275
Sastojci:
- 200 g brašna
- 25 g putera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- prstohvat soli
- 2 kašike smeđeg šećera
- 2 jajeta
- 2 banane manje, zrele
- 250 ml mlijeka
- aroma vanilije
- javorov sirup
Priprema:
- Istopite puter i stavite ga na neko toplo mjesto, da stoji istopljen i zagrijan. U veliku posudu za miješenje dodajte brašno, a zatim prašak za pecivo, so, cimet i smeđi šećer.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Umutite žumanjke. Polako dodajte mlijeko u žumanjke, uz miješanje. Ukapajte 1-2 kapi prehrambene arome vanile. Dodajte istopljeni puter, uz miješanje. Banane dobro ispasirajte viljuškom i dodajte u masu. Dodajte brašno, kašiku po kašiku, uz stalno miješanje da se ne prave grudvice. Miješajte dok se masa potpuno ne sjedini. Ostavite da odstoji 5 minuta.
- Umutite bjelanjke dok masa ne postane čvrsti snijeg. Dodajte bjelanjke, kašiku po kašiku u masu za palačinke, uz veoma nježno miješanje (prevrtanje).
- Zagrijte tavu s malo putera ili ulja. Sipajte masu za palačinke, tako da veličina palačinki bude oko 10 cm u prečniku i debljina oko 5 mm. Pecite dok se na gornjoj površini ne pojave mjehurići, zatim okrenite. Pecite s druge strane još minutu.