Recept dana: Hljeb s bananama

Piše: Redakcija

Sastojci:

  • 300 g oguljenih, zrelih banana (2 velike)
  • 120 g kokosovog ulja, otopljenog
  • 180 integralnog pirovog brašna
  • 70 g kokosovog šećera
  • 1 kašičica naribanog đumbira
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • sok od pola limuna
  • šaka badema, lješnjaka, oraha, sezama

Priprema:

  1. Banane zgnječite vilicom u pire. Dodajte otopljeno kokosovo ulje i dobro promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, đumbir, so i sodu bikarbonu. Dodajte suhe sastojke pireu od banana i sve dobro sjedinite.
  2. Na kraju umiješajte i sok pola limuna. Kalup obložite papirom za pečenje i u njega rasporedite dobiveno tijesto. Poravnajte ga i posipajte nasjeckanim orašastim plodovima i sjemenkama, a preko možete staviti i jednu prepolovljenu bananu.
  3. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni, 30 do 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom. Pečeni kolač/hljeb malo prohladite pa ga pažljivo izvadite iz kalupa. Možete ga poslužiti u toploj ili hladnoj verziji. Ostatke čuvajte u frižideru omotane prozirnom folijom.

Pročitajte još