Omiljeni ljetni deserti: Borovnice – te slatke magične bobice

Piše: L. K. P.

Ljubičaste do tamnoplave boje, borovnice su ljetni plodovi koje je nevjerovatno lako voljeti. Postoji čak nekoliko vrsta. Vruće dane osvježit će različite varijante slastica od ovog bobičastog voća

CHEESECAKE

SASTOJCI:

300 g keksa

140 g putera

250 g šećera

100 g borovnica

1 kašičica gustina

900 g svježeg sira (ili ABC ili Philadelphia)

3 svježih jaja srednje veličine

4 kašike glatkog brašna

200 g kiselog vrhnja

PRIPREMA:

Kekse usitniti u mrvice, pomiješati s puterom i utisnuti na dno posude. Staviti u frižider da malo odstoji. Pomiješati borovnice s 25 g šećera i zakuhati. Gustin pomiješati s malo vode i dodati borovnicama. Još kratko kuhati i ohladiti. Pomiješati sir, jaja, kiselo vrhnje, brašno i ostatak šećera. Podijeliti po podlozi od keksa i zagladiti. Dodati ravnomjerno borovnice i po želji umiješati nožem tako da ostane uzorak. Kolač peći 10 minuta na 200 Celzijevih stepeni pa smanjiti na 110 stepeni i peći još 30 minuta. Izvaditi, ohladiti i staviti u frižider na tri sata hlađenja.

 

FINSKA KARELIJSKA PITA

SASTOJCI:

Tijesto

1 šoljica za čaj raževog brašna

1/2 šoljice pšeničnog brašna

1 kašičica soli

1/2 šoljice vode

Nadjev

1/2 šoljice riže arborio

1/2 l mlijeka

prstohvat soli

1/3 kašičice mljevenog cimeta

1/3 kašičice mljevenog kardamoma

1/3 kašičice praha vanilije ili ekstrakta vanilije

2 kašičice meda

1 šoljica borovnica

Premaz

80 g putera

1 dl mlijeka

PRIPREMA:

Prvo pripremiti nadjev – puding od riže. Sve sastojke staviti kuhati osim meda. Kad prokuha, smanjiti na laganu vatru, potom dodati med te pustiti da se skroz ohladi. Obje vrste brašna pomiješati sa solju, dodati vodu te umijesiti mekano tijesto. Tijesto podijeliti na 12 jednakih djelova, radnu površinu dobro pobrašniti, pa svaki dio tijesta razvaljati u krug, a zatim donji i gornji dio još razvući, da dobijete oblik jajeta. Na sredinu svakog tijesta uzdužno staviti malo pudinga od riže i nekoliko borovnica. Desnu i lijevu stranu preklopiti prema sredini, a zatim prstima tijesto zgužvati, kao kad se zatvara papirnata kesa. Pite složiti na pleh obložen papirom za pečenje te peći 10-ak minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 275 Celzijevih stepeni. Puter i mlijeko zagrijati u posudi dok se puter ne otopi. Pečene pite bogato premazati mješavinom.

SLADOLED NA ŠTAPIĆU

SASTOJCI:

150-200 g borovnica

šećer

150 g krem sira

250 ml slatkog vrhnja

po želji malo soka od limuna

2-3 grančice ruzmarina

2-3 kašike balzamičnog sirćeta

PRIPREMA:

Borovnice staviti u lim i posuti šećerom te preliti balzamičnim sirćetom. Dodati i grančice ruzmarina. Peći 30 minuta u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni. Promiješati nakon 15 minuta. Ako su borovnice ranije pečene, poput džema, izvaditi ih iz rerne. Ohladiti i izvaditi ruzmarin. Dobro izmiješati ili izmiksati sir i vrhnje, te po želji dodati malo limunovog soka. Slatko vrhnje nije potrebno istući prije miješanja sa sirom. Dodati borovnice, uliti u kalupe za sladoled, dodati štapiće i ostaviti u zamrzivaču.

AMERIČKI PALAČINCI

SASTOJCI:

3 1/2 ravne kašičice praška za pecivo

1 kašičica šećera

1/4 kašičice soli

3 kašike istopljenog putera

100 g borovnica

350 ml mlijeka

225 g brašna

nekoliko kapi esencije narandže ili vanilije

1 jaje

Preliv

šaka borovnica

po želji javorov sirup, malo zagrijanog džema ili meda

PRIPREMA:

U većoj zdjeli izmiješati brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U drugoj zdjeli žicom za mućenje umutiti jaje, dodati mlijeko, otopljeni puter, te sve dobro sjediniti. Smjesi dodati borovnice i špatulom ih nježno umiješati u tijesto. Zagrijati tavu za palačinke pa ih peći 3-4 minute na jednoj strani i dvije minute na drugoj, na osrednjoj temperaturi. Poslužiti ih s javorovim sirupom i svježim voćem.

