Jogurt je definitivno kralj doručka, a evo i zašto

Piše: Redakcija

Mnoge osobe, često nemaju vremena za doručak, pa obično pojedu  “nešto s nogu”. Upravo je tada jogurt naš najbolji saveznik, no ovaj hranjivi napitak odličan je dodatak i za malo konkretnije doručke.

1. Palenta

Palenta je dio naše kulinarske tradicije i jede se u svim krajevima Bosne i Hercegovine. Ova namirnica je nutritivno veoma vrijedna, a u jednom serviranju sadrži svega 44 kcal. Osim mnogih minerala i vitamina, sadrži i beta karoten, provitamin A i vitamin B1 koji podiže imunitet. U kombinaciji s jogurtom  obogaćen je kulturom Bifidus Naturalis, vlaknima inulina i kalcijem, stoga omogućava normalnu funkciju probave.

Ovakav doručak gotov je u svega pet minuta, a možete ga jesti toplog ili hladnog.

2. Namaz od avokada na tostu

Ako ste slučajno u supermarketu naišli na avokado na akciji, ali ga zaobišli u širokom luku u nedostatku ideja što s ovim voćem napraviti, evo jedne jednostavne ideje za zdravi doručak koji će potaknuti vaše moždane vijuge i držati vas sitima do ručka, piše Zadovoljna.hr.

Ova superhrana bogata vitaminima i jednostruko nezasićenim masnim kiselinama smanjuje holesterol u krvi, ali i centimetre u struku. Mekani, zreli avokado raspolovite, izdubite ga kašikom i izgnječite viljuškom, dodajte malo soli i bibera, nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovog soka i dobit ćete jednostavan namaz za tost koji je odličan u kombinaciji s čašom svježeg jogurta.

3. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice s orašastim plodovima i omiljenim voćem, prelivene jogurtom uobičajen je doručak onog koji drži do zdravlja i vitke linije. Brzo se priprema i ultra je zdrav. Pa uz pomoć ova tri recepta nikada ne preskačite!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti