer u prahu. Zatim otopite puter, dodajte smjesi i sve dobro sjedinite.

Smjesu uspite u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedite. Možete je dodatno pritisnuti pomoću čaše. Kalup stavite u frižider, a u međuvremenu pripremite kremu. Želatinu pomiješajte s hladnom vodom i ostavite nekoliko minuta dok ne nabubri. Potom na laganoj vatri zagrijte vodu i na pari otopite čokoladu. Konstantno miješajte, kako ne bi nastale grudice.

Zatim slatko vrhnje umutite u šlag i stavite na stranu za kasnije. U drugoj posudi pomiješajte krem sir, mascarpone, lješnjak namaz ili Nutellu, a na kraju i otopljenu čokoladu, ali ne odjednom već malo pomalo. Sve dobro izmiksajte. Želatinu otopite u loncu na laganoj vatri. Ako želite izbjeći grudvice od želatine, skupa s njome pomiješajte i kašiku kreme i dobro izmiješajte. Mješavinu dodajte u posudu s kremom.

Ako krema slučajno nije dovoljno slatka, slobodno dodajte još malo šećera u prahu, jer slatkoća najviše ovisi o lješnjacima. Na kraju kremi dodajte i šlag.

Kremu raspodijelite po smjesi (keksima) i kalup stavite na dva sata u frižider. Za dekoraciju zagrijte slatko vrhnje i dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu. Dobro sve promiješajte i ostavite glazuru da se malo ohladi, jer ne smije biti vruća kada je nanosimo na tortu.

Tortu izvadite iz kalupa i odstranite papir za pečenje. Ukrasite je prema želji. Najljepše ćete ukrasiti tortu pomoću šprice uz koju će glazura biti raspoređena točno onako kako želite. Cheesecake stavite još 15 minuta u frižider da se čokolada stvrdne, a na kraju je dekorirajte lješnjacima, Kinder Bueno čokoladicama i šlagom.

Čokoladni zalogaji

Sastojci:

100 g čokolade za kuhanje

1 kašika putera

1 kašika meda

malo cornfleaks pahuljica

Priprema:

Čokoladu i puter otopite na laganoj vatri pa dodajte med. Lagano umiješajte kukuruzne pahuljice pa malom kašikom vadite hrpice i slažite na masni papir. Ostavite ih da se dobro ohlade i da se čokolada stisne.

Tortilla trend

Sastojci:

Postoje samo dva elementa za izradu domaće quesadille

Wrap: tradicionalno je koristiti tortilju – međutim, možete je zamijeniti ovisno o vašim prehrambenim potrebama.

Nadjev: ovisno o tome koliko nabora planirate napraviti, možete birati između 2-4 različita nadjeva po omotu tortilje.

Priprema:

Najbolji savjet: Ako planirate napraviti zagrijani omot za tortilju u stilu quesadilla, onda svakako stavite sastojke za salatu u srednje slojeve, a sir i proteine ​​izvana. Na taj će se način vaše povrće manje zagrijavati u sredini, a sir će se lakše otopiti.

Odlučite koliko nabora želite: hoćete li 3 ili 4 dijela, ili promijeniti način na koji ćete puniti omot za tortilju, to morate znati unaprijed.

Napravite rez: u sredini tortilje napravite rez prema van do ruba tortilje.

Dodajte nadjeve: vizuelno podijelite površinu na 3 ili 4 dijela ovisno o slojevima koje želite i stavite svoje dodatke.

Ako zamislite da je obloga kao na satu i da je rez okrenut prema dolje prema 18 sati, tada će za 4 sloja 1-3,3-6,6-9 i 9-12 biti odvojeni dijelovi (s 1 -6, tj. polovica s desne strane reza kao vaša dva vanjska sloja). Za tri dijela, tada će 6-10, 10-2 i 2-6 biti tamo gdje su slojevi (s 10-6 kao vanjskim slojevima).

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti