Recept dana: Nakon naporne radne sedmice počastite se panna cottom

Piše: Redakcija

Sastojci:

  • 0,5 l mlijeka
  • 0,5 l vrhnja za kuhanje
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 vrećica bijele mljevene želatine
  • 300 g šumskog voća (može i smrznuto)
  • 2 kašike šećera

Priprema:

  1. U šoljicu pomiješajte želatinu s nekoliko kašika vode i pustite da nabubri.
  2. U međuvremenu prokuhajte mlijeko, vrhnje te šećer i vanilin šećer.
  3. Maknite s vatre i nakon nekoliko minuta dodajte želatinu, miješajte dok se ne rastopi.
  4. Ulijte u kalup (kojeg trebate namočiti s vodom), ako želite možete i u zdjelice (ova doza je dovoljna za 8 porcija) i pustite da se ohladi, nakon toga stavite u frižider.
  5. Prije serviranja smjesa mora ostati u frižider bar pet sati. Pokrivena folijom i smještena u frižider može trajati i nekoliko dana.
  6. Za preljev nakratko prokuhajte voće sa šećerom. Kada se ohladi prelijte na panna cottu ili ukrasite po želji.

Pročitajte još