KEKSIĆI

SASTOJCI:

80 g omekšalog putera

100 g smeđeg šećera

1 kašičica ekstrakta vanilije

1 jaje

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice cimeta

150 g brašna

125 g borovnica

PRIPREMA:

Puter, šećer i vaniliju izmiksati zajedno dok se ne dobije kremasta struktura. Umiješati i jaje. Zatim mikserom na najmanjoj brzini dodati prosijanu mješavinu cimeta, praška i brašna, te miješati samo dok se ne poveže. Na kraju vrlo lagano umiješati borovnice. Rernu zagrijati na 170 Celzijevih stepeni, a protvan obložiti papirom za pečenje. Peći 18-20 minuta, odnosno dok keksi ne počnu dobijati zlatnu boju.

 

MAFINI

SASTOJCI:

125 ml mlijeka

60 ml ulja

1 jaje

200 g brašna

100 g šećera

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

200 g borovnica

PRIPREMA:

U jednoj zdjeli sjediniti brašno, šećer, prašak za pecivo i so. U drugoj zdjeli umutiti ulje, mlijeko i jaja, te im polako dodati suhe sastojke. U dobijeno tijesto dodati borovnice. Cijelu smjesu dobro sjediniti drvenom kašikom te je raspodijeliti u kalupe za mafine i peći 20-30 minuta.

SMOOTHIE

SASTOJCI:

100 ml mlijeka

1 banana

2 supene kašike borovnica

PRIPREMA:

Mlijeko, bananu i borovnica izmiksati u mikseru dok se smjesa ne ujednači. Po želji procijediti, ako nekome smeta kožica od borovnica. Poslužiti u staklenim čašama s ukrasom po izboru na vrhu: malo oraha, lan, pšenica ili neke druge žitarice, borovnice, banane, malo čokolade… šta god volite.

OSAM RAZLOGA ZAŠTO JESTI BOROVNICE

  1. Održavaju zdravlje kostiju

Borovnice sadrže željezo, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, cink i vitamin K. Svi ovi mikronutrijenti doprinose zdravlju kostiju, a njihov adekvatan unos održava koštane strukture i čvrstoću.

  1. Doprinose zdravlju kože

Kolagen je sistem podrške koji učestvuje u održavanju kože. On se oslanja na vitamin C kao esencijalni nutrijent i štiti kožu od oštećenja izazvanih izlaganjem suncu, zagađenju i dimu. Vitamin C pomaže i sposobnost kolagena da smanji bore i poboljša ukupnu teksturu kože.

  1. Snižavaju krvni pritisak

Za održavanje normalnih razina krvnog pritiska nužno je smanjiti unos natrija. Borovnice ne sadržavaju natrij, a sadrže kalij, kalcij i magnezij.

  1. Pomažu u kontroli dijabetesa

Borovnice su bogate vlaknima. Studije su potvrdile da osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1, unoseći mnogo vlakana imaju niže razine glukoze u krvi, a osobama s dijabetesom tipa 2 vlakna poboljšavaju razine glukoze, lipida i inzulina.

  1. Štite od kardiovaskularnih bolesti

Kalij, vlakna, folati, vitamini C i B6 te fitonutrijenti iz borovnica doprinose kardiovaskularnom zdravlju. Vlakna pomažu sniziti razine holesterola te smanjiti rizik od srčanih bolesti.

  1. Sprečavaju razvoj određenih vrsta karcinoma

Vitamini A i C i neki od fitonutrijenata koje nalazimo u borovnicama funkcioniraju kao snažni antioksidansi koji štite ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Upravo je njihovo djelovanje povezano s razvojem niza bolesti, među kojima su i neki karcinomi.

  1. Poboljšavaju mentalno zdravlje

Borovnicama se pripisuje i pozitivno djelovanje na poboljšanje kratkoročnog pamćenja i motoričke koordinacije.

  1. Doprinose probavi, gubitku kilograma i osjećaju sitosti

Ovaj bobičasti plod doprinosi sprečavanju zatvora i poboljšava probavu, zbog vlakana koje sadrži. Osim toga, vlakna doprinose i gubljenju viška kilogramam jer povećavaju osjećaj sitosti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti