Krompir je svima dostupan: Pretvorite sirotinjski ručak u specijalitet

Piše: L. K. P.

Neki će za krompir reći da je sirotinjska namirnica, neki su uvjereni da deblja pa ga namjerno izbacuju iz prehrane, no krompir je sve samo ne nezdrava biljka praznih kalorija. To je visokovrijedna i dragocjena namirnica, uz to jeftina i svima dostupna, a može se pripremati na beskrajno mnogo načina. Kuhan, pečen u rerni ili na žaru, kao pire, pripremljen na salatu, punjen, u kombinaciji s drugim povrćem, u varivima, juhama, salatama, njokima… Cijela je lepeza raznih načina i varijanti na koje se može pripremiti, a jednako je ukusan u gotovo svakom obliku. Donosimo nekoliko recepata koje trebate isprobati

Gratinirani s pavlakom

Sastojci:

krompir

400 grama pavlake

1/2 litra mlijeka

1/4 kašičice korijandera

2 čehna bijelog luka

50 grama putera

so

biber

ruzmarin i timijan

Priprema:

 

Zagrijte mlijeko pa dodajte korijander, biber, sitno sjeckani bijeli luk, ruzmarin, timijan i malo soli. Čim mlijeko krene da vri sklonite s vatre, poklopite i ostavite da se prohladi. Za to vrijeme ogulite krompir, operite ga i isijecite na kolutove pa osušite u kuhinjskoj krpi. Mlijeko procijedite i njime prelijte pripremljen krompir te ostavite poklopljeno otprilike 45 minuta. Povremeno protresite ili promiješajte. Pavlaku umutite s biberom i solju. Krompir procijedite. Na dno vatrostalne posude premazane puterom poredajte sloj krompira pa premažite pavlakom i blago zalijte mlijekom u kome je krompir bio potopljen. Tako redajte sve dok se sastojci ne potroše. Završite debelim slojem pavlake. Posudu poklopite ili prekrijte alu-folijom pa pecite u zagrijanoj rerni na 200 Celzijevih stepeni jedan sat. Nakon toga otklopite i pecite još pola sata dok površina ne porumeni. Pred kraj pospite rendanim sirom, po želji.

Paprikaš

Sastojci:

1 veći crni luk

3-4 srednja krompira

po želji kobasice

1 manja paprika

1 lovorov list

700 ml vode

1 kašika mljevene crvene paprike

začini po ukusu so, biber, vegeta

Priprema:

Očistite veći luk i nasijecite ga na kockice, ubacite ga u šerpu, dodajte malo ulja i dinstajte uz miješanje. Kada postane staklast i počne da se lijepi za dno, u šerpu ubacite i krompir, papriku sjeckanu na trakice i kobasicu. Sve to prelijte jednim decilitrom vode, dodajte kašičicu vegete, promiješajte i krčkajte 10-ak minuta povremeno miješajući i dodajući pomalo vode toliko da se dno pokrije. Nakon toga dodajte jedan lovorov list i 700 mililitara vode, odnosno dodajte toliko vode koliko je potrebno da prekrije sve u šerpi i bude 2-3 prsta iznad svega. Poklopite i ostavite da se kuha. Nakon pola sata dodajte kašiku crvene mljevene paprike, promiješajte i ostavite još malo da se kuha. Voda bi trebala da je malo isparila. U zavisnosti da li volite gušći ili rjeđi paprikaš možete dodati još malo vode. Nakon 45 minuta trebalo bi da je gotovo.

Pečeni hasselback

Sastojci:

krompir

so, biber, vegeta

pola kašičice bijelog luka u prahu

maslinovo ulje

maslac

Priprema:

Za pripremu ovako pečenog krompira potrebno je uzeti krompir srednje veličine i posebno obratiti pažnju da krompiri budu približno isti, kako bi se u isto vrijeme ispekli. Po osobi je dovoljen jedan najviše dva srednja krompira. Krompir ogulite i svaki isijecite na tanke kriške gotovo do kraja tako da krompir ostane u komadu kao lepeza. Pripremljen krompir stavite u tepsiju koju ste obložili pek papirom i začinite ga solju, biberom i vegetom. Maslinovo ulje stavite u šolju pa dodajte bijeli luk u prahu i dobro promiješajte. Zatim svaki krompir bogato prelijte ovom mješavinom. Na svaki začinjeni krompir stavite po komadić putera i stavite krompir u rernu zagrijanu na 220 Celzijevih stepeni da se peče 45 minuta ili dok ne porumeni. Gotov pečeni krompir vruć poslužite kao prilog uz sve vrste mesa i ribe.

Pržene kuglice od pire krompira

Sastojci:

pire krompir

trapist sir

prezla

ulje za prženje

 

Priprema:

Pržene kuglice od pire krompira pripremite na sljedeći način: napravite kuglice od već pripremljenog pire krompira, u sredinu svake kuglice stavite komadić trapist sira. Ugrijte ulje pa svaku kuglicu prvo uvaljajte u prezlu, a zatim je spustite u ulje da porumeni. Pržene kuglice od pire krompira polužite tople kao prilog.

Pečen u ljusci

Sastojci:

10 krompira srednje veličine

10 ml maslinovog ulja

Za fil: sirni namaz

300 g svježeg kravljeg sira

3 kašike kiselog vrhnja

1 kašika maslinovog ulja

1 kašičica soli

Priprema:

Dobro operite krompire, posušite ih i pouljite maslinovim uljem. Stavite ih u zagrijanu rernu na 200 Celzijevih stepeni da se peku 60 minuta. Kada su krompiri pečeni, izvadite ih, sačekajte da se malo ohlade pa napravite udubljenje i filujte sirnim namazom, koji ste prethodno pripremili. Mogu se filovati i tunjevinom iz konzerve pomiješane sa kukuruzom šećercem i majonezom.

Hrskavi

Sastojci:

4-5 komada srednjih krompira

po ukusu so i biber

1 kašika vegete

3 kašike kukuruznog brašna

po potrebi ulje

pola kašike slatke paprike mljevene

Priprema:

Krompir ogulite te operite pod mlazom hladne vode. Isijecite ga na šnite, ni debele ni tanke. Pazite da budu jednake debljine. Narezane krompire posolite, pobiberite te dodajte vegetu i alevu paprike. Dodajte 2-3 kašike ulja, te sve fino izmiješajte da se sjedini. Kukuruzno brašno dodajte u krompire te izmiješajte. U posudu za pečenje stavite krompire, te ih rasporedite naizmjenično. Na kraju povrh krompira pospite kukuruznog brašna. Možete dodati još kukuruznog brašna, po želji, bit će krompir hrskaviji. Pecite krompir u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni otprilike 35 minuta. Dok je još toplo, poslužite kao prilog bilo kojoj vrsti mesa.

 

Pročitajte još