Recept dana: Slasni domaći profiteroli

Piše: Redakcija

Sastojci:

Meko tijesto:

  • 5 dl mlijeka
  • 7 dl vode
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice soli
  • 2 jaja
  • 75 g brašna
  • 45 g putera

Krema:

  • 1/2 l mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 90 g šećera
  • 40 g gustina
  • ekstrakt vanilije

Čokoladni preljev:

  • 150 g slatkog vrhnja za šlag
  • 150 g tamne čokolade za kuhanje

Tijesto:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. U tavi rastopite mlijeko, vodu, so, šećer i puter. Kad smjesa prokuha, maknite s vatre, dodajte brašno odjednom, izmiješajte dok ne dobijete glatko tijesto i vratite na vatru još minutu-dvije dok se ne posuši i prestane se lijepiti za tavu. Maknite s vatre, dodajte jedno po jedno jaje i miješajte smjesu dok je ne sjedinite u glatko tijesto. Stavite tijesto u špricu i oblikujte male hrpice na pek papir.
  2. Ne moraju biti skroz pravilne. Ostavite 2-3 cm razmaka između svake hrpice. Pecite u zagrijanoj rerni oko 30 minuta dok ne dobiju zlatno-smećkastu boju. Nemojte otvarati rernu jer će tijesto pasti, a treba se dići i biti iznutra šuplje. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
  3. U međuvremenu napravite kremu. Zagrijte mlijeko do vrenja. U zdjeli umutite žumanjke sa šećerom i vanilijom dok smjesa ne postane pjenasta, dodajte škrobno brašno pa ulijte kipuće mlijeko i promiješajte, te vratite u tavu i miješajte dok se krema ne zgusne i ohladite. Pomoću slastičarske šprice punite pečene biskvite kremom (ili razrežite biskvit pa ih punite kremom pomoću kašičice).
  4. Da biste dobili preljev, zagrijte vrhnje na vatri pa dodajte nasjeckanu čokoladu i promiješajte dok ne dobijete glatki preljev. Neposredno pred serviranje, toplim čokoladnim preljevom prelijte profiterole ili svaki umočite u kremu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti