Maja Munda za “Azru” otkriva top 5 recepata koje odobravaju i njeni mališani

Piše: Samila Pilav

Maja Munda godinama je vodila kulinarsku emisiju “Stol za 4”, a uz snimanje i druženje s kuharima i kuharicama prikupljala je i naučila brojne recepte.

Sada kada je majka dvoje djece, Maka i Lane, odlično joj služi kulinarsko iskustvo, te svojim mališanima redovno priprema ukusna jela.

Kako nam Maja otkriva, njena djeca nisu izbirljiva i jedu većinom sve što im servira, te nam je otkrila nekoliko recepata koje im sprema, a oni ih smažu u trenu. Ovi recepti također mogu biti inspiracija i vama.

Zdravi doručak

Sastojci :

Avokado

Jabuka

Banana

Maline

Zobene pahuljice

Viljuškom izgnječiti avokado i bananu, zobene pahuljice potopiti u toploj vodi nekoliko minuta, odstraniti višak vode. Jabuku izrendati, sve navedeno izmiješati i dodati maline.

Zdravi doručak 2

Sastojci :

Jaja

Avokado

Matovilac

Cvekla

Tost ili kreker od riže

Na krišku tosta ili krekera od riže staviti kriškice avokada i prethodno pečene cvekle ( tanko narezano), jaje na oko i na kraju matovilac, začiniti sa malo soli i bučinim uljem.

Slastica: puding od rogača i banane

Sastojci:

2 banane

1-2 supene kašike rogača u prahu

1 supena kašika kokosovog ulja

2 supene kašike soka od narandže

1 supena kašika mljevenih orašastih plodova

U blenderu izmiksati, ohladiti i poslužiti.

 

IDEJE ZA RUČAK

Polpete od lososa sa zobenim pahuljicama

Sastojci:

400g filea lososa bez koze

2 jaja

2 kašike maslinovog ulja

50 gr zobenih pahuljica

100gr mladog sira

Malo soli

Peršin

File lososa izrezati na sitne kockice i pomiješati sa sirom i jajima. Prethodno namočene pahuljice dodati smjesi i dobro sjediniti sa začinima. Oblikovati i peći na zagrijanoj tavi. Prilog kuhani krompir sa blitvom.

Lazanje sa povrćem i mesom 

Sastojci:

Mljeveno meso

Paradajz sos

Crveni i bijeli luk

Mrkva

Pečene paprike

Kukuruz

Grašak

Vrhnje ili besamel

Kore za lazanje

Dinstati sitno sjecksni crveni i bijeli luk, dodati sitno rendanu mrkvu, pa na kraju meso. Pustiti nekoliko minuta da se dinsta uz postepeno dodavanje vode i kada meso omekša dodati paradajz sos i začine.

Skuhati grašak, kukuruz i oguliti pečene paprike.

U vatrostalnu posudu redati kore za lazanje ( bez kuhanja) potom meso, paprike, grašak i kukuruz, preliti s malo vrhnja i ponoviti postupak.

Na kraju završiti s korama koje prelijemo vrhnjem i pred kraj pečenja po želji staviti sir.

Pročitajte još