557
Sastojci:
- 1 pakovanje lisnatog tijesta
- 4 jaja
- 250 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
- 150 g dimljenog lososa
- 3 kašike kiselog vrhnja
- 1 kašike kopra
- 1 glavica luka
Priprema:
- Rernu zagrijte na 180 stepeni. Kalup obložite lisnatim tijestom, a na dnu viljuškom napravite rupice. Prekrijte folijom i dodajte suhi grah ili žitaricu po izboru kako biste najprije ispekli tijesto na slijepo. Pecite oko 15 minuta.
- Za to vrijeme u posudi pomiješajte jaja, slatko ili vrhnje za kuhanje, dodajte so i biber. Kada je tijesto pečeno, dobivenu smjesu prebacite u kalup, pa dodajte komadiće dimljenog lososa. Luk kratko propržite pa dodajte i njega, a zatim i kopar.
- Kiselo vrhnje pomiješajte s malo soli i bibera pa ga kašikom rasporedite po dijelovima pite. Pecite oko pola sata. Prije rezanja, dopustite da se pita ohladi desetak minuta.