380
Sastojci:
- 1 štapić vanilije ili 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 40 g šećera
- 375 ml slatkog vrhnja
- 125 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 70 g smeđeg šećera
Priprema:
- U plastičnu zdjelu umiksajte žumanjke sa šećerom dok ne dobijete finu, svijetlu kremastu teksturu pa polako, neprestano miješajući, dodajte vrhnje. Dobivenu kremu stavite u keramičke zdjelice, a zatim zdjelice s kremom stavite u duboki pleh.
- Do polovice visine pleha ulijte vruću vodu i sve zajedno stavite u već zagrijanu rernu. Pecite otprilike 40 minuta, odnosno dok se krema ne stvrdne.
- Kada se krema ohladi na sobnu temperaturu, zdjelice stavite u hladnjak i pustite da odstoje preko noći. Prije posluživanja po vrhu kreme pospite malo smeđeg šećera i karamelizirajte ga.
- Karamelizirati ga možete kuhinjskim brenerom ili tako da zagrijete gornji grijač u rerni na najjače i stavite kremu na najvišu prečku u rerni. Šećer će se rastopiti i karamelizirati. Prije posluživanja pustite da se ohladi.