296
Sastojci:
- 0,5 l mlijeka
- 0,5 l vrhnja za kuhanje
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 vrećica bijele mljevene želatine
- 300 g šumskog voća (može i smrznuto)
- 2 kašike šećera
Priprema:
- U šoljicu pomiješajte želatinu s nekoliko kašika vode i pustite da nabubri.
- U međuvremenu prokuhajte mlijeko, vrhnje te šećer i vanilin šećer.
- Maknite s vatre i nakon nekoliko minuta dodajte želatinu, miješajte dok se ne rastopi.
- Ulijte u kalup (kojeg trebate namočiti s vodom), ako želite možete i u zdjelice (ova doza je dovoljna za 8 porcija) i pustite da se ohladi, nakon toga stavite u frižider.
- Prije serviranja smjesa mora ostati u frižider bar pet sati. Pokrivena folijom i smještena u frižider može trajati i nekoliko dana.
- Za preljev nakratko prokuhajte voće sa šećerom. Kada se ohladi prelijte na panna cottu ili ukrasite po želji.