Jelovnik za dvoje: Ljubav kao glavni začin

Piše: L. K. P.

Neka Dan zaljubljenih počne zavođenjem za stolom, a završi slatkim zalogajem. Svi mi znamo da ljubav na usta ulazi, pa činjenica da Dan zaljubljenih i nije taj dan bez dobre hrane svakako nije iznenađenje. Ali zašto biste trošili novac u prepunim i skupim restoranima? Zašto ove godine ne provedete savršen Dan zaljubljenih u udobnosti svog doma? Dan zaljubljenih je odličan povod za pripremanje različitih specijaliteta. Obradujte svoju drugu polovicu slanim i slatkim đakonijama. Svakim zalogajem izjavite ljubav. Donosimo nekoliko prijedloga

Palačinke u obliku srca

 

Sastojci:

jaja

brašno

mlijeko

voće

šećer u prahu

 

Priprema:

Kada pravite palačinke u obliku srca, kalup srca nije potreban, odnosno možete ga napraviti sami uz pomoć aluminijske folije. Unutrašnjost kalupa premažite dobro sprejem za pečenje koji u sebi ima brašno, zatim smjesu naspite u kalup. Smjesa se standardno sastoji od brašna, šećera, praška za pecivo, pola kašičice soli, jednog jajeta, šolje mlijeka i putera. Pržite otprilike dvije minute, dok se palačinke ne isprže na ivicama, a zatim okrenite i pržite dok vaša palačinka ne dobije zlatnu boju, otprilike jednu minutu. Za one koji žele igrati na sigurno ovo jednostavno jelo može biti napravljeno na mnoštvo načina i od sastojaka koje vaš partner najviše voli i upravo zbog toga su palačinke uvijek dobra ideja. Možete koristiti i voće za dekoraciju.

Supa od paradajza i đumbira

 

Sastojci:

300 g svježeg paradajza

200 ml pasiranog paradajza

100 ml povrtnog temeljca ili vode

manja glavica luka

maslinovo ulje

so

1 kašika smeđeg šećera

1 kašika naribanog đumbira

Dodatak od hljeba:

nekoliko šnita hljeba po izboru

50 g putera

100 g mozzarelle

 

Priprema:

 

U posudi za kuhanje zagrijte ulje, dodajte na sitne kockice narezan luk i pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte na sitno narezani svježi paradajz te pirjajte 15-ak minuta. Ulijte temeljac i pasirani paradajz, dodajte začine. Kuhajte još 15 minuta. Pri kraju dodajte svježe nariban đumbir te kuhajte minutu do dvije. Posudu maknite s vatre i sastojke usitnite štapnim mikserom. Supu servirajte u zdjelicu. Hljeb izrežite iskrojivačem u obliku srca. Svaku polovicu premažite puterom i između dva sloja hljeba stavite na listiće narezanu mozzarellu. Hljeb sa svake strane pržite na grill tavi, da se sir malo otopi. Servirajte ga toplog uz supu.

Lovačka piletina

 

Sastojci:

2 krompira narezana na kockice

3 kašike maslinovog ulja

2 komada pilećih prsa bez kože i kosti

200 ml sosa za roštilj

prstohvat dimljene paprike

50 g cheddar sira

1 kašika rendanog parmezana

2 kašike svježe sjeckanog peršuna

 

Priprema:

 

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Stavite krompir u plitki kalup za pečenje i prelijte ih dvjema kašikama maslinovog ulja. Pecite 25 minuta. U međuvremenu stavite pileća prsa na dasku za sječenje i dugim oštrim nožem napravite horizontalni rez od najdebljeg dijela prsa ka najtanjem dijelu, pazeći da ne prerežete do kraja, tako da kada otvorite tako će pileća prsa ličiti na oblik srca. Zagrijte ulje u velikoj tavi za prženje i pecite pileća srca po jedan minut sa svake strane dok ne porumene. Izvadite iz tepsije i ostavite sa strane. Pomiješajte roštilj sos sa 100 mililitara vode i paprikom i sipajte u plitku posudu za gratiniranje otpornu na rernu.  Pileća prsa stavite na sos. Pospite sireve preko piletine i pecite 20 minuta dok ne porumene i ne budu pečeni. Izvadite piletinu i kriške iz rerne. Vruće krompir prelijte peršunom i poslužite uz lovačku piletinu sa sezonskim zelenim povrćem, ako želite.

Romantična pizza

 

Sastojci:

 

125 g zamrznutog lisnatog tijesta

300 g cherry paradajza

2 kašike maslinovog ulja

1 čehno bijelog luka

½ kašičice soli

1 kašika nasjeckanog peršuna

150 g mini mozzarelle

1 kašika vegete

 

Priprema:

 

Tijesto razvaljajte na veličinu velike tepsije (41×30 cm), a zatim izrežite u oblik srca. Preko tijesta rasporedite paradajz narezan na ploške i stavite peći u rernu prethodno zagrijanu na 210 Celzijevih stepeni na 15 minuta. Za to vrijeme maslinovo ulje pomiješajte s protisnutim bijelim lukom, soli i peršunom. Mozzarelle prerežite po pola. Kad pizzu izvadite iz pećnice, odmah je pokapajte pripremljenim maslinovim uljem i preko nje posložite mozzarellu. Vratite u pećnicu i pecite još 10 minuta.

Ljubavne korpice

Sastojci:

Korica:

150 g mljevenog keksa

70 g dekor čoko komadića

90 g istopljenog putera

Fil:

200 g krem sira

180 g kisele pavlake

150 g šećera

1 kašika arome vanile

1 jaje

1 puding s okusom crne čokolade

140 g dekor čoko komadića

150 ml slatke pavlake

Ganaš:

100 g mliječne čokolade

100 g crne čokolade

200 ml slatke pavlake

Dekoracija:

Dekor mix srca

 

Priprema:

Za koricu pomiješajte sve sastojke. U kalupe za mafine stavite mafin korpice pa u njih po jednu kašiku smjese za koricu koju treba rasporediti po dnu svake korpice. Zatim odložite u frižider i pripremite fil. Za fil mikserom umutite krem sir, kiselu pavlaku i šećer. Dodajte jaje i aromu vanile i opet umutite. Kroz sito dodajte puding od crne čokolade, te također umutite mikserom. U smjesu dodajte nemućenu slatku pavlaku i mutite dok ne nastane glatka smjesa. Na kraju dodajte čoko komadiće, lijepo sjedinite i rasporedite preko korice u korpicama do vrha. Korpice pecite u zagrijanoj rerni na 160 stepeni 30 minuta. Nakon pečenja isključite rernu i ostavite korpice još jedan sat, da se ohlade u njoj. Potom pripremite ganaš, za njega stavite sve sastojke u šerpicu, kuhajte na srednjoj temperaturi uz konstantno miješanje i čim se sve lijepo sjedini ganaš je gotov. Ganašem sada popunite udubljenje na korpicama koje je nastalo tokom pečenja, ukrasite dekor srcima i staviti u frižider da se ohladi.

Mousse od čokolade

 

Sastojci:

 

4 rebra poluslatke čokolade, sjeckane

2 rebra gorke čokolade, sjeckane

2 velika žumanca

1 1/2 kašičica kakaa u prahu

5 kašičica šećera

1 1/2 slatkog vrhnja

 

Priprema:

Rastopite čokoladu na pari. U posebnoj posudi umiješajte žumanca, kakao u prahu, 4 kašičice šećera i 1/2 šoljice vrhnja. To prokuhajte na srednje jakoj vatri, stalno miješajući, 2-3 minute. Stavite u frižider dok se ne ohladi. Izmiksajte preostali dio vrhnja i kašičicu šećera dok ne bude smjesa srednje tvrda. Zatim tu smjesu izmiješajte lagano s čokoladnom smjesom. Rasporedite u čašice i držite u frižideru bar 20 minuta prije posluživanja. Po tome pospite kockice čokolade, po želji.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti