747
Sastojci:
Meko tijesto:
- 5 dl mlijeka
- 7 dl vode
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice soli
- 2 jaja
- 75 g brašna
- 45 g putera
Krema:
- 1/2 l mlijeka
- 4 žumanjka
- 90 g šećera
- 40 g gustina
- ekstrakt vanilije
Čokoladni preljev:
- 150 g slatkog vrhnja za šlag
- 150 g tamne čokolade za kuhanje
Tijesto:
- Zagrijte rernu na 180 stepeni. U tavi rastopite mlijeko, vodu, so, šećer i puter. Kad smjesa prokuha, maknite s vatre, dodajte brašno odjednom, izmiješajte dok ne dobijete glatko tijesto i vratite na vatru još minutu-dvije dok se ne posuši i prestane se lijepiti za tavu. Maknite s vatre, dodajte jedno po jedno jaje i miješajte smjesu dok je ne sjedinite u glatko tijesto. Stavite tijesto u špricu i oblikujte male hrpice na pek papir.
- Ne moraju biti skroz pravilne. Ostavite 2-3 cm razmaka između svake hrpice. Pecite u zagrijanoj rerni oko 30 minuta dok ne dobiju zlatno-smećkastu boju. Nemojte otvarati rernu jer će tijesto pasti, a treba se dići i biti iznutra šuplje. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
- U međuvremenu napravite kremu. Zagrijte mlijeko do vrenja. U zdjeli umutite žumanjke sa šećerom i vanilijom dok smjesa ne postane pjenasta, dodajte škrobno brašno pa ulijte kipuće mlijeko i promiješajte, te vratite u tavu i miješajte dok se krema ne zgusne i ohladite. Pomoću slastičarske šprice punite pečene biskvite kremom (ili razrežite biskvit pa ih punite kremom pomoću kašičice).
- Da biste dobili preljev, zagrijte vrhnje na vatri pa dodajte nasjeckanu čokoladu i promiješajte dok ne dobijete glatki preljev. Neposredno pred serviranje, toplim čokoladnim preljevom prelijte profiterole ili svaki umočite u kremu.