Recept dana: Hrskavi francuski hljeb

Piše: Redakcija

Sastojci:

  • 540 g brašna za pite i kolače
  • 2 kašičice kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 350 ml mlake vode

Priprema:

  1. Od brašna odvojite 40 grama i ostavite po strani. Ostalo brašno stavite u zdjelu za mikser. U jednu stranu zdjele stavite so, a u drugu kvasac. Dodajte vodu i uključite mikser na srednju brzinu. Mutiti 5 minuta. Tijesto bi trebalo da se lijepi za dno zdjele, ali ne i sa strana. Isključiti mikser, pa ostaviti tako 3 minute.
  2. Nakon tri minute, ponovo ga uključite, i miksajte 2 minute. Kada su prošle 2 minute, izvadite tijesto iz zdjele i formirajte ga u loptu. Kada ste formirali loptu, staviti ga u veću zdjelu, premazanu uljem. Pređite lopticom po zdjeli, kako bi svaki dio tijesta bio masan. Pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite da se diže sat i po.
  3. Tijesto bi trebalo da je uduplalo veličinu. Izvadite ga na brašnjavu površinu i prepolovite na dva dijela. Formirajte dvije loptice, ali pazite da su sve rupice zatvorene, kako ne bi pukao i izgubio oblik dok se peče. Dok to radite, drugu polovicu vratite pod plastičnu foliju. Uradite i s drugom polovicom isto, i ostavite da stoji, pokriveno krpom, pola sata. Uključite rernu na 190 stepeni, a u njoj ostavite tepsiju u kojoj ćete peći hljeb, da se grije.
  4. Kada je prošlo pola sata, uzmite nož i zasijecite svaku lopticu četiri puta. Izvadite vruću tepsiju iz rerne i okrenite je naopačke. Na papir za pečenje prenesite vaša dva hljebića. Pecite oko 50 minuta.

Pročitajte još