Kada vam nedostaje vremena za pripremu ručka, piletina je zakon

Piše: Lejla Pujagić

Kada je riječ o pilećem mesu, mogućnosti za pripremu su gotovo bezbrojne. Svi vole piletinu, a možete je iskoristiti u gotovo svakoj kombinaciji – od supa, salata, tjestenina, umaka, ili je jednostavno pohujte.

Piletina je zakon! Lako se priprema, brzo je gotova i, najvažnije od svega, vrlo je ukusna. Ali, vrlo je često pripremamo na pogrešan način ili, bolje rečeno, na uvijek isti način.

Kada vam nedostaje vremena za pripremu ručka, a užasno ste gladni, piletina je uvijek najbolje rješenje. Možete uzeti pileća prsa, ali i batak, samo ih malo posoliti i pobiberiti i ispeći na brzinu. Dodajte tome malo kuhanog krompira, ili riže, svježi paradajz i imate savršen ručak gotov za manje od pola sata.

Donosimo recepte zbog kojih ćete još više zavoljeti ovu najpoznatiju pticu

Krem supa

Sastojci:

500 g piletine (s kosti ili bez)

1 luk

2 mrkve

peršun

1 manji komad celera

peršunov i celerov list

1 klip kukuruza

1 dl vrhnja

maslinovo ulje

1 šnita hljeba

so i biber

Priprema:

U lonac stavite pileće meso, luk koji ste prethodno kratko propekli, oguljenu mrkvu, peršun, celer te celerov i peršunov list. U lonac ulijte litar i po do dvije litre vode. Kuhajte na laganoj vatri dok se meso i povrće ne skuha, otprilike jedan sat. Nožem sastružite zrna kukuruza s klipa. Desetak minuta prije kraja kuhanja u lonac dodajte i kukuruz. Procijedite supu. Meso otkoštite ako je potrebno i dio mesa vratite u lonac, a dio ostavite sa strane. Posolite i pobiberite. Supu umutite štapnim mikserom ili u blenderu, dodajte ako želite malo kiselog ili slatkog vrhnja i ostavite da kuha još koju minutu.

S limunom i maslinama

Sastojci:

2 bataka s karabacima

1 pileća prsa

1-2 limuna

10-12 maslina

4 čehna bijelog luka

timijan

peršunov list

so

biber

maslinovo ulje

Priprema:

Piletinu posolite i pobiberite. Limun operite pa narežite na kolutove, te ih prepolovite da dobijete polumjesece. Čehna bijelog luka ogulite, a možete ih ostaviti i u ljusci. U zdjelu stavite piletinu, pa rasporedite masline, bijeli luk i kriške limuna. Prelijte sve maslinovim uljem te posložite grančice timijana i peršunov list, koji ne morate sjeckati, stavite ga sa stabljikom. Pecite na 180 Celzijevih stepeni dok meso ne dobije zlatnu boju, od 45 minuta do jedan sat. Povremeno podlijte sokovima koje će jelo pustiti. Poslužite s pečenim krompirom i lisnatom salatom.

Curry

Sastojci:

500 g pilećih prsa

2 kašike maslinovog ulja

so i biber

1 veliki luk

2 čehna bijelog luka

1 kašika đumbira

1 kašika kurkume ili curryja

pola svježeg čilija

200 g pelata

1 jogurt

svježi korijander i peršun

Priprema:

Pileća prsa izrežite na kockice, posolite i pobiberite pa ih propržite na maslinovom ulju i nakon toga izvadite i stavite sa strane. Na preostalu masnoću dodajte luk, bijeli luk i đumbir. Dodajte pelate zajedno s kurkumom ili curryjem, isjeckanim čilijem, jogurtom i sitno nasjeckanim peršinom i korijanderom. Pustite neka se kuha na laganoj vatri 20-ak minuta. Dodajte piletinu i pustite da se krčka još 15-ak minuta. Poslužite uz kuhanu rižu.

Pileći paprikaš

Sastojci:

1 kg pilećih bataka

2 veće glavice crvenog luka

4 veće mrkve

1 korijen celera

maslinovo ulje

1 kašika koncentrata paradajza

mljevena crvena paprika (slatka)

2 kašike kiselog vrhnja

pileći temeljac

so

biber u zrnu

Priprema:

Pileće batake dobro posolite i pobiberite. U posudi zagrijte ulje i meso popržite sa svih strana. Kada dobije boju, maknite s vatre i meso izvadite. Luk narežite na sitne komade, a mrkvu i celer naribajte i dodajte luku. Sve to malo propirjajte na ulju na kojem se dinstala piletina. Kada povrće malo omekša, dodajte začine: crvenu papriku, so i biber, te nakon minutu koncentrat paradajza i miješajte. Dodajte ponovno meso te podlijte pilećim temeljcem. Kada temeljac zakipi, smanjite vatru i poklopite. Svako malo protresite posudu, kako se meso ne bi zalijepilo za dno. Paprikaš je gotov kada meso omekša. Probajte ga probosti viljuškom. Izvadite batake iz umaka i odložite sa strane. Štapnim mikserom izmiksajte umak i povće te dodajte dvije kašike kiselog vrhnja i dobro pomiješajte. Vratite batake u kremasti umak i poklopite.

Makaroni sa špinatom i piletinom

1 pakovanje makarona

1 kašika maslinovog ulja

250 g otkoštanih bataka i karabataka

so i biber

2 čehna bijelog luka

2-3 svježa cherry paradajza

250 g baby špinata

2 dcl vrhnja za kuhanje

1 šaka ribanog parmezana

svježi bosiljak

Tjesteninu skuhajte al dente. Na malo maslinovog ulja u posebnoj tavi prepržite piletinu izrezanu na komadiće. Posolite je i pobiberite. Dodajte protisnuti bijeli luk i vrhnje za kuhanje. Baby špinat jednostavno natrgajte u tavu, povenut će dovoljno u vrhnju. Kad se malo zgusne, dodajte tjesteninu i sve promiješajte. Poslužite sa svježim bosiljkom, cherry paradajzom i naribanim parmezanom.

Punjena prsa

Sastojci:

200 g mozzerelle

šaka bosiljka

so

biber

bijeli luk u prahu

maslinovo ulje

2 paradajza

500 g pilećih prsa

 

Priprema:

Pileća prsa prerežite tako da dobijete džep u koji ćete staviti punjenje. Posolite ih i dodajte bijeli luk u prahu. Mozzarellu i paradajz izrežite na ploške. Piletinu napunite bosiljkom, mozzerellom i paradajzom. Zdjelu pomastite maslinovim uljem i stavite u nju napunjena pileća prsa. Prelijte ih s još malo maslinovog ulja. Stavite na vrh još mozzarelle i zapecite na 180 Celzijevih stepeni, otprilike 25 minuta.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